DOUG MacLEOD @ N9, EEKLO - 25/09/15

Toen ik onlangs aan een vriend, en tevens echte blues liefhebber, vroeg of hij naar het optreden van Doug MacLeod kwam in de N9 kreeg ik als antwoord dat hij niet meer zo van die ‘talkshows’ hield en deze kelk aan zich zou laten voorbij gaan. Toegegeven, bij een optreden van deze 69 jarige storytelling bluesman telt niet alleen de blues , maar elk nummer van de man wordt voorafgegaan door een verhaaltje maar meestal brengt hij dit op een zeer humoristische wijze. De lachsalvo’s hingen vrijdagavond dan ook meermaals in de lucht . Erg leuk als je die verhaaltjes voor de eerste maal hoort maar ik kan me inderdaad inbeelden dat je bij een overdose optredens van Doug je liever zou hebben dat de ‘blues’ wat meer centraal zou staan. Maar dat de man een potje gitaar kan spelen en een goede song kan schrijven staat buiten kijf na meer dan een halve eeuw op de planken en een dikke 20 albums op zijn conto. Hij wordt dan ook de laatste jaren in de USA nog eens bedolven onder de ‘Blues music awards’ en meerdere van zijn songs worden door andere blues artiesten met graagte gecoverd. Aan erkenning dus duidelijk geen gebrek. En eerlijk gezegd hij verdient het.

Vrijdagavond betrad hij lachend het podium, vertelde meteen het eerste verhaaltje ( de man zijn songs zijn bijna allemaal autobiografisch) en na een lange gitaarintro, duidelijk om zijn vingers wat los te spelen, liet hij ‘My Necessary Clothes’ op ons los. ‘Rosalee’ volgde, volgens Doug ‘a very professional woman’ die hij als 20 jarige knaap leerde kennen. Op het einde van de song zingt hij ergens ‘I know you gotta pay.. I got it all for free, dus geen verdere uitleg meer nodig zeker. Het bloedmooie ‘ Find Your Right Mind’ uit de nieuwste cd ‘Exactly like this’ was een kippenvelmoment. Na ‘The Night Of the Devil’s Road’ was het de beurt aan ‘Vanetta’ , een nummer die hij schreef voor een jonge langbenige schone met een prachtige glimlach, die hij op een handtekeningsessie had ontmoet. (‘It took me about 6 seconds to get to her face’) De man ,eerlijk als hij is ,gaf wel toe de riff van het nummer ergens gepikt te hebben (John Lee Hooker keek waarschijnlijk van ergens glimlachend toe) Bij ‘Black Nights kon je een speld in de zaal horen vallen. ‘Rock it Till the Cows Come Home’ , een nummer zwaar beinvloed door Louis Jordan, en met dank aan de buurman die ’s avonds laat steeds zeer luid Louis Jordan nummers draaide, zodat kleine Doug niet slapen kon maar lag te genieten van de muziek, sloot het eerste uurtje af.

Na de pauze begon hij meteen met een verzoeknummer. ‘The Long Black Train’ werd op de rails gezet. Een bijna parlando nummer op de riff van de door Canned Heat bekende song ‘On the Road Again’. Het door Albert King gecoverde ‘Your Bread ain’t Done’ volgde. Beide nummers zijn terug te vinden op het in 1984 verschenen album ‘No Road Back Home’ En ook het daaropvolgend nummer ‘Nightbird’ kwam uit deze mooie oude vergeten parel ! Dit nummer heeft Doug jarenlang geweigerd om nog live te brengen nadat hij de schitterende versie van de veel te vroeg gestorven Eva Cassidy had gehoord. To do better than her was impossible. Bij ‘Big City Woman’ vertelde Doug dat hij oorspronkelijk op de basgitaar speelde en pas naar de gitaar is overgeschakeld omdat hij zag dat de gitarist van de band, ondanks ontzettend lelijk ,met alle vrouwelijke aandacht wegliep. Met ‘She’s boogy’n’ en de trage blues ‘The Sun Shines Down My Way’ kondigde Doug zijn laatste nummer ‘Welcome In Your Home’ aan , echter niet zonder iedereen uitgebreid te bedanken en fijntjes op te merken dat het al 8 jaar geleden was dat hij de laatste keer te gast was in de N9 en dat ze nu best geen 8 jaar meer zouden wachten om hem terug uit te nodigen. De bis (‘I’m So Broke’) zou en moest er komen , en die kwam er na geruime tijd dan ook, met de verontschuldiging dat hij een beetje lang was weggebleven maar hij had hem eerst een Chimay aan de bar besteld. Voor de quotes over het Belgisch bier en vele andere sappige verhalen over women & sex , relationships and seks & women moeten jullie zelf maar eens een concert van de kranige grijsaard bijwonen. Het loont de moeite.. als je tenminste van de combinatie van sappige verhalen en acoustische gitaar blues houdt.

Jan Van Streydonck

Foto en video © Walter Wouters

Setlist: My Necessary Clothes - Rosalee – Find Your Right Mind – The Night Of The Devil’s Road – Vanetta – Black Night – RockIt Till The Cows Come Home - The Long Black train – Your Bread Ain’t Done – Nightbird – Big City Woman – She’s Boogy’n – The Sun Shines Down My Way – Welcome In Your Home - Encore: I’m So Broke

 

Artiest info
DOUG MACLEOD  
   

N9, EEKLO - 25/09/15