DAVE RAWLINGS MACHINE – A FRIEND OF A FRIEND

Gitarist David Todd Rawlings (aka Dave Rawlings) is sinds jaar en dag de muzikale partner en producer van zangeres Gillian Welch. Daarnaast staat zijn naam ook op de gastenlijst van muzikanten op klassieke platen zoals “Heartbreaker” van Ryan Adams (waarmee hij ook twee nummers samen schreef), “Spooked” van Robyn Hitchcock en “Cassadaga” van Bright Eyes.
Vanuit Nashville, Tennessee lanceert hij nu onder het pseudoniem “Dave Rawlings Machine” een eigen debuutplaat met negen songs onder de titel “A Friend Of A Friend”. Daarop horen we een mix van country en bluegrass liedjes met ook een bloemlezing van songs die hij heeft geschreven samen met Ryan Adams in “To Be Young (Is To Be Sad, Is To Be High)” en met Gillian Welch.

Een opvallende track is het nummer “Method Acting / Cortez The Killer” waar hij een mix brengt van een nummer geschreven door Conor Oberst (Bright Eyes) en de hit van Neil Young. De harmonieuze samenzang tussen Dave Rawlings en Gillian Welch is hierbij indrukwekkend. Ook Jesse Fuller’s “Monkey And The Engineer” krijgt op deze cd een eigentijds stilistische ragtime kleedje aangemeten.

Het enkel met akoestische gitaar gebrachte “I Hear Them All” is zo intimistisch en eerlijk dat je er als luisteraar helemaal stil van wordt. De eerste versie van dit door Dave Rawlings geschreven nummer staat op het repertoire van de formatie ‘The Old Crow Medicine Show’. Meer traditionele folknummers vallen te horen in het aan Gram Parsons schatplichtige “Ruby” en in de bluegrass fiddlesongs “How’s About You” en “It’s Too Easy”.

De liedjes op “A Friend Of A Friend” zijn veel meer geënt op traditionele folk en Americana dan de nummers die Dave Rawlings en Gillian Welch brengen als deze laatste bij optredens op het voorplan staat. Enkel de cd-afsluiter “Bells Of Harlem” zou net zo goed op een Gillian Welch-album hebben kunnen staan. Laat dat nu net onze favoriete track uit deze cd zijn waarmee we kunnen concluderen dat Dave Rawlings even zo goed als sidekick van Gillian Welch mag blijven acteren waardoor we zijn knappe liedjes en zijn zachte tenorstem ook zullen blijven terughoren. Ze kunnen sowieso niet echt zonder elkaar en hun stemmen zijn zeer complementair, dus laat maar gauw opnieuw wat van jullie horen via een nieuwe Gillian Welch-plaat.

(valsam)
“Gillian Welch’s sidekick Dave Rawlings debuts on this solo album with nine older quality proven and a few brand new songs. His soft tenor voice matches brilliant with Gillian Welch’s angelic singing. ‘A Friend Of A Friend’ drifts you in the flow of magnificent and well crafted country and bluegrass songs.”
– www.rootstime.be

 

Artiest info
   
Myspace  

Label : Acony Records
Info
:Hemifran