MANK- SMOLEN / BURNS- KRISTY @ ‘T MAGISCH THEATERTJE, MAASTRICHT - 23/10/15

Op het podium in het knusse zaaltje van ’t Magisch Theatertje voel je bij het binnenkomen de magie nog nazinderen alsof ook de schaduwen van de artistieke poppen hun adem verwachtingsvol inhouden. En als dan daar twee muzikantenduo’s gaan musiceren met gitaren, piano en de gracieuze cello dan spreidt de magie zich verder uit. Celliste Sera Smolen en songschrijver Tom Mank die in 2004 hun metaforische ‘Souls Of Bird’ de wereld instuurden, één van hun gezamenlijke albums, zijn sindsdien onafscheidelijk in hun verwevenheid met de muziek. Het andere duo, zangeres Terry Burns en Ron Kristy, uit Nashville, Tennessee, zijn evenzo schrijvers en componisten, maar nog niet zo lang tezamen. Slechts één uur duurde hun concert, maar je kreeg dan ook een aaneenrijging van intimistische songs in ‘The Quiet of the Night’, allen door de cello in een melancholische waas gehuld.

 Al twintig jaar zijn Tom Mank en Sera Smolen nu samen, sinds het moment dat singer-songwriter Tom op zoek ging naar een celliste als begeleiding voor enkele van zijn songs. Die vond hij in de academisch opgeleide celliste Sera Smolen, tevens componiste, docente en muzikante in menig muziekensemble, trio’s of kamerorkest. Zelf was Tom Mank ook een rondtrekkend zanger/gitarist die zich toelegde op poëtische songs en in allerlei folk, blues, en bluegrass bandjes speelde. Het andere koppeltje vormde pas vijf jaar geleden een muzikaal duo onder de naam ‘Burns & Kristy’ en bracht hun eerste gezamenlijk ‘Caravan’ album in 2012 uit. De verfijnde folky zang van Burns en de muzikale veelzijdigheid van Ron Kristy op gitaar of klavier completeerden of zorgden voor afwisseling, maar steeds was het de cello die als woordloze menselijke stem voor de emotionele gelaagdheid zorgde, ook indien als bas aangewend. 

Het viertal zette het concert in met een song van Kristy, het mooie ‘Let’s Run Away’ met harmoniezang en de verwarmende sound van de akoestische gitaar, gevolgd door het delicate ‘Paper Kisses’ van Tom Mank, ook de titel van hun voorlaatste album. Aldus schoven de songschrijvers afwisselend hun lyrisch songmateriaal naar voor met telkens andere muzikale accenten, bijeengehouden door de betovering van de cello. Gitaren, pianobegeleiding, solo- of harmoniezang creëerden sfeer en zorgden voor stemmingswisselingen, waarbij soms naar country of meer jazzy ritmes werd overgeschakeld zoals bij ‘I Kissed A Cowboy’,  ‘Caravan’ of het ontspannen ‘Green Apple’. Enkele songs kwamen uit het album ‘Swimming In The Dark’, waarin herfstblues zich vermengt met de tristesse van het menselijk onvermogen om het geluk vast te houden. Ook ‘Miss You More’ van Terry had die melancholie van onvervulde hunker. Het instrumentale uitgepuurde ‘Unlock The Sky’ bracht Sera solo, waarbij je als het ware op de tonen van de schreiende cello engelen tussen de wolken kon ontwaren, zoals die in de film ‘Der Himmel über Berlin’ van Wim Wenders ronddolen. Je had toen een veertje op de grond kunnen horen dwarrelen. De cello creëert nu eenmaal imaginaire verstilde poëzie die je in gedachte kan invullen. Het breekbare haast gewijde ‘The Great Unknow’, getoonzet op een gedicht van Tom, droeg celliste Sera op aan alle Nederlandse slachtoffers die bij de vliegtuigramp van de MH17 het leven verloren, toen het in juli 2014 in Oekraïne werd neergeschoten. Zij vertelde dat zij sindsdien nog steeds begaan is met het lot van de mensen die er geliefden verloren en in onzekerheid leven. De  warme stem van Tom had daarbij iets troostend. 

Uiteindelijk sloot het viertal veel te vroeg af met het dromerige ‘The Quiet of the Night’ met sfeervolle pianobegeleiding. Je zou hopen dat een tweede setgedeelte zou volgen, eventueel voorbehouden voor een recital van celliste Sera Smolen, maar die verwachting werd spijtig genoeg niet ingelost. Maar wie zei ook alweer dat poëzie zich beter laat samenvouwen in een korte tijdspanne dan uitgeplooid te worden over breedlange pagina’s.

 

 ‘As life rolls on it’s hard to miss,

how each moment can be like a tender kiss’. 

Marcie

Foto © Eric Schuurmans

meer foto's © Eric Schuurmans

 

 

meer video's : PAPER KISSES - GREEN APPLE - UNLOCK THE SKY - THE GREAT UNKNOW - VIDEO 5 - THE QUIET OF THE NIGHT

Artiest info
website  
facebook  

‘T MAGISCH THEATERTJE, MAASTRICHT - 23/10/15