BRYAN FERRY @ AB, BRUSSEL - 29/09/15

Wanneer een van je helden waarvan je nog in een recent verleden fantastische concerten hebt meegemaakt nogmaals voorbijkomt heb je de neiging om hem terug te gaan zien. Bryan Ferry is zo iemand. Zijn concerten op Gent Jazz (2013) (The Jazz Age tour) en op de Lokerse Feesten (2012) (Olympia tour) waren hoogvliegers. Toch was zijn passage vorig jaar in het Koninklijk Circus (2014) n.a.l. van de nieuwe cd ‘Avonmore’ verre van memorabel. Ferry zong hees en maakte een weinig vitale indruk, ook de band kon beter. De tour moest toen wegens een acute keelontsteking van Ferry alsook de herneming in mei van dit jaar wegens stemproblemen voortijdig worden stopgezet. Daardoor werd zijn concert van vorig jaar in de AB verplaatst naar gisteren, ook 4 shows aan het begin van de huidige tour werden naar achter verplaatst. Naast stemproblemen waren er ook privé perikelen (Ferry scheidde al na 2 jaar huwelijk van de 37 jaar jongere, ex-vriendin van zijn zoon, eind 2014 was zijn zoon Merlin betrokken bij een ernstig verkeersongeluk). Ook de begeleidingsband werd op 4 plaatsen aangepast met als belangrijkste nieuwe gezichten de terugkeer van gitarist Neil Hubbard en de intrede van drummer Luke Bullen (Joe Strummer, KT Tunstall) die de flamboyante drumster Cherisse Osei vervangt naast de toevoeging van violiste Lucy Wilkins. Allemaal tekenen om enige reserve te hebben bij aanvang van zijn uitgesteld concert hier vanavond in de AB.

Bryan Ferry is gekend om zijn cool en klasse, solo als succesvol decadent stijlicoon en crooner, bij muziekliefhebbers vooral als de geweldige frontman van de aan het begin van de 70’s vernieuwende art-rock band Roxy Music met hun eerste 3 LP’s als regelrechte klassiekers. Toch is het de 2de incarnatie van Roxy Music in 1979 met een meer gestroomlijnd geluid die van Ferry een wereldster maakt in 1982 met het mega mainstream succes van Avalon en zijn soloplaat ‘Boys And Girls’ met de hit “Slave To Love”. De muziek blijkt in 2001 de tand des tijds goed doorstaan te hebben en een Roxy Music reünie komt er aan . BF blijft solo nieuwe platen maken en de ene na de andere tour al dan niet met Roxy Music (tot 2011) blijft volgen maar tot een nieuw Roxy Music album zal het nooit komen. Zijn laatste plaat ‘Avonmore’ (2014) borduurt verder op de dromerige stijlvolle sfeerschepping van platen als ‘Flesh + Blood’, ‘Avalon’ en ‘Boys and Girls’: in reverb gedrenkte gitaren, een smeulende altsax, dameskoortjes, een vloeibare groove tot een gladgepolijst maar gloedvol productiegeluid. Maar live brengt Ferry als vanouds een goede mix van solo werk en Roxy Music. Om het gesofisticeerd gelaagd studiogeluid voorgebracht door allerlei stermuzikanten live op het podium te doen herleven doet Ferry beroep op een uitgebreide begeleidingsband met 7 muzikanten en 3 achtergrondzangers rechts vooraan op het podium. Naast de voormelde nieuwkomers bestaat de band verder uit Paul Beard (MD/ toetsen), Jimmy Sims (ook nieuw op bas), Jacob Quistgaard (gitaar), Jorja Chalmers (Sax/Hobo/toetsen) en achtergrondzangers Fonzi Thornton, Bobbie Gordon en Rhianna Kenny (nieuw).

Ferry gaat meteen van start met twee songs uit zijn nieuwste ‘Avonmore’, ambientfunk tracks die voorbij zijn zonder dat je het weet. De oude Roxy Music frontman oogt vermoeid en futloos. Met aansluitend het luxueus aangezet “Slave To Love” in dezelfde sfeer oogst Ferry een eerste herkenningsapplaus. Maar het is met het aloude “Ladytron” dat we voor het eerst de band horen in een Roxy Music uitvoering met gitarist Jacob Quistgaard in een glansrol.

De net 70 jaar geworden Bryan Ferry lijkt aanvankelijk goed bij stem. Zo klinkt zijn crooner passage met de enkel op piano begeleide twee Bob Dylan covers “Bob Dylan’s Dream” en “Don't Think Twice, It's All Right” niet onaardig en Ferry die mooi inkleurt met een streepje mondharmonica. “Smoke Gets In Your Eyes” rondt af, maar dan al is het duidelijk dat de kwetsbare stem van Ferry vanavond veelal onzuiver klinkt en vooral het lagere register opzoekt om hoge noten te vermijden ondanks ook bijstand van de ervaren backing vocalistes. Ferry verrast met zijn songkeuze uit eigen repertoire met twee tracks uit ‘Bête Noire’ die echter de spirit ontberen die zo eigen was aan die plaat en de gelijknamige tour uit 1987. De band vanavond hoewel heel solide mist hier het juiste aanvoelen om deze gesofisticeerde songs naar behoren te brengen, ook bij sommige Roxy Music nummers ontbreekt het samenhangend gevoel. Gelukkig is daar de hoogzwangere saxofoniste Jorja Chalmers die met haar tussenkomsten letterlijk het zout en peper op de patatten strooit. Dan is de Instrumental “Tara” wél een knap opgebouwd stuk ambientpop waarin piano, akoestische gitaar, oboe en viool een voor een met mekaar in dialoog gaan. Een rustmoment voor Ferry die vervolgens met “Take A Chance With Me” herneemt en koers zet naar ‘Avalon’ zonder de minste deining. Ook bij “One Night Stand” lijkt het wachten op het volgende nummer. Dan valt plots bij het aloude “If There Is Something” alles in de plooi met jolige danspasjes, geweldige backing vocals, heerlijke gitaarlicks van Neil Hubbard , een meeklapmoment en een opmerkelijk bijdrage van saxofoniste Jorja Chalmers wiens stijl en mondzettingen het hele optreden door voor muzikale en visuele hoogtepunten zorgen.

Maar dan is het alweer Avalon tijd met de klassiekers “More Than This” en de titelsong. Allemaal niet onaardig maar ook niet meer, kwaliteit is nu eenmaal niet stuk te krijgen. Het is wachten op de finale met drie onverwoestbare Roxy Music krakers op rij “Love Is the Drug”, “Virginia Plain” en “Do the Strand” om de zaal en ook Ferry in beweging te krijgen.

In de encore een voorspelbaar maar denderend “Let's Stick Together” en het onvermijdelijke “Jealous Guy” dat de hoge imponerende backing uithalen van weleer ontbeert. Aan sneltempo worden alle nummers er doorgedraaid. De setlist in volgorde ligt nagenoeg vast voor de gehele Avonmore tour en dat is er aan te horen. Er wordt iets teveel op automatische piloot gespeeld. Toch zijn we nog blij met het laatste bisnummer, het dynamische “Editions Of You” al mist Ferry vanavond de kracht en het elastische stembereik dat de songs dat onweerstaanbaar aura meegeven en hem tot de bevlogen performer buiten categorie maken. Samengevat: geen al te beste Bryan Ferry maar gelet op de voortekenen was dit al bij al een geslaagd concert met prima AB geluidskwaliteit. Het publiek genoot met volle teugen van de onverwoestbare krakers, de tijdsmachine had zijn werk gedaan hoewel de tijd onverbiddellijk doortikt en slijtage zijn tol eist.

Marc Buggenhoudt

Foto © Yvo Zels

Setlist

1.Avonmore (Avonmore, 2014)
2.Driving Me Wild (Avonmore, 2014)
3.Slave To Love (Boys And Girls, 1985)
4.Ladytron (Roxy Music song) (Roxy Music, 1972)
5.Bob Dylan's Dream (Bob Dylan cover)
6.Don't Think Twice, It's All Right (Bob Dylan cover) (Frantic, 2002)
7.Smoke Gets In Your Eyes (Jerome Kern cover) (Another Time, Another Place, 1974)
8.Bête Noire (Bete Noire, 1987)
9.Zamba (Bete Noire, 1987)
10.Stronger Through The Years (Roxy Music song) (Manifesto, 1979)
11.Tara (Roxy Music song) (Avalon, 1982)
12.Take A Chance With Me (Roxy Music song) (Avalon, 1982)
13.One Night Stand (Avonmore, 2014)
14.If There Is Something (Roxy Music song) (Roxy Music, 1972)
15.More Than This (Roxy Music song) (Avalon, 1982)
16.Avalon (Roxy Music song) (Avalon, 1982)
17.Love Is The Drug (Roxy Music song) (Siren, 1975)
18.Virginia Plain (Roxy Music song) (Roxy Music, 1972)
19.Do The Strand (Roxy Music song) (For Your Pleasure, 1973)
Encore:
20. Let's Stick Together (Wilbert Harrison cover)
21.Jealous Guy (John Lennon cover)
22.Editions Of You (Roxy Music song) (For Your Pleasure, 1973)

 

 

 

Artiest info
website  
   

AB - 29/09/15