IAN SIEGAL @ MISSY SIPPY, GENT - 12/09/17

‘Never change a winning team’ moeten Tim (Tiny Legs) en Guy (Verlinde aka Lightnin’ Guy) hebben gedacht toen ze voor het openingsconcert van de nieuwe reeks clubconcerten in de Gentse club Missy Sippy net als vorig jaar kozen voor Ian Siegal. Je kan het van hen op veilig spelen noemen, maar deze Engelse bluesbard staat nu eenmaal garant voor een heerlijke rondleiding in de muzikale roots & blues geschiedenis , en dit nog aangevuld met pareltjes uit eigen songcatalogus… dus who cares ? En het bordje ‘Sold Out’ aan de deur is natuurlijk ook altijd een leuke meevaller.

Openingssong ‘Silver Spurs’ was meteen een knap staaltje gitaarspel. Ik hou er van om met deze song te beginnen, want als ik hier ongeschonden uit kom weet ik dat het de rest van de avond ook wel zal lukken , zei hij lachend na het felle openingsapplaus. Meteen kondigde hij een nieuwe song aan van zijn in maart 2018 te verschijnen nieuwe plaat, volledig gevuld met nieuw eigen materiaal. Maar hoe hard de man zijn hersens ook pijnigde, de openingszin van deze nieuwe song schoot hem niet te binnen. Hilariteit alom, maar niet getreurd, we kregen er Muddy Waters ‘Country Blues’ voor in de plaats.

Na een bevlogen uitvoering van de negro-spiritual ‘ Mary Don’t you weep’ kon je zijn hemdje al uitwringen, wat hem de bemerking uitlokte ‘I’m sweating like a whore in a church’ en direkt daaropvolgend ‘I’m also available for children partys’! Iedereen terug plat van het lachen, want ook in het circuit van stand-up comedians zou Ian feilloos kunnen meedraaien. Maar laat hem toch maar liever die schitterende klanken uit zijn strot toveren. ‘Hard Pressed’en Charlie Patton’s ‘Pony Blues’ brachten ons terug bij de blues les. Na ‘Come On In My Kitchen / Dirt Road Call me the Wolf kregen we een korte pauze waarin zijn op het podium uitgestalde cd’s ruim aan de man werden gebracht. Was het voor de pauze al super, het werd daarna , niettegenstaande brekende snaren & vingernagels, alleen maar beter! Twee Tom Russell songs mochten alvast tot de hoogtepunten van het concert worden gerekend. ‘Gallo Del Ciello’ ontbreekt de voorbije jaren zelden op Ian’s Setlist maar vooral ‘Who’s Gonna Build Your Wall’, een song die Tom Russell reeds in 2003 schreef, maar nu sinds die stripfiguur in Amerika aan de macht is, meer dan actueel is. Het loont meer dan de moeite om de lyrics te googlen ! Om kippenvel van te krijgen !! En eindelijk kregen we dan de nieuwe song te horen, die hij samen met kompaan Jimbo Mathus schreef. Met ‘My Flame’ kreeg hij iedereen muisstil. Prachtsong!

Helaas werd dit ook het einde van de set. De tijd was werkelijk voorbij gevlogen. Gelukkig waren er nog de bissen. Met een bluesversie van de Stones klassieker ‘Honky Tonk Women’ kwam Ian zeer verrassend uit de hoek. Het verhaaltje dat hier aan voorafging was nog leuker & verrassender. Maar Ian vertelde dat in volle vertrouwen aan de aanwezigen en we moesten allen plechtig beloven om dit potje gedekt te houden, maar met de hints ’Mick Jagger, Dansen, Vriendin, Zoon’ licht ik toch al een tip van de sluier.

De staande ovatie na de gospel ‘I’ll Fly Away’ was meer dan verdiend. Schitterend gitaarspel, spitante bindteksten en vocals die door merg en been snijden, jij krijgt dit bij Mr. Siegal in 1 pakket! Beste Tim , Guy, Marie, Jelle…volgend jaar terug dezelfde seizoensopener ?

Setlist: First Set : 1. Silver Spurs 2. Country Blues (Muddy Waters) 3. Mary Don’t You Weep ( Fisk Jubilee Singers) 4. Hard Pressed 5. Pony Blues 6. Talkin’ Overseas Pirate Blues 7. I Am The Train 8. ? (New Song) 9. Come On In My Kitchen/Dirt Road Call Me The Wolf Break.

Second Set : 1. Preachin’Blues/Live So God Can Use You/Come By Here 2. Moonshine Minnie 3. Gallo Del Cielo (Tom Russell) 4. Hard Times (Stephen Collins Foster) 5. ???? 6. Ain’t Nobody’s Business But My Own (Irving Taylor) 7.Who’s Gonna Build Your Wall (Tom Tussell) 8. Falling on Down Again 9. Big Mama’s Door (Alvin Youngblood Heart) 10. My Flame

Encores: 1. Honky Tonk Women (Jagger/Richards) 2. I’ll Fly Away (Albert E. Brumley)

Jan Van Streydonck

Foto © Michel Verlinden


 

 

 

  

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

MISSY SIPPY, GENT - 12/09/17