RICHARD THOMPSON @ GEBOUW-T BERGEN OP ZOOM, 26/09/15

Richard Thompson voorstellen aan de lezers van Rootstime is wellicht overbodig. Daarom dit beknopt overzicht. De Britse gitarist, songschrijver en zanger stond aan de wieg van de folkrock beweging aan het eind van de jaren 60 met Fairport Convention. Thompson verliet de groep al in 1971 na de LP ‘Full House’ om een eigen, eigenzinnige koers te varen, eerst met ex-vrouw Linda Peters nadien solo. Thompson wordt algemeen gerekend tot de 20 beste gitaristen ooit. Wie hem ooit al bezig zag hetzij akoestisch hetzij electrisch zal dit volmondig beamen. Thompson maakt alleen goede tot uitstekende platen. Tot die laatste categorie behoren 3 klassiekers met zijn ex-vrouw Linda Thompson ‘I Want to See the Bright Lights Tonight’ (1974), ‘Pour Down Like Silver’ (1975) en ‘Shoot Out The Lights’ (1982). Solo springen de meesterwerken ‘Daring Adventures’ (1986), ‘Rumor And Sigh’ (1991), ‘Mock Tudor’ (1999) en ‘Sweet Warrior’(2007) er uit , albums waarop scherpe songteksten en expressief passionele zang hand in hand gaan met uniek en weergaloos gitaarspel. Recent maakte Thompson met Wilco-voorman Jeff Tweedy zijn nieuwste ‘Still’ oftewel ‘nog altijd’ waarop Thompson eens te meer bewijst dat er op zijn talent nog geen sleet zit en we nog terdege met hem moeten rekening houden. Op die plaat laat Tweedy Thompson als vertrouwd klinken maar toch frisser als voorheen met een goede mix van akoestisch en electrisch in de eclectische speelstijl van folk naar rock die Thompson rijk is.

Vanavond staat Thompson in de redelijk gevulde concertzaal van Gebouw T in Bergen op Zoom (zo’n 300 man). Na Zwolle en Haarlem is dit zijn 3de Nederlandse optreden op rij. Volgende week wo 7 okt sluit Thompson zijn Europese tournee af in de AB in Brussel. Maar vandaag kunnen we de meester al aan het werk zien in de kleinere maar gezellige concertzaal hier in Bergen op Zoom.

Het nieuwe “All Buttoned Up” knalt er meteen stevig in, up tempo, galm op de stem gevolgd door het al even forse “Sally B”. Thompsons’ onmiddellijk herkenbaar gitaarspel imponeert, ritmisch ondersteund door het energieke drumspel van Michael Jerome en het functioneel strakke basgitaarspel van Davey Faragher (bekend van John Hiatt en The Imposters van Elvis Costello). Met de melancholische folkballade “Broken Doll” wordt even gas teruggenomen. Thompson zingt invoelend met diepe donkere stem en onderstreept met puntig gitaarspel. “For Shame Of Doing Wrong” grijpt terug naar de folkrock dagen met zijn ex-Linda maar krijgt hier een stevige update met rollende gitaarlicks aangevuld met de achtergrondstemmen van Jerome en Faragher. Wie dacht dat Thompson het op zijn 66ste kalmer aan zou doen krijgt lik op stuk met de verschroeiende bluesrocker “Hard On Me”.

Thompson tovert minutenlang de meest indrukwekkende tegendraadse soli uit zijn Fender Stratocaster opgestuwd door tjakkende drums en pompende baslijnen met een verbetenheid en toewijding die doet denken aan wijlen Rory Gallagher of een jonge Robert Cray. “Meet on the Ledge” is een oude Fairport Convention song uit 1968, “Van vóór jullie geboren waren” , grapt RT terwijl hij de zaal inkijkt om zijn gelijk te testen en dan maar meteen besluit om zijn woorden terug te trekken. Humor a la Thompson! Het is het begin van het akoestische onderdeel met publieksfavoriet “1952 Vincent Black Lightning” (het dramatisch relaas over een jonge delinkwent die het hoofd van een roodharig meisje op hol brengt met zijn vintage Vincent 52 motorcycle die hij haar schenkt op zijn sterfbed). Woordkunst voorzien van tingelend gitaarspel en passionele zang, een akoestisch hoogtepunt ! .“Beatnik Walking” over zijn verblijf in Amsterdam 22 jaar geleden is dan niet meer dan een knappe tekst gezet op een leuke folktune terwijl “Al Bowlly's In Heaven” ons helemaal meeneemt naar de dancehalls van het Londen van de jaren 50 in een akoestische jazzstijl met aan het eind nog een opgemerkte met de handen beroerde drumsolo van Jerome. “Guitar Heroes” is een eerbetoon aan de gitaarhelden uit zijn jeugd. In een gevatte songtekst vernoemt Thompson achtereenvolgens Django Reinhardt , Les Paul , Chuck Berry , James Burton en Hank B. Marvin (The Shadows) om ze gelijk met hun signatuurtune te eren maar ze dan aan het eind ironisch “I still don't know how my heroes did it” naar huis te spelen met een eigen tune, Thompson ten voeten uit , geweldig!

We zijn halfweg en Thompson heeft nog geen enkele steek laten vallen als een Hollandse vrouw uit het publiek vastberaden haar verzoeknummer wil horen. Thompson probeert haar af te wimpelen maar laat haar uiteindelijk meezingen op het podium. Gelukkig houdt ze het vooral bij plagen en charmeren en laat RT zich niet afleiden. RT zingt beheerst het aloude “Withered And Died”, een prachtsong én een onverwacht cadeau in een vaste setlist. Voor “Did She Jump or Was She Pushed?” omgordt Thompson een kleinere gitaar met een heldere sound. Eens te meer een geweldige song uit het onovertroffen ‘Shoot Out The Lights’, (1982) die je van begin tot eind in zijn greep houdt. “I'll Never Give It Up” geeft er andermaal een lap op , een nijdige rocker gevolgd door het van alle folkallures ontdane “Wall Of Death” in een rechttoe rechtaan rockversie. Het folky “If Love Whispers Your Name” klinkt aanvankelijk wat gewoontjes, Richard zingt met zijn diepe donkere stem en het refrein blijft hangen. Maar dan volgt een superieure gitaarinterventie die het tema onderstreept samen met een minutieus opzittende Michael Jerome. Van een huiveringwekkende intensiteit!

Thompson en Co groeten, nemen afscheid maar komen snel terug. Eerst met “Patty Don't You Put Me Down” andermaal een nijdige rocker over een bizar vrouwspersoon zoals Thomspon er al meer heeft geschreven, daarna de live-klassieker “Tear Stained Letter” een regelrechte hoekige rocker met (k)rollende solo’s in stroomversnelling die je bij het nekvel grijpen en je alle hoeken van de zaal laten zien. Het is genieten van elke minuut en RT wil zijn fans nogmaals plezieren met een laatste trits toegiften. “She Never Could Resist A Winding Road” is een bittere folkballade over een vrouw wiens zwerversbloed het haalt op de liefde. RT verwoordt met precisie, zingt met klagende stem en voegt er wat gitaarlicks aan toe, pakkend! In de staart van de encore verrast RT alsnog met twee relatief onbekende songs “Fork In The Road” (uit de Deluxe versie van Still) en “Take A Heart” (een cover van The Sorrows uit 1966). In uitvoering blijken het twee typische RT songs te zijn: nijdige lyrics, expressieve zang, hard gespeelde energieke rock met heftige solo’s van de meester en alle ruimte voor de geweldige ritmesectie. We hebben bijna 2 uur genoten van hartverheffende rock ’n’ roll, op een Richard Thompson in topvorm staat geen maat!

Marc Buggenhoudt

Foto © Harrij Stekel

meer foto's © Harrij Stekel

Setlist
1.All Buttoned Up (Still, 2015)
2.Sally B (Electric, 2013)
3.Broken Doll (Still, 2015)
4.For Shame of Doing Wrong (Richard & Linda Thompson cover) (Pour Down Like Silver, 1975)
5.Hard on Me (Mock Tudor, 1999)
6.Meet on the Ledge (Fairport Convention song) (Fairport Convention: What We Did On Our Holidays, 1969)
7.1952 Vincent Black Lightning (Rumor And Sigh, 1991)
8.Beatnik Walking (Still, 2015)
9.Al Bowlly's in Heaven (Daring Adventures, 1986)
10.Guitar Heroes (Still, 2015)
11.Withered And Died (I Want to See the Bright Lights Tonight, 1974)
12.Did She Jump or Was She Pushed? (Richard & Linda Thompson cover) (Shoot Out The Lights, 1982)
13.I'll Never Give It Up (Sweet Warrior, 2007)
14.Wall of Death (Richard & Linda Thompson cover) (Shoot Out The Lights, 1982)
15.If Love Whispers Your Name (Dream Attic, 2010)
Encore:
16.Patty Don't You Put Me Down (Still, 2015)
17.Tear Stained Letter (Hand of Kindness, 1983)
Encore 2:
18. She Never Could Resist A Winding Road (Still, 2015)
19.Fork in the Road (Still [Deluxe], 2015)
20.Take a Heart (The Sorrows cover)

Artiest info
website  
facebook  

GEBOUW-T BERGEN OP ZOOM, 26/09/15