UB40 @ DE ROMA, BORGERHOUT - 29/10/15

UB40 zorgt voor een feest voor liefhebbers van poppy reggae. UB40 werd in 1978 in Birmingham opgericht en heeft z'n naam te danken aan "Unemployment Benefit, Form 40", het formulier waarmee Engelse werklozen zich moesten aanmelden om een werkloosheidsuitkering te krijgen. Met hun eerste lp "Signing Off" schreven ze zich officieel uit bij de plaatselijke RVA. Na drie politiek correcte platen en twee bescheiden hits ("Food for Thought" en "One in Ten") was het tijd voor "Labour of Love", hun eerste cover-lp. Dankzij de mega-hit "Red Red Wine" beleefde UB40 zijn grote sprong voorwaarts. Sindsdien mengen ze op zeer succesvolle wijze eigen werk met covers. Ze verkochten meer dan 70 miljoen albums en ontelbare exemplaren van "Red Red Wine", "Can't Help Falling in Love" en "I Got You Babe". Na "Labour of Love IV" (2010) verscheen eind vorig jaar "Getting Over the Storm", hun twintigste CD. Deze jubileumplaat bevat naast vijf originele songs ook acht liedjes die ooit geschreven of opgenomen zijn door country-artiesten. Het idee was niet nieuw - in 1990 namen ze met Robert Palmer "I'll Be Your Baby Tonight" en "On the Other Hand" op - en het resultaat klinkt verbluffend: een vintage UB40 reggae plaat met country klassiekers. Naast liedjes over gebroken harten ook één politiek geladen nummer; een geactualiseerde versie van "How Can a Poor Man Stand Such Times and Live?".  

 

Uitverkocht, het staat altijd leuk op de affiche. Ruim 1800 fans vonden de weg naar het indoor reggaefeestje in de vernieuwde Roma om te kijken, te luisteren en te dansen. Duncan Campbell, die sinds 2008 broer Ali vervangt als leadzanger, heeft voor de gelegenheid de normale setlist omgegooid en opent met ‘If it happens again, I’m off, de aanzet van een aanzwellende reggaegolf die zal aanhouden tot het einde. Broer Robin komt zich vocaal vervoegen en de sound wordt netjes ingekleurd door drie blazers, waarvan saxofonist Brian Travers de meeste aandacht opeist met zijn expressieve en vooral beweeglijke manier van spelen. De set dreunt gezapig voort tot we pakweg rond de helft een fijne versie van ‘Don’t do the crime’ te horen krijgen. Met wat grotere hits als ‘I’’ll be your baby tonight’ en ‘Food for Tought’ bereikt de deining in de zaal wat grotere hoogtes, maar vele van de songs zijn onderling inwisselbaar en kunnen me niet blijven boeien. Op een festival met wat rood geel en groen in de ogen, zon op de huid en vers gemaaid gras in de neusgaten zou me dit meer bevallen denk ik dan. Tussendoor mag ook de bassist een nummer zingen terwijl de trompettist het publiek wat opzweept. Toch verrast het als ze de reguliere set afluiten met ‘Red Red Wine’, hun grootste hit die ze meestal in de bisronde brengen.

In die bisronde brengen ze nog een viertal nummers, waaronder het lichtvoetige ‘Blues Eyes crying in the Rain’, met dank aan Willie Nelson, het brave ‘Kingston Town’ waarop de fans met hun gsm voor lichtjes mogen zorgen, en de eeuwige Elvis-cover ‘Can’t help falling in Love”. Dit was een leuke avond zonder meer, muzikaal een beetje teveel van hetzelfde, maar de liefhebbers van dansbare reggae zijn breed glimlachend naar huis gegaan.

 

Johan Vanonckelen 

Foto © JiVe

meer foto's © JiVe

Setlist : If it Happens Again I’m Off/Sweet Sherry/You could eat somebody/Higher Ground/Cherry Oh Baby/If you ever have ever/Midnight Rider/Sing our own song/Sweet sensation/Don’t do the crime/HomelyGirl/I’ll be your baby tonite/Oh America/Baby/Easy Snappin/Boom Shacka/Food for thought/One in ten/Here I am/Red Red Wine - Encore: Love is all is allright/Blue Eyes/Kingston Town/Can’t help falling in love

 

 

 

 

Artiest info
website  
facebook  

DE ROMA, BORGERHOUT - 29/10/15