GRANT PEEPLES - PAWNSHOP

Toen we in juni van vorig jaar "Its Later Than You Think" van Grant Peeples bespraken waren we in de eerste plaats onder de indruk van zijn beschouwende en tegelijkertijd scherpe teksten. Hij nam geen blad voor de mond en nam de Amerikaanse samenleving en politiek behoorlijk kritisch onder de loupe. Misschien omdat hij in 1995 een tiental jaren op een bijna onbewoond Caribisch eiland was gaan wonen. Toen hij terugkeerde naar de States, was hij verbaasd over wat er van Amerika geworden was. "Het leek alsof je even uit je huis was en ondertussen waren je meubels gestolen, en het weinige wat ze je overlieten, was verplaatst, dat gevoel" zegt hij over zijn land. Songs als "The Sunshine State" een anti promotiesong over Florida en een andere song " Grant's Talking Blues" waar Bush onder vuur genomen wordt, (zie clip) blijven me tot op heden bij wegens de droge humor waarmee ze gebracht werden op die plaat. Neem daarbij dat Grant over een stemgeluid en zangstijl beschikt, vooral herinnerend aan J.Prine, maar ook McMurtry, Kristofferson en Van Zandt. Met zijn typische humorvolle vertellende songs pakt hij je dadelijk in, en houdt je aandacht vast tot aan het einde.

Toen we dan nu zijn opvolger toegestuurd kregen en de titel "Pawnshop" zagen, wisten we dat Grant nog steeds de vinger aan de pols had. De economische crisis zal de pandjeshuizen natuurlijk overvol doen geraken in de States. Bittere vaststellingen, maar Grant zou zichzelf niet zijn als hij dat alles niet met de nodige humor doorspekte teksten.

Ook de verrotte toestand binnen de grote muziekindustrie pakt hij aan, in "Real Country", een nummer gebracht in een luchtige Texas swing stijl, vertelt hij over de verkeerde machinerie van die business, een feit waaraan we ook hier vorige week nog herinnerd werden, toen de grootste platenketen van dit land om dezelfde reden jammerlijk overkop ging.

Als vehikel voor zijn sterke songs gebruikt Peeples vooral het country genre, maar ook wat blues en rock ingrediënten zitten in zijn songs verwerkt. De titelsong "Pawnshop" zou zelfs zo door Tom Waits gebracht kunnen worden. Grant schildert ons een beeld van het nieuwe Amerikaanse landschap, hertekend door de depressie. Flarden van herkenning ook aan andere whiskystemmen uit het rootswereldje, als Cash en Cohen, de tijdloze meester singer- songwriters van de laatste decennia.

Het was al te verwachten na zijn voorganger "It's Later Than You Think" maar met deze ijzersterke "Pawnshop" bevestigt Grant Peeples ons vermoeden: Dit is een van dé muzikanten om te volgen in de toekomst. Zijn meesterlijk songschrijvertalent en de al even uitzonderlijke uitvoeringen van die songs bevestigen het. Grant heeft een grote toekomst in het verschiet.

(RON)

 

Artiest info
Website  
Myspace  

CD Baby

Info: The Miller Tells Her Tale

video