NEIL DIAMOND - 50 YEAR ANNIVERSARY WORLD TOUR @ SPORTPALEIS, ANTWERPEN – 28/09/17

Foto © Live Nation

 

Vijftig jaar Neil Diamond en uit elk tijdperk kregen we wel iets te horen. Want hij heeft in die tijd een pak bekende liedjes bij elkaar geschreven. Zijn eerste plaat dateert van 1966, en sindsdien is hij steeds een leverancier van hits geweest, ook voor anderen (The Monkees, Cliff Richard,...). Neil Diamond, een vriendelijke man, deed zijn best deed om contact met het publiek te leggen en wilde het publiek zeker ook pleasen met zijn repertoire keuze ('give the people what they want'), waar overigens niets mis mee is. Een vakman dus, en dat zal natuurlijk niet verwonderen met 50 carrière-jaren op de teller. En zeker een goede entertainer (met af en toe een tikkeltje humor) en een uitstekend zanger. Net zoals we verwacht hadden, geen grote verrassingen dus, ook niet in de setlist die tijdens deze tournee grotendeels hetzelfde blijft.

Achter het podium hing een scherm in de vorm van een diamant (Diamond - Antwerpen de stad van de diamant - men moet het soms niet te ver zoeken) waarop af en toe leuke beelden, filmpjes en visuals te zien waren.  Het concert raakte me zelden echt, slechts enkele momenten werd ik me helemaal 'meegesleept'.  En hoe goed een song als Sweet Caroline (het eerste bisnummer) ook is, het meezinggehalte was te hoog, je hoorde nauwelijks nog Neil Diamond zingen en dan haak ik een beetje af, en luister er liever thuis naar. Niets mis natuurlijk met mensen die komen voor een feestje, maar soms voelde ik me een beetje een muurbloempje.

Op andere momenten was ik helemaal mee, en zat ik 'in' de muziek.  Zoals met Brooklyn Roads, een prachtig melancholisch nummer (met leuke filmpjes en foto’s uit Neils jeugd) was zonder meer van het niveau van - ik zeg maar - Charles Aznavour en ook het daarop volgende Pretty Amazing Grace was wondermooi.  Er waren best nog wel enkele gedenkwaardige momenten: het oudje Solitary Man, een fantastische song waarvan ook Johnny Cash een legendarische cover heeft gemaakt.  En September Morning was ontroerend, Neil Diamond verwees naar Gilbert Bécaud (die C'est En Septembre schreef) en klonk zelfs als een 'Engelstalige chansonnier'. In Dry Your Eyes  hoorden we ingetogenpracht en het zeer populaire Forever In Blue Jeans bracht een licht country-tintje in het concert, waarbij verwezen werd naar een halve eeuw Neil Diamond.  En You Don't Bring Me Flowers was eenvoudig en pracht, met enkel een fijne sax in de hoofdrol.  Ook eens leuk ter afwisseling van het nogal uitgebreide instrumentarium tijdens de rest van het concert. Song Song Blue en Beautiful Noise, zijn beide zeer mooie songs, maar ook hier had ik toch liever iets minder zang van het publiek gehoord en meer van Neil Diamond.  I Am A Believer blijft gewoonweg een puik nummer - perfect pop for all people.

Genietbaar en soms grappig was de zeer lange voorstelling van zijn uitgebreide band, waarin elk groepslid een stukje mocht brengen.  Muzikaal zeker hoogstaand, wij vonden het echt goed, maar wie komt er hiervoor naar een Neil Diamond concert?  De Jonathan Livingston Seagull suite met Be – Lonely Looking Sky – Skybird klonk goed, maar ook niet meer dan dat.  De afsluiter I Am... I Said was dan weer wel echt grote klasse.   Tijdens de bisnummers kregen we een soort van volksfeestje met Sweet Caroline, Cracklin' Rosie en Brother Love's Traveling Salvation Show.  Heel sterke songs maar wederom een feestje waar ik per ongeluk op leek verzeild te zijn.

Jammer wel dat hij Both Sides Now van Joni Mitchell in Antwerpen niet bracht, zoals hij wel deed tijdens andere concerten op deze u  Neil sings Joni, dat had ik nog wel eens willen horen. Al bij al toch een goed concert hoor.  Doch ik denk niet dat ik een volgende keer nog naar een Neil Diamond concert ga.  Ik leg thuis de plaat 12 Songs nog eens op of een mooie verzamelaar met Solitary Man en Girl, You'll Be A Woman Soon.  En in de auto op weg naar huis meteen een cd van Jimmy LaFave opgezet.  En of dat deugd deed...

Marc Vos

Setlist:

1.In My Lifetime
2.Cherry, Cherry
3.You Got to Me
4.Solitary Man
5.Love on the Rocks
6.September Morn
7.Play Me
8.Song Sung Blue
9.Beautiful Noise
10.Jungletime
11.Dry Your Eyes
12.If You Know What I Mean
13.Forever in Blue Jeans
14.You Don't Bring Me Flowers
15.Red Red Wine
16.I'm A Believer
17.Brooklyn Roads
18.Pretty Amazing Grace
19.Be
20.Lonely Looking Sky
21.Skybird
22.Jazz Time
23.Crunchy Granola Suite
24.Done Too Soon
25.Holly Holy
26.I Am ... I Said

Encore:

1.Sweet Caroline
2.Cracklin' Rosie
3.Brother Love's Traveling Salvation Show


 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

SPORTPALEIS, ANTWERPEN

28/09/17