IAN SIEGAL & BOOGIE BEASTS - CD PRESENTATION @ MOD, HASSELT - 22/10/15

De MOD organisatie wist op donderdag niet één maar twee hoofdvogels af te schieten en dan met bijzonder kleurige veren. Niet alleen werd je de primeur van een debuutalbum aangeboden, van boogie maestro’s van eigen bodem, maar tegelijk de presentatie van een Live album van de Britse superster Ian Siegal, met zijn breed encyclopedische blueskennis. Van hem ben je nooit zeker welke song hij zal opduiken uit zijn circa tien albums, waarin een breed kleurenpalet schuil gaat. Alle aandacht ging uiteraard uit naar het eerste full album ‘Come And Get Me’ van de vier ‘Boogie Beasts’ van Limburgs/Luikse bodem die - al hebben zij allen een afzonderlijk voorgeschiedenis -, nu toch liefst gezamenlijk baggeren en ploeteren in het drassig water rond de Mississippi oevers en niettemin hun ‘eigen ding’ doen, zoals dat wulpse meisje uit het zwoele ‘Do Her Thing’, één van hun gedreven boogie songs.

Het debuutalbum ‘Come And Get Me’ van de BOOGIE BEASTS is nog maar pas gelanceerd of het wordt reeds her en der in de pers bejubeld en gelauwerd. De opgebouwde spanning in het repetitiekot in Hechtel heeft zijn vruchten afgeworpen want wat eruit voortvloeide is een echte voltreffer qua sfeer en tranceachtige ritmes. Zanger/gitaristen Jan Jaspers en Mathias Dalle, drummer Gert Servaes en harmonicaspeler Fabian Bennardo hebben duidelijk voeling met het erfgoed van de ‘Mississippi Hill Country Blues’ en Jan Jaspers laat met zijn R.L Burnside petje duidelijk blijken naar wie zijn liefde uitgaat, ook al heeft Burnside zijn legaat inmiddels overgelaten aan zoon en kleinzonen.

Het concert van de Boogie Beasts werd al direct haast mythisch ingeluid door de oeroude stem van ‘Son House’, één van de oervaderen van de blues, als over de Styx aan gene zijde, een moment dat je de verwachtingsvolle kriebels al voelde opkomen. Dat de vier ‘Boogie Beasts’ muzikanten onmiddellijk hierna met hun eigen broeierige ‘Calling Home To You’ aansloten, illustreert hoe zij gevoelsmatig doordrongen zijn van eenzelfde soul en spirit. De bezwerende mood en de boogieritmes ontlenen zij niet alleen aan de oude bluespioniers maar ook aan moderner genres, maar steeds vanuit eenzelfde golfbeweging, waarbij gitaar, slidegitaar, junglebeat en harmonicasound voor zwenkingen en deining zorgen. Met het ophitsende ‘Shake ‘Em’ met aanklampende slidegitaar werd je aangezogen als in een magnetisch veld. Ook het gruizige ‘On My Own Again’, een potentiële wereldhit, omzwachtelde je in die zwoelte van dampende moerassen. De zang ging soms wat verloren in de sound van gitaren en harmonica, maar de Boogie Beasts zijn nu eenmaal een viertal dat genoegen neemt met sound, drive en groove, waarin hoe dan ook de emoties de onderlaag vormen. Mathias Dalle, die destijds in de formatie ‘Stinky Lou & The Goonmat’ reeds de kunst verstond om de massa op te zwepen, spoorde het publiek meermaals aan om met handgeklap in het ritme mee te dansen of te jumpen, wat hem lukte bij ‘Dig’ en zeker bij ‘Blast’ nog opgehitst door de junglebeat van Gert.

Er werden weinig rustpauzes ingelast om daarentegen voluit te kunnen gaan bij songs als ‘Soul Keeps’ Cryin’ terwijl de drumroffels bij het hectische ‘Do Her Thing’ hart en bloedstroom activeerden. Geen betere remedie tegen lethargische winterblues dan een shot ‘boogie beasts’. Niet alle songs kwamen uit het laatste album, maar ook enkele uit hun EP zoals ‘Don’t Wanna Know’ en ‘Soul On Fire’, waarbij harmonicaspeler Bennardo zich wijdbeens op de monitor plaatste om het vuur beter te laten overspringen. Voor een doordeweekse avond kreeg je meermaals het gevoel dat je betrokken werd in een onstuitbaar zaterdags feestje opgaand in een algemene voodoo bezwering.

meer foto's © Michel Verlinden

IAN SIEGAL kwam dan wel zijn live album ‘One Night In Amsterdam’ voorstellen, maar hij maakte er een Hasseltse avondje van met zijn twee uur lange show. Het album kwam uit in het voorjaar en het betrof een evenement in de ‘North Sea Jazz Club’ te Amsterdam ergens in april vorig jaar. Intussen is de immer veranderlijke Ian Siegal, die begin deze eeuw de blues in een modern kleedje stak, al weer geëvolueerd en volgt hij zijn onbesuisde en onnavolgbare impulsen bij de keuze van elke volgende song. Dat hem opnieuw gevraagd werd om de prachtsong ‘Gallo Del Cielo’ te vertolken, daar ging hij echter volgaarne op in. Zijn interpretatie van deze cover van Tom Russell pakt je telkens weer waarbij gitarist Dusty Ciggaar er steeds in slaagt om die Mexicaanse sound te generen die betovert en je fantasie op hol laat slaan. Ook het aangrijpende gepassioneerd vertolkte ‘Carmelita’ van Warren Zevon klampte aan, waarbij de zweetparels als tranen van zijn handen en gitaarhals druppelden. Ian Siegal slaagt er telkens weer in om elke cover om te buigen tot iets van hemzelf, waarbij invloeden van o.m. Kimbrough, Alvin Youngblood, Cody Dickinson en zelf James Brown naadloos opgaan in zijn eigen songs, alles tot iets volstrekt unieks gemixt, soms in een medley waarin zijn helden hem als in vogelvlucht passeren. Ook uit het ‘The Picnic Sessions’ album en ‘Man & Guitar’ pikte hij songs op en ‘She Got The Devil In Her’ was een absoluut hoogtepunt. De whisky heeft hij inmiddels verruild voor zuiverend water, al mediteerde hij met zijn raspende stem nog over de puurheid van moonshine. 

Ian Siegal kruidde zijn songs met enkele anekdotes al dan niet verzonnen, sakkerde onderwijl op zijn onwillige gitaar en converseerde tussendoor met het publiek, dat hij een enkele keer bedankte voor de hem toestromende nieuwe energie die alle vermoeienis liet wegebben. Dusty moest wel enkele plaagstoten van hem incasseren, zijn manier om de rasgitarist in de bloemetjes te zetten. Ook de ritmesectie met de uitstekende bassist Danny Van’t Hof vergat hij niet. De allround muzikant Ian Siegal, voor wie volgens zijn eigen zeggen het leven zich als een lange vakantie ontrolt, bleef tot het einde toe zich volledig geven en eerde in het laatste ‘Falling On Down Again’ ook soulzangers als Sam Cooke, Salomon Burke, Marvin Gay en Sam & Dave, die ook zo sterk zijn in het kneden van de ziel en het uitwringen van opwellende emoties. Ian Siegal mag dan wel vaker in het circuit van Belgische bluesfestivals opduiken, de zanger met de sterke podiumprésence en inlevende bluesvertolkingen, - variërend met funk, rock, americana of soulblues -, zal steeds verrassen. Bij dit alles zouden wij nog vergeten dat wij eigenlijk voor de albumvoorstelling van de ‘Boogie Beasts’  kwamen, die met hun jeugdig enthousiasme ook eenzelfde drive hebben om hun ganse ziel uit te storten in persoonlijk doorleefde songs.

Marcie

Foto © Michel Verlinden

meer foto's © Michel Verlinden

 

 

meer video's BOOGIE BEASTS - SOUL KEEPS CRYIN' - DO HER THING - I DON'T WANNA KNOW - BLAST

 

meer video's IAN SIEGAL - CARMELITA - GALLO DEL CIELO - SHE GOT THE DEVIL IN HER

Move2Blues CONCERTS @ MOD HASSELT:
12.11.15: The Mike Wheeler Band (US)
10.12.15: Egidio Juke Ingala & The Jacknives (IT)
14.01.16: Bourbon Street (BE)  
11.02.16: Paul Size Band (US)
10.03.16: James Super Chikan Johnson (US)
14.04.16: Big Pete Pearson & The Gamblers (US)
12.05.16: Jeff Jensen Band (US)

 

Artiest info
IAN SIEGAL  

BOOGIE BEASTS

 

MOD, HASSELT - 22/10/15‏