LUKA BLOOM @ HANDELSBEURS, GENT – 27/10/15

Dat Luka Bloom van Vlaanderen houdt, is hetzelfde als zeggen dat Kerstdag op 25 december valt. De Ierse bard is er ondertussen 60, maar weet nog niet van ophouden: volgend jaar komt in februari zijn 21ste album uit, wat hem de opmerking ontlokte dat het nu wel genoeg geweest was.  Gevoel voor humor heeft de man ook met bakken, van het Ierse sarcastische soort eerst. Als support kregen we de Gentse groep Byron Bay te zien. Deze 2 jonge snaken weten met gitaar, keyboard en hun stemmen heel stemmige popmuziek te maken. Leuke pretentieloze muziek waar een mens vrolijk van wordt. Een aanrader, en in de gaten te houden.

Een kwartiertje later kwam Luka Bloom dan het podium opgewandeld. Relaxt ging hij links en rechts mensen begroeten. Vooral de 2 kinderen vooraan kregen zijn volle aandacht. De setlist van dit optreden in de Handelsbeurs liep grotendeels gelijk met zijn andere concerten: hij stak van wal met 'I'm not at war with anyone', waarin hij aandacht vraagt voor de vluchtelingen. Want Luka Bloom mag dan in een klein dorpje in West-Ierland wonen, de man weet zeer goed wat er zich in de wereld afspeelt, en voelt zich niet te benauwd om met de juiste bewoordingen de vinger op de wonde te leggen.

Luka Bloom is ook een zeer begenadigd gitarist. Ook al speelt hij akoestisch, de manier waarop hij aan de snaren trekt en tokkelt, maakt dat de juiste kracht wordt bijgezet bij de woorden.  Alhoewel hij folk brengt is zijn muziek allesbehalve soft of slaapverwekkend, dat toont hij nog eens meesterlijk aan in 'I'm a bogman'. Ook zijn stem heeft na al die jaren nog niks aan kracht verloren, meestal staat hij zo'n 15 cm van zijn microfoon verwijderd, en nog klinkt hij krachtig en indrukwekkend.

Van het nieuwe, in februari te verschijnen album bracht hij 'Isabelle' en 'Lowland Brothers', liedjes die beiden door de eerste wereldoorlog geïnspireerd zijn. Nog een typisch kenmerk van een Luka Bloom concert is de samenzang met publiek. Maar ook dit wordt nooit melig door de voeten-op-de-grond mentaliteit van de Ier. Het publiek zong maar al te graag mee met 'Feel My Love', 'Exploring the Blue' en 'You'. Het lied 'Warrior' is ook nog het vermelden waard, met een mooie en duidelijke tekst als 'If you want to be a warrior, put away the swords'. Iets om over na te denken. Vorige zondag was hij te gast in 'De Zevende Dag', en dat ontlokte Bloom de opmerking dat iedereen naar dit programma kijkt, want sindsdien kan hij niet meer ongemerkt door de Vlaamse straten struinen.

En toen was het tijd voor de bisnummers. Want ja, 'hij was vergeten nog een paar liedjes te zingen'. Het lied waar iedereen op zat te wachten, nl 'Sunny Sailor Boy', was als eerste aan de beurt. Er kwam ook nog goede raad met 'Don't be afraid of the light that shines within you', en de hilarische afsluiter van de avond was 'Surfer Blues', over een 'oudere man' die wil gaan surfen. Zeker niet autobiografisch, drukte de Ier ons op het hart. This is the hometown gig, zei Luka Bloom op het einde van zijn set. Ja, het is waar, de Ierse bard weet altijd dat ietsje extra energie te steken in zijn woorden en gitaarspel in de Handelsbeurs in Gent. Hier komt hij graag, want hier ziet men hem graag. We kijken al uit naar dat nieuwe album!

Kathy Van Peteghem

Foto © Marke Tentster

 

 

 

Artiest info
website  
facebook  

HANDELSBEURS, GENT – 27/10/15