GUY DAVIS @ MISSY SIPPY, GENT - 22/09/15

De nieuwe Gentse blueshemel, The Missy Sippy, is nog maar 6 maand open, maar toch hebben ze al heel wat hoogtepunten achter de rug: na een geslaagd openingsweekend, waren ook de concerten tijdens de Gentse Feesten een voltreffer.

Nu het nieuwe concertseizoen zich op gang aan het trekken is, kon ook de Missy Sippy niet achterblijven. Elke maand is er een clubconcert voor een select, en grotendeels zittend, publiek. Het is nog geen half 9, en het café is al goed gevuld. Guy Davis, die de spits mocht afbijten, heeft duidelijk nog niks van zijn appeal verloren: zelfs op een natte en herfstige dinsdagavond weet hij liefhebbers van akoestische blues uit hun kot te lokken. Een divers publiek ook, zoals vaak in de Missy Sippy zijn meerdere generaties vanavond vertegenwoordigd.

Guy Davis is geen onbekende voor wie van doorleefde akoestische blues houdt. De 63-jarige Amerikaan kan moeiteloos zijn publiek meenemen op eender welke muzikale reis. En dinsdagavond was dat een gevarieerde reis: soms rustig en contemplatief, soms grappig, soms sexy. Maar altijd professioneel en uiterst secuur gebracht.

De setlist van deze avond bestond uit 'golden oldies' zoals 'Limetown' en 'Chocolate Man', en ook verschillende nieuwe songs. Want Guy Davis heeft net een nieuw album uit, getiteld 'Kokomo Kidd', en dat mag gevierd worden. Al heeft de Amerikaan ondertussen de pensioenleeftijd bereikt, de laatste jaren is hij bijzonder productief: zo bracht hij een tijdje geleden 'The Adventures of Fishy Waters' uit, waarin hij het leven van een hobo vertelt, en daarbij heel aktuele thema's aanraakt zoals rassendiscriminatie in de VS. Verder tourt hij regelmatig met Fabrizio Poggi, een Italiaanse harmonicawizzard.

Vanavond had Davis echter een Vlaamse harmonicawizzard uitgenodigd: Paul De Laat. De Laat duikt al enkele jaren op tijdens optredens van Guy Davis in België, en het valt op hoezeer deze jongeman geëvolueerd is: de geluiden die hij uit zijn harmonica perst zijn precies, gedreven en zitten vol emotie. Het aanwezige publiek wist het zeker te appreciëren.

Waar Guy Davis ook meester in is, is het publiek laten participeren tijdens optredens. Zo mocht iedereen naar hartelust blaffen en huilen op 'Little Red Rooster' (video). Wat vooraan heel goed lukte, maar het publiek achteraan het café was zo vroeg op de avond precies nog niet wakker geschoten. Niet getreurd, ze hadden nog kansen genoeg om mee te doen, zoals tijdens 'Chocolate Man' of  'That's no way to get along'.

Iemand waar Guy Davis veel bewondering voor heeft, is Sonny Terry. Deze blinde harmonicaspeler had een heel bijzondere ademtechniek, die Davis probeert te benaderen in 'Did you see my baby'. Guy Davis is naast een fantastisch muzikant ook een meer dan behoorlijke acteur, en mocht een aantal jaren geleden in de remake van de musical 'Finian's Rainbow' de rol vertolken die jaren daarvoor door Sonny Terry onderhanden was genomen.

In het tweede deel van de avond ging Guy Davis er goed tegenaan: naast een bloedstollend mooie versie van 'Lay Lady Lay' bracht hij ook 'Kokomo Kidd' (video), de titelsong van het nieuwe album. Daarin vertelt hij het verhaal van een zwarte man die meer dan 100 geleden het manusje-van-alles was in het Witte Huis. Toen Kokomo stierf, deed zijn zoon gewoon verder met wat de vader deed: het smokkelen van allerlei verboden waren, en ook dames van een iets minder verfijnd allooi werden via Kokomo het Witte Huis binnengebracht. Guy Davis weet perfect hoe hij corruptie en dingen die het daglicht niet mogen zien, toch luchtig kan brengen, zodat de mensen erom moeten lachen.

Geëindigd werd er met 'I wish I hadn't stayed away so long', een ontroerend lied dat hij brengt als eerbetoon aan zijn moeder die vorig jaar overleed. Het was duidelijk te merken aan Guy Davis het nu nog steeds moeilijk heeft met dit overlijden, en dat siert hem zeer.

Kortom, het eerste clubconcert in de Missy Sippy was een absolute voltreffer, en het zal een moeilijk taak worden om dat te overtreffen. Wie wil weten of dat in oktober, november en december lukt, houdt beter de volgende data in zijn agenda vrij : Gene Taylor Band op 6 oktober, Roland & Vali Racila op 3 november en Keith Dunn Band op 8 december

Kathy Van Peteghem

 

 

 

 

Artiest info
website  
facebook  

MISSY SIPPY, GENT - 22/09/15