BIG ROONEY & THE DOGHOUSE - A MURDER OF CROWS

Wanneer je de eerste noten van "A Murder Of Crows" hoort, de intro van "Stray Cats and Wild Dogs", ben je even verward. Zit de nieuwe Tom Waits nog in de lade? Neen hoor, dit zijn wel degelijk Big Rooney and the Doghouse, en ze komen, al even onverwacht, uit Noorwegen. Onverwacht, omdat ze een authentiek Amerikaans geluid brengen, met zoals we al aangaven,vooral vokaal aanknoopt met het geluid van Tom Waits, Captain Beefheart, Nick Cave of Ian Siegal. Instrumentaal neigt The Doghouse meer naar White Stripes, Black Keys en Morphine.

Hun eerste belangrijke wapenfeit was een tour met blueslegende James Harman, als diens backingband gedurende 10 dagen in september 2008. Net één maand later trokken ze naar de legendarische Sun Studios in Memphis, waar deze cd gedeeltelijk ingeblikt werd. In April van dit jaar gingen ze terug om de rest ervan af te werken. Melodische 70 & 80's rock met beide voeten diep in de blues, en sterke songs als het reeds vernoemde "Stray Cats & Wild Dogs", "16 Shells" en "Moonshine Whiskey" waar zanger Rune Myhren (Big Rooney) wat klinkt als onze eigen Arno. "Memphis Groove" dat drijft op een Bo Diddley beat, is zowat het enige lichter verteerbare nummer op de cd.

Ook traditional "Stagger Lee" hier in Nick Cave's adaptatie gebracht, behoort tot een van de betere tracks op deze "A Murder Of Crows", een cd die trouwens in Amerika onder een andere naam (Memphis Groove) en met een veel zonniger hoes( een foto van de Sun Studios) is uitgebracht. Persoonlijk vinden we de duistere hoes en de lichtjes luguber titel veel beter passen bij het concept van Big Rooney's kraaienstem. Hedendaagse psychoblues is dit. Even een verademing binnen dit eerder conservatieve genre.

(RON)

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label: Doghouse Production
video