IBEYI @ AB, BRUSSEL - 09/10/15

Het verhaal achter IBEYI is misschien nog niet helemaal gekend. Daarom even recapituleren: de 2 dames die achter deze naam schuilgaan zijn Ibeyi (tweeling) zussen en beide dochters van de Cubaanse muzikant Miguel “Anga” Diaz, lid van de befaamde Buena Vista Social Club.  Hun titelloze  debuutplaat  kreeg goede kritieken. In het voorjaar vulden ze de AB club. Ze deden dit met zoveel bravoure dat ze uitgenodigd werden in Werchter en nu dus voor de derde keer dit jaar in België de hele AB als zaal kregen.

Tot mijn, maar ook hun grote verrassing was deze volledig uitverkocht geraakt. En voor een keer was het publiek in de zaal “heterogeen” te noemen. Hun soulvolle elektropop met de rootsinvloeden uit hun Cuba slaat dus duidelijk aan. Op plaat kon het mij niet helemaal overtuigen. Vraag was wat ze dan toevoegden live om toch voor dit succes te zorgen.

Ze starten met een a capella nummer waarbij ze direct een van hun grootste troeven uitspeelden: de mooie stemmen en samenzang. Na deze rustige intro gingen ze achter hun instrumenten zitten voor het tweede nummer. Die instrumenten zijn de piano, enkele trommels en de nodige elektro effecten. Zo brengen ze hun mix van soul, Caraïben, elektro en hip hop. In veel songs zijn er ritme wissels, niet zelden gepaard gaand met een taalswitch. De bindteksten tussen de songs (in het Frans) waren nog wat onhandig.  De volksmennerij tussen de nummers door was overbodig gezien de respons en fan basis in de zaal.

Het concert zelf had enkele hoogtepunten die vooral de uptempo nummers waren. De hip hop invloeden in “Wash My Soul”(titel onder voorbehoud)  en de cover van Jay Electronica’s “Better In Tune With Infinity”.  Het aan hun vader opgedragen “Think Of You”  kreeg ook een hip hop beat die perfect past bij de tristesse in de song. Hun single succes “River” kreeg in de bissen de hele AB aan het dansen.  Maar er waren ook mooie rustpunten. Zo was er ”Oya”  met enkele knappe samples in verwerkt. Maar het hoogtepunt van de avond was het verstillend mooie “Faithful” ooit geschreven met M’shell Ndegoncelo in het achterhoofd.

Ik kan je niet zeggen dat dit een topconcert was ondanks dat er niets op aan te merken is. Maar met 2 muzikanten is het al een hele klus om deze sound te creëren. Toch kreeg je een beetje het gevoel dat enkele nummers te veel op elkaar leken in opbouw en sound (vooral die elektronica). Misschien moeten ze ooit eens denken aan het uitbreiden van het aantal muzikanten op het podium of moeten ze nog iets meer afwisselende genres en songs in hun mouw hebben. In elk geval hebben ze getoond dat ze rasmuzikanten zijn die op een unieke manier traditionele elementen in hun muziek vermengen en daardoor zijn ze een genre op zich. Wie dat kan zeggen is van goeden huize. Bjork kon dit zeggen. De gelijkenissen met Bjork zijn er soms ook vocaal. Vader Diaz zal vanuit het hiernamaals goedkeurend knikken. Veelbelovend.

(Lisael)

Foto © Marke Tentster

Artiest info
website  
facebook  

AB, BRUSSEL - 09/10/15