THE RED HOT BLUES SISTERS@BANANA PEEL 13-04-2009

Maandag is Banana Peel time. Op het eerste zicht een vreemde dag maar als je de week kan inzetten met een goed concert verzacht dit de pijn voor de rest van de week. Nu is het wel zaak om op tijd te komen want ik ben niet de enige die zo een boost kan gebruiken. Drie weken geleden dacht ik om 19:30 ruim op tijd te zijn voor het concert van Joe Louis Walker tot bleek dat ik achteraan de rij moest aansluiten van ± 100 andere wachtenden. Even mijn contact persoon binnenin gebeld die het slechte nieuws voor me had dat het daar ook reeds bomvol zat. Toen wist ik al dat het er donkerbruin uitzag en na een half uurtje kregen we de slechte tijding dat er met de beste wil van de wereld geen vierkante centimeter meer vrij was om nog iemand te laten genieten van het concert. Diezelfde contactpersoon heeft gisteren nog eens wat zout in de wonde gestrooid want bleek dat die avond naast Joe Louis Walker ook Kenny Neal en zijn neefje Tyree Neal hebben komen jammen op het podium. Bij die Tyree Neal schijnt Joe redelijk ongerust in zijn richting gekeken te hebben en vlug de stekker van Tyree's gitaar uit de versterker getrokken heeft uit angst dat hij zou weggespeeld worden door deze jonge snaak. Echt mensen, hou die Tyree in het oog want da's geen normale. Maar gisteren waren we dus gekomen om de Red Hot Blues Sisters aan het werk te zien. Iets minder bekend dus dacht ik niet teveel risico te lopen. Maar ondanks het feit dat ik nog ietsje vroeger op post was, kon ik nog maar net het laatste stoeltje in beslag nemen. Maar hoe meer volk hoe meer vreugde, en zolang ik maar aan de goede kant van de deur sta, kan me dit weinig schelen.

De Red Hot Blues Sisters sloten in de Banana Peel hun succesvolle Europese tournee af. Dit had vooral zijn tol geeist bij de bassist die doodziek aan de start verscheen. Maar eenmaal een bluesjongen zijn versterker aanzet, is al het leed vergeten en voor de rest was er op de ritmesectie niks aan te merken. Integendeel, zij deden voortreffelijk wat je van een bassist en drummer verlangt, onzichtbaar aanwezig zijn maar wel héél onontbeerlijk. Het concert begon met “Can't Judge a Book”. Mijn gebuur en ik keken eens naar elkaar en stelden vast dat het snor zat. Van enige vermoeidheid was er bij de dames geen sprake. Teri Ann speelde op haar mooie zwarte Gibson loepzuiver en Suze is een geboren performer met een mooie, krachtige stem. Na enkele nummers hoorde ik wel dames achter mij zeggen: “Ze heeft een mooie stem om te spreken maar het zingen is toch niet veel zaaks”. Ik wou dit tegenspreken maar bedacht me op tijd want voor je het weet krijg je de opmerking terug: “Gij maat, gij jugde'd dat boek bij zijn cover en niet naar de inhoud”. En het moet gezegd, Suze is een aangename verschijning met veel gevoel voor humor EN een goede stem. Ondertussen liet ik de dames achter mij rustig verder kankeren en zat ik in stilte te genieten van wat er op het podium gebeurde. Ondertussen passeerde o.a. een cover van Booket T de revue en natuurlijk ook eigen nummers zoals, “Flood in the Bassement” dat geschreven werd naar aanleiding van wantoestanden in New Orleans nadat Katrina daar eens goed had huisgehouden. Men mag nu van George Bush zeggen wat men wil maar hij heeft wel voor veel inspiratie gezorgd bij muzikanten en in het bijzonder de bluesartisten. Hopelijk maakt Obama ook al eens een misstapje (maar we wensen het hem zeker niet toe) want zeg nu eens eerlijk, hoe bezing je de blues als je elke dag tevreden en uitgeslapen wakker wordt en al fluitend naar je werk vertrekt.

En zo kwamen we bij de pauze aan. De road manager van de Redhotz had nog een verrassing. Men zou een guitar van Teri verloten en voor de luttele prijs van 5 € maakte je al kans om dit uniek en gesigneerd object mee naar huis te nemen. De lotjes gingen bijgevolg vlot van de hand. De uitslag zou dadelijk na het einde van het concert bekend gemaakt worden. Na dit intermezzo was het terug tijd om er nog eens goed tegenaan te gaan. Suze zette meteen de meest aanschouwelijke versie van “Spoonful” neer die ik al gehoord heb. Als nu nog iemand niet doorheeft wat een 'a spoonful of love' is, zal het waarschijnlijk nooit begrijpen. Ondertussen bleef Teri eerder op de achtergrond hele mooie dingen doen op haar gitaar. Zonder onnodig aan die volume knop te draaien en zonder solo's van “kijk eens wat ik allemaal kan” bracht ze prima gitaarwerk dat mij bij wijlen aan Sue Foley deed denken en voorwaar dit geen slechte referentie. Via Jimmy Reed, Ruth Brown, eigen nummers als “Caffeine” (het moet niet altijd Jack Daniels zijn die bezongen wordt) werd het concert afgesloten met “Ain't No Sunshine” van Billy Withers. U merkt dat de Redhotz van alle markten thuis zijn.

Daar het nog geen 23:00 was en de buren van de Banana Peel nog niet naar bed hoefden, mochten ze nog een bisnummer spelen en dit werd Summertime Blues. Mooi om zo de avond te mogen beeindigen. Maar de pret was nog niet gedaan want de tombola moest nog plaatsvinden. Ondertekende zat vol spanning af te wachten want ook hij kon het niet laten om zijn kans te wagen. Maar het kan niet altijd prijs zijn en de gelukkige was een aanwezige van een vorig concert in Oudenburg die een dezer dagen een gitaar in zijn brievenbus (!) zal vinden. Ik kon het niet nalaten om de dames nog eens te bedanken voor de prachtige avond die ze ons gegeven hadden en de bedankingen waren wederzijds want we waren een beautiful public. Waarom ? Wat was er zo speciaal aan ons ? Dit vroeg toch enige uitleg en het antwoord was héél simpel: “You don't suck”. Bleek dat ze enige dagen voordien in Duitsland ferm onder hun voeten gekregen hadden omdat ze te laat waren, maar nog ruim voldoende voor de aanvang van het concert ,en ze geen horn section meegebracht hadden. Die Duisters dreigden er zelfs mee dat voor elke toeschouwer die opstapte tijdens het concert dit in vermindering zou gebracht worden op hun gage. Maar dan kenden die organisator de Sisters nog niet. Eerst geld op tafel of anders zou hij zelf zijn publiek mogen entertainen. Zo hebben we ze het liefst, die Red Hot Blues Sisters!
The Lumixus Man
Meer foto's