I WILL I SWEAR @ N9, EEKLO - 10/10/15

Foto © The Lumixus Man

 

Gilman

Soms staat een mens in zijn leven wel eens voor een dilemma, en afgelopen zaterdag was het weer zo ver. Of lekker lui in de zetel genieten van de zekere kwalificatie voor het EK voetbal van onze Rode Duivels of kiezen voor het onzekere van concerten van 2 beloftevolle jonge bands in de N9. Ik koos voor het laatste en gelet op de behoorlijke opkomst was ik blijkbaar niet de enige. Gilman, de band rond frontman Sander Stuer mocht de avond openen. De band kreeg reeds heel wat airplay op Studio Brussel want ze werden geselecteerd voor ‘De Nieuwe Lichting’ en openden dit jaar de affiche van Crammerock in Stekene. Naast de traditionele bas, drums, gitaar , piano bezetting staat de 7-koppige band ook nog met 2 cellistes en 1 trombonist op het podium, wat voor een rijk gevuld klankenspectrum zorgt. De songs starten meestal heel ingetogen met Sander afwisselend op gitaar of piano , maar barsten dan open om tenslotte te eindigen in een verstilde schoonheid. Als je hield van de schitterende muziek van de Australische The Triffids, de band van de veel te vroeg gestorven frontman David McComb, dan is deze Gilman zeker een aanrader. Naast een 2-tal covers (Dissolve me /Alt-j en de Bjork cover Hyperballad) bestond de set uit eigen materiaal . Hoogtepunt in de set naast opener ‘War’ en ‘Samplesong’ was de afsluiter ‘Damn‘ . Niet alles op dit concert was perfect, somtijds een beetje rommelig, en werd de drum te nadrukkelijk naar voor gemixt…, maar al bij al werd er heerlijk gemusiceerd en is het uitkijken naar hun eerste cd die hopelijk niet te lang meer op zich zal laten wachten. Overigens op vi.be/gilman kan je al een 5-tal nummers gratis beluisteren. Zeker doen!

I Will I Swear

2 violistes, 1 celliste , 1 keyboard player , 1 gitarist , 1 drummer, 1 schitterende zangeres…dat moet dan wel I Will I Swear zijn. De band van songwriter Jonathan Van Landeghem geniet reeds van enige landelijke bekendheid. Enkele tv optredens en laureaat zijnde van ‘ De Nieuwe Lichting 2015 ’ van Studio Brussel hebben daar onder meer voor gezorgd. De groep zag het daglicht in 2012 en kreeg definitief vorm met toevoeging van de 21-jarige frontvrouw Fien Daman, die met haar specifieke stem duidelijk een stempel drukt op het geluid van de band. Vanaf ‘Summer Night ‘ de openingssong was het bingo en dit hoge niveau werd aangehouden tot op het einde van de set. De Laurel cover ‘ Blue Blood ‘ werd mooi ingezet door het knappe strijkerstrio die telkens ook voor de heerlijke backing vocals zorgden. Ook de drum & gitaarpartijen waren heel subtiel, less is dikwijls more. Jonathan zelf op keyboard & backing vocals zet duidelijk de lijnen uit en Fien, wiens stem toch heel wat gelijkenissen vertoond met die van Lara Chedraoui van Intergalactic Lovers, zong ondertussen de sterren uit de hemel.

De volledige EP ‘ String Of Gold ‘ alsook de singles ‘Mess‘ en ‘Long Days’, wat met een herkenningsapplausje werd beloond, waren de basis van de gespeelde set. Bij ‘Sleep’ ging de volumeknop duidelijk eens de hoogte in en dat mocht zeker, want hoe mooi dat alles ook was, bij dergelijke breekbare songs sluipt altijd het gevaar ‘ eentonigheid’ om de hoek , zeker eenmaal als men een volwaardige set van 90 ‘ zou spelen. Het mooie ‘Lakes’ besloot de set, waarbij de laatste zin ‘Had enough, Took to much, Left you by, the water still’ als een mantra werd herhaald. De verdiende bis kwam er natuurlijk en daarin verrasten ze ons met een eigen originele versie van ‘Give me the Knife’ een song van Billie, de zangeres van Netsky! Niet vooraleer Jonathan echter ons het hilarische verhaal had verteld hoe ze ’s middags na de soundcheck eventjes de stad in trokken om een pintje te drinken en er in slaagden om eerst in het enige bordeel dat Eeklo rijk is te belanden (recht over de club N9), daar een pintje consumeren was dus geen optie en 100 Euro voor een fles bubbels, no way, om vervolgens in een ‘echt’ dorpscafé te belanden met een clienteel waartegen de personages uit de Canvasreeks ‘Bevergem’ slechts koorknaapjes bleken te zijn ! Ja het kan verkeren. Op 20 december sluit de band hun huidige tournee af in De Handelsbeurs in Gent en zullen ze ook voor het eerst hun nieuwe nummers aan het publiek voorstellen. Allen daarheen dus! Och ja…. Ik heb de Rode Duivels geen seconde gemist, met dank aan de 2 voortreffelijke bands

Jan Van Streydonck

Foto © N9 (Michiel)

Setlist Gilman: War / Stubborn / Dissolve Me (Alt-J) / Astronauts / Samplesong / The Lewis Carrol Part Of Me / Hyperballad (Bjork) / Damn.
Setlist I Will ISwear: Summer Night / Strings Of Gold / Blue Blood (Laurel) / Better Than This / Mess / Long Days / Coffee / Fractures / Sleep / Lakes / Give Me The Knife (Billie)

  

 

Artiest info
website  
facebook  

N9, EEKLO - 10/10/15