JOE SATRIANI @ DE ROMA, BORGERHOUT - 27/09/15

Joe Satriani is een van de meest invloedrijke en gerespecteerde gitaristen van de voorbije 30 jaren. Met zijn sublieme, complexe en tegelijk heel meeslepende muziek is hij er als een van weinige in geslaagd de overstap te maken van gitaristenidool tot ster van het grote publiek. Vorig jaar bracht hij met de boxset Joe Satriani: The Complete Studio Recordings en zijn autobiografie Strange Beautiful Music: A Musical Memoir nog een overzicht van zijn volledig verzamelde werk. Maar Satriani is niet het soort muzikant dat snel op zijn lauweren rust. Op 24 juli kwam met Shockwave Supernova immers het vijftiende studio-album uit.

Als voorprogramma krijgen we de Amerikaan Markus James vergezeld van een expressieve en bekkentrekkende drummer voorgeschoteld. Markus hanteert zowel de akoestische als elektrische gitaar en haalt vanavond de mosterd vooral in Northern Mississippi en nummers van Blind Lemon Jefferson (‘See That My Grave Is Kept Clean’), Blind Willie Johnson (‘Wicked World’) en Robert Johnson passeren de revue in een eerder schreeuwerige hardrockstijl. Een originele cigarbox vervolledigt het plaatje. Originele set. (foto’s)

Na een openingsfilmpje en twee nummers fotografengekte verblijdt Joe Satriani ons met eerste duetje met bassist Bryan Beller. De opener ‘Shockwave Supernova’ en het bekende ‘Flying in a Blue Dream’ hebben de 1600 fans al in satchmode gebracht. Ondertussen bedankt hij publiek, verwisselt van Ibanez, complimenteert de zaal en laat duidelijk blijken dat hij er veel zin in heeft vanavond. Hij grasduint zowel in zijn rijke verleden als in zijn nieuweling waaraan deze tour is opgehangen. Het daar uitgelichte ‘On Peregrine Wings’ is een denderend bluesy nummer en snjdt messcherp. Een nieuwe Ibanez met ventjes erop, aliens uiteraard, brengt het redelijk brave ‘Friends’ uit de Marshalls. Stevige rocknummers met een solo van de tweede gitarist en keyboardspeler Mike Keneally wisselen af met het rustpunt ‘Butterfly and Zebra’ , een traag, haast ingetogen nummer over liefde tussen rare vogels. Daarna gaat het tempo terug omhoog met het technisch vernuftig ‘Cataclysmic’ en ‘Crazy’ Joey’ waarbij de gitaargod zo moeiteloos de solo’s uit zijn mouw schudt alsof het niks is. Maar zoals altijd blijft zijn vingervlugheid en virtuositeit ondergeschikt aan de compositie. De obligate drumsolo heeft een hoog entertainmentsgehalte en we krijgen nog een paar flinke uitsmijters met een schitterend ‘Always With Me, Always With You’, waarin Satch vakkundig naast zijn Ibanez ook het publiek bespeelt, en de pittige afsluiter uit zijn nieuweling, ‘Goodbye Supernova’. Publiekslieveling ‘Satch Boogie’ sluit de reguliere set af terwijl de vingertjes nog in de lucht blijven hangen.

De bisnummers laten wel even op zich wachten maar brengen wel parels als ‘The Extremist” en het supersnelle ‘Surfin with the Alien’. Muddy Waters zou tevreden terugkijken op de futuristische ‘Blues Jam’ waarbij het meer dan enthousiast volkje dat inmiddels vooraan was geraakt zich volledig liet gaan. Afgezien van wat klanktechnische schoonheidsfoutjes was dit de perfecte avond voor elke gitaarliefhebber.

Johan Vanonckelen

Foto © JiVe

meer foto's © JiVe

 

Setlist: 1. Shockwave Supernova 2. Flying in a Blue Dream 3. Ice 9 4. Crystal Planet 5. Not of This Earth 6. On Peregrine Wings 7. Friends 8. Time 9. If I Could Fly 10. Butterfly and Zebra 11. If There Is No Heaven 12. Cataclysmic 13. Crazy Joey 14. All of My Life 15. Drum Solo 16. Luminous Flesh Giants 17. Always With Me, Always With You 18. God Is Crying 19. Goodbye Supernova 20. Satch Boogie - Encore: 21. The Extremist 22. Surfing With the Alien 23. Blues Jam

 

Artiest info
website  
facebook  

DE ROMA, BORGERHOUT - 27/09/15