RICH KRUEGER

Artiest info
Website  
 

Label: RockinK Music

 

 

Richard Charles Krueger Jr. werd op 27 januari 1960 geboren in Brooklyn, New York. Na een lange periode als briljante leerling studeerde hij in 1988 af aan de universiteit van Chicago met een diploma ‘Bachelor Of Arts’ en een doctoraatsdiploma in biochemie. Daarmee was hij nog niet rond met zijn studies want hij behaalde ook nog een titel in de pediatrie in Illinois en een postdoctoraatsdiploma in neurologische wetenschappen aan de unief van Chicago waar hij sinds 2012 actief is als klinisch afgevaardigde in de pediatrie en neonatologie.

Rich Krueger is dus een heel slimme kerel die naast al dat studiewerk ook nog het schrijven en spelen van eigen songs als extra hobby heeft. Toen hij nog een kind was vertaalde hij al graag liedjes van Jacques Brel en dat inspireerde hem om later ook zijn eigen liedjes te gaan componeren. Zijn geliefde muziekstijl vond hij in de folk- en rockmuziek en hij begon in 1985 op te treden met zijn eerste groepje ‘The Dysfunctionells’, een akoestische folkrockformatie waarin hij leadzanger en songschrijver was.

LIFE AIN’T THAT LONG (2017)

Toch duurde het tot 2017 vooraleer Rich Krueger zijn eerste soloalbum lanceerde. “Life Ain’t That Long”. Op dit zelf geproduceerde album brengt hij tien zelf gecomponeerde liedjes en één ‘hidden track’ als kerstcadeautje: “It’s That Time Again”. De orkestratie bij al die songs werd door een volwaardig orkest ingespeeld met bassisten Jay O’Rourke en Bill Kavanagh, Seth Lee Jones op slide gitaar, Alan Burroughs op elektrische gitaren en Vence Edmonds op drums. Enkele van de gastmuzikanten bij een paar songs waren o.a. Scott Daniel op viool, Brian Wilkie op pedal steelgitaar, Issac Lyons op Hammond B3-orgel en accordeon en een blazerssectie ‘The SW3 Horns’. Rich Krueger speelde daarbij zelf op akoestische gitaar en piano.

De albumopeningstrack “A Stoopid Broken Heart” (zie live versie op de video) zet al meteen de toon bij dit zeer variërende album van Rich Krueger waarbij wij ook onder de indruk kwamen van andere songs zoals “A Short One On Life”, het bluesrockende “’77/17”, het sterke “Ain’t It So Nice Outside Today” en het naar zijn geboorte verwijzende “The Wednesday Boys” dat ook wel iets weg heeft van een Van Morrison-song.

Onze favoriete song uit deze plaat is echter de zeer catchy klinkende ballad “Then Jessica Smiled” met de aanstekelijke ‘sha la la’s’ van de vrouwelijke backing vocalisten, de sample van Bonnie Tyler’s song “It’s A Heartache” en het uitstekende zangwerk van Rich Krueger. Het is gewoonweg zes minuten puur genieten van dit sfeervolle nummer waarin Skinny Williams ook nog eens een heerlijke saxofoonsolo speelt.

NOWTHEN (2018)

Het tweede Rich Krueger-album “NowThen” volgde al op amper één jaar na “Life Ain’t That Long”. Het kwam er vlak nadat hij als winnaar werd uitgeroepen op het ‘Kerrville Folk Festival 2018’. Op dit door hemzelf en bassist Bill Kavanagh samen geproduceerde album waren o.a. de Amerikaanse countryzanger Robbie Fulks, gitarist Gary Lucas van ‘Captain Beefheart’ en ‘Gods And Monsters’ en violist Peter Stamfel van de psychedelische folkformatie ‘The Holy Modal Rounders’ enkele van de gastmuzikanten die één of meerdere bijdragen aan de songs afleverden.

“NowThen” heeft vijftien songs op de tracklijst staan, nummers die weer allemaal door Rich Krueger van tekst en muziek werden voorzien. Het idee achter deze plaat is gebaseerd op zijn reflecties op twee periodes in zijn leven: ‘Then’ covert de jaren 1985 tot 1998 en ‘Now’ belicht de periode van 2007 tot 2018. Tussen die twee periodes in lag zijn focus op de hierboven vermelde academische studies en het behalen van al die diploma’s.

Ook op deze plaat zit opnieuw een sample van een oude song verwerkt in een nummer van Rich Krueger, namelijk het liedje “Hang On Sloopy” van ‘The McCoys’ uit 1964 dat opduikt in zijn nostalgische song “The Great War”. Net als bij zijn eerste album hebben we voor de bijhorende video geopteerd voor de vlotjes rockende openingstrack “Kenny’s (It’s Always Christmas In This Bar)”.

Als u ons zou willen toestaan zouden we ook nu weer enkele van onze favoriete nummers uit “NowThen” in de kijker willen plaatsen. Onze keuze uit de vijftien songs viel op het reeds in 1993 gecomponeerde “Girls Go For Arse’oles”, het later door folkzanger Paul Kotheimer op zijn album “113 Carolina Avenue” gecoverde “Waltz (Terpsichore)” en het aan zijn vrouwtje opgedragen romantische liefdesliedje “Elizabeth”.

Ook hier hebben we een absolute favoriete song uit dit album geselecteerd. Onze keuze viel op het samen met Robbie Fulks gezongen duet “Por Que No Me Amas (Love Me)” waarop de band ‘Mariachi Imperial Azteca’ voor de heerlijke Mexicaans klinkende begeleidingsmuziek zorgt. Maar het ook al in ‘Tex-Mex’ en ‘cajun’-stijl gebrachte “O What A Beautiful Beautiful Beautiful Day” met Peter Stampfel op viool en Eva en Arden Baldinger als backing vocalisten krijgt van ons een welverdiende zilveren medaille.

THE TROTH SESSIONS (2020)

De derde en laatste plaat in deze trilogie van Rich Krueger is het net uitgebrachte akoestische folkalbum “The Troth Sessions”. Voor de negen tracks op dit album werd de instrumentatie zeer sober gehouden en beperkt tot de door Rich bespeelde akoestische gitaar. De aanleiding voor deze cd lag bij het op de audiovideo te horen nummer “The Ballad Of Mary O’Connor” dat geschreven werd door Mark Hollmann en Greg Kotis voor een artikel over 9/11 in 2001 in ‘The New York Times Magazine’ dat “Songs For The City” getiteld was en waarvoor ook Lou Reed en ‘Run DMC’ een muzikale bijdrage hadden afgeleverd. Toen Rich Krueger het nummer in 2002 in de opnamestudio moest gaan inzingen gebruikte hij diezelfde studio om tegelijkertijd ook de andere zelf gecomponeerde nummers voor “The Troth Sessions” op te nemen.

Op de andere video bij dit verhaal hoort u een bij hem thuis opgenomen live gebrachte vertolking van het nummer “Charlie Guitar”, een muzikale ode aan Charlie Koster, een virtuoos gitarist die in oktober 1999 op 79-jarige leeftijd in Chicago overleed. Ook het liefdesliedje “True True Love” aan het begin van deze plaat en de song “Amazing” werden voor een speciale gelegenheid geschreven, zijnde het huwelijk van twee van Rich Krueger’s vrienden.

De andere nummers gaan eveneens over relaties waarin trouw en trouwen centrale thema’s zijn: “Love Is Gonna Break The Fall”, “There’s A Wideness In God’s Mercy” en “Heaven”. “The One You Love” is dan weer zijn muzikale eerbetoon aan de countryliedjes van Declan MacManus, beter gekend als de Britse singer-songwriter Elvis Costello. Maar van het schrijven van knappe songs weet deze Rich Krueger ongetwijfeld ook heel veel af, getuige daarvan de drie albums die we hier in dit portret van deze 60-jarige folkartiest uit Chicago, Illinois hebben belicht.

(valsam)