JP SOARS & THE RED HOTS ft TC CARR - ENSCHEDE & VLIERDEN, 24 & 25/10/15

In het verleden lachte ik altijd schamper als iemand vertelde hoe hij zich helemaal verloren voelde na een live optreden. Ok, ik beken: ik heb traantjes gelaten tijdens het optreden van Solomon Burke in de Handelsbeurs, maar ik weet dat aan 's mans stem, die je tot diep in je hart kan raken. En ja, ik heb een boontje voor bepaalde virtuoze, vingervlugge gitaristen, vooral als ze verschillende genres mixen en er hun eigen ding mee doen. Maar echt zweverig 'hippie' gedoe, dat is niet aan mij besteed, daarvoor sta ik teveel met mijn 2 voetjes op de grond. Tot afgelopen weekend.

Omdat JP Soars dit najaar enkel optrad in Duitsland en Nederland, besloten we een uitstapje te maken naar Enschede. De autotocht van 3 uur heen en 3 uur terug hadden we er graag voor over. Het was een leuk weerzien met JP Soars & The Red Hots. In december 2012 interviewde ik JP Soars naar aanleiding van zijn optreden op Pjeireblues (zie interview). Toen al was duidelijk dat de man veel meer in zijn mars heeft dan hij laat uitschijnen. Ondertussen zijn we enkele malen naar Florida gereisd – die zomerse warmte in de winter is een echte aanrader – en we maakten telkens van de gelegenheid gebruik om het dichtstbijzijnde JP Soars optreden te zoeken. Geen sinecure in een staat die 2,5 keer zo groot is als België en Nederland samen.

De Nixenmeer in Enschede is by far de gezelligste bluesclub van Nederland, en alle medewerkers zijn uiterst vriendelijk en gedienstig. Dat het (Belgisch) bier aan een redelijke prijs verkocht wordt, is natuurlijk een meevaller en een pluspunt. De gekende ingrediënten waren aanwezig: swingende rhythm & blues doorspekt met jazzy licks en snoeiharde, maar toch fijn afgewerkte gitaarsolo's. Niet alleen JP Soars is een weergaloos gitarist, ook Steve Laudicina, die al enkele jaren in de groep speelt, blijft maar groeien in zijn rol. De jongeman is goed op weg zijn leermeester bij te benen. Ondertussen houdt drummer Chris Peet verbeten het verschroeiende tempo aan. Nieuwe aanwinst Charles Gasper is een fantastisch bassist, eentje die duidelijk van vette grooves en funky ritmes houdt. Voor deze kleine tour werd de band uitgebreid met zanger en mondharmonicaspeler TC Carr, ook al afkomstig uit Florida. Met zijn orkaankrachtige stem overbluft hij iedereen, en zijn harmonicaspel is er één om duimen en vingers bij af te likken. Bovendien is hij, net als de rest van de band, een zeer aimabel man, die gelooft in de kracht van de muziek, en zich helemaal (bloot)geeft op het podium.

Wat begon als een vrij klassiek optreden – uurtje spelen, dan 20 minuutjes pauze, en dan verder spelen, mondde in de tweede set uit op een gigantische jamsessie, met een bisnummer van ruimschoots 30 minuten. De band was op dreef, en werd voortgestuwd door een steeds enthousiaster wordend publiek, met dansende dames vooraan, en goedkeurend knikkende mannen achteraan. De verbroedering achteraf was hartelijk, en ging nog een hele tijd verder.

De volgende ochtend werden we moeilijk wakker, maar na een fikse herfstwandeling in de stralende zon konden we er alweer tegen. Ongepland besloten we om toch naar Vlierden te rijden, vlakbij Eindhoven, zo'n 200 km van Enschede vandaan. Wat kon er ons gebeuren, het optreden begon toch al om 4 uur in de namiddag?

Het optreden in Vlierden werd georganiseerd door www.keepingthebluesalive.nl, een bende enthousiaste Nederlandse bluesliefhebbers die erin geslaagd zijn om op zondagnamiddag een 100-tal mensen naar het – redelijk ongezellige – hotel Thijssen in Vlierden te lokken. De zaal van dit hotel heeft wel een heel mooi podium en een professionele geluids- en lichtinstallatie, maar de intimiteit van de Nixenmeer vind je hier niet. Die moest dan maar van de band komen, een taak waar ze zich zonder moeite, en met veel bravoure van kweten.

De eerste set liep even gesmeerd als de dag voordien, met oa 'Missin' Your Kissin'' uit het laatste album 'Full Moon Night in Memphis'. Het uitgebreide slot van die eerste set, met JP Soars op cigarbox, bracht hen zo in de mood, dat ze na nog geen 5 minuutjes aan de tweede set begonnen. En die zou alles tesamen bijna 2,5 uur duren!

Eerst nog even hun eigen intieme versie van 'What a Wonderful World' en een vlammende versie van 'The Backroom' erdoor jagen, en toen begonnen ze aan het 'bis'nummer. Alweer volgden gitaarsolo's, harmonicasolo's en drum- en basgeroffel elkaar op in een razend tempo. Maar deze keer was er iets veranderd. We waren getuige van niet alleen perfect afgewerkte solo's, maar ook van een wilde jamsessie, waarbij de band het publiek opjutte, en het publiek dan weer de band opjutte. Na een tijdje was de spanning te snijden.

De atmosfeer veranderde, de krop in de keel sloeg toe met een kracht die ik nog nooit eerder ervaren heb. Ik was niet de enige: ook al was het publiek nog steeds luid en enthousiast, rondom mij zag ik mensen steeds meer en meer in de ban van de muziek geraken. Ook bij JP Soars was de verandering merkbaar. Met een verbeten trek om de mond en de ogen gesloten trok en sleurde hij aan de 2 snaren van de cigarbox. Zichtbaar geëmotioneerd sprak hij het publiek toe. Bedankte ons omdat we samen met hem de kracht van de muziek voelden en ondergingen. Deze muziek, die verder ging dan grenzen tussen landen en volkeren, deze muziek die iedereen in de zaal verbond, op en voor het podium, vooraan of achteraan in de zaal.

Hoe beëindig je zo'n ervaring? Moeilijk te zeggen. Het optreden zelf eindigde redelijk bruusk, waarna de muzikanten duidelijk aangedaan rondwandelden, en iedereen die hen aanklampte, vriendelijk te woord stonden. In hun hoofd stonden ze echter nog op dat podium. Ook zij waren aangedaan door wat er zich had afgespeeld. Het optreden mag dan al voorbij zijn, die gevoelens en de ervaring zitten diep in mijn hart, waar ze bewaard blijven voor de rest van mijn leven. De details zullen vervagen met het verstrijken van de tijd, maar de essentie blijft: muziek verbindt, muziek heelt. Muziek geeft kracht. Muziek is essentieel.

Kathy Van Peteghem

 

 

 

VIDEO 1 - VIDEO 2 - VIDEO 3

Artiest info
website  
facebook  

ENSCHEDE & VLIERDEN, 24 & 25/10/15