CARUS THOMPSON – CREATURE OF HABIT
De Australische singer-songwriter Carus Thompson liet ons ter kennismaking een exemplaar van zijn recente in Nashville opgenomen cd “Creature Of Habit” toekomen. Op deze plaat bundelt hij tien zelfgecomponeerde liedjes die in de Atlantis Studios in Melbourne werden opgenomen in een productie van Greg Arnold, die ook voor een groot deel van de instrumentatie op deze tracks mee tekende.

De nummers behoren tot de folk-rock categorie en werden in de studio van een moderne sound voorzien waardoor er een grote radiovriendelijkheid aan deze songs kan worden toegeschreven.

De eerste song “For The Rest Of My Life” is een op folk geïnspireerde ballade, het daarop volgende “Burn” een uptempo rocksong terwijl de ballad-titeltrack “Creature Of Habit” eerder bij de countrymuziek aanleunt, mede dankzij het knappe mondharmonica-intermezzo dat deze song siert.

Als verhalende troubadour differentieert Carus Thompson zich toch nadrukkelijk van de traditionele folk- of rockzanger. Zijn teksten zijn weldoordachte verhalen met een boodschap of een literaire reflectie over de dingen die in het dagelijkse leven van ieder van ons opduiken.

Deze artiest is al professioneel muzikaal actief sinds zijn 18e levensjaar en staat zo’n 200 keer per jaar ergens in Australië op een podium om zijn landgenoten te entertainen met zijn liedjes. Sinds enkele jaren heeft hij zich ook een publiek weten op te bouwen in Europa met Duitsland, Engeland en Nederland als pilootlanden.

Zijn vaste begeleidingsgroep wordt gevormd door ‘The True Believers’ zijnde bassist Brad Jones, drummer Ian Kitney en violist John Bedggood. Met deze groep bracht Carus Thompson 2 albums uit: “Long Nights Are Gone” uit 2004 en “Three Boxes” in 2007 en solo was er in 2003 een akoestische plaat “Acoustic At The Norfolk”.

Dat hij akoestisch nog steeds goed zijn weg weet te banen bewijst hij op deze cd met het nummer “I Found Love” waarbij enkel een mandoline als instrument te horen is en naar het eind toe een prachtige trompetsolo door Andrew Darling toegevoegd wordt. Misschien hebben we hier wel de sterkste song van deze cd te pakken, vooral door de naakte broosheid en de oprechtheid die in de tekst werd gereflecteerd. Iets gelijkaardigs horen we in de cd-afsluiter “Prisoners Of The Rodeo”. De John Mellencamp-achtige rocksong met orgeltje “Doing Time” is één van de beste nummers in catchy uptempostijl en ook “Your Eyes Are Bleeding” spreekt onze ‘dancing shoes’ meteen aan.

Met deze mooi variërende cd heeft Carus Thompson bevestigd dat hij ook met zijn solowerk een breed publiek zal kunnen aanspreken en dus ook alleen een reden van bestaan heeft. Hopelijk binnenkort ergens live te bewonderen in een Benelux-zaaltje want hij verdient absoluut een wat ruimere bekendheid bij de liefhebbers van de betere rootsmuziek.

(valsam)
"’Creature Of Habit’ contains Mellencamp-alike catchy and melodic uptempo songs followed by intriguing ballads, all presented by Carus Thompson, an artist who aims for and definitely deserves acknowledgement from a broad roots music minded audience."
– www.rootstime.be

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label : Valve Records
Info
: Hemifran