BRETT SAXON – A CASTLE BUILT TOO QUICKLY

De in Brooklyn, New York woonachtige singer-songwriter Brett Saxon lijkt ons een geëngageerd gastje te zijn. Aan de binnenkant van zijn cd-hoes gaat hij flink tekeer tegen de hem omringende maatschappij vol mensen die niet geïnteresseerd zijn in wat hun medemens overkomt en waarin men niet meer bereid om elkaar onbaatzuchtig voort te helpen.

Ook de beeldspraak in de titel van zijn debuutplaat is veelzeggend: “A Castle Built Too Quickly …Is No More Alive Than A Pile Of Stones”. Dit kennismakingsalbum werd in twee kelderkamertjes en één living opgenomen met hantering van een behoorlijke portie improvisatie om het begonnen werk tot een goed einde te brengen.

Brett Saxon is een muzikant die zijn verhalen in uitgebreide en uitgesponnen songteksten heeft gestoken en deze onder begeleiding van zijn akoestische gitaar ten gehore brengt. Voor de opname van deze cd heeft hij ook een drummer (Gordon Piggott) en een cellist (Yoed Nir) gevraagd om hun instrumentale contributies komen toe te voegen. Zangeres Malissa Larson brengt wat extra vocale steun bij 3 liedjes “Learning How To Leave”, “We Didn’t Care” en “The Trees”. Michelle Denardo zorgt voor additioneel zangwerk bij één song “The Lines We Cross”. Zelf speelt hij alle andere instrumenten in op dit album en in heel wat liedjes duikt ook een instrumentaal mondharmonica-intermezzo op.

“A Castle Built Too Quickly” is een wat langer uitgevallen ep met amper acht door Brett Saxon geschreven melodieuze liedjes die wel benadrukken dat hij een getalenteerd songsmid zou kunnen worden en boeiende, hedendaagse verhalen weet te brengen in zijn nummers.

Qua songstijl zitten de liedjes allemaal een beetje in hetzelfde hoekje maar kwalitatief kan je al gauw horen dat deze plaat met heel veel liefde en toewijding tot stand is gekomen. Onze selectie van favoriete nummers uit de acht tracks luidt: “Lucky”, “The Lines We Cross”, “The Trees” en het swingend uptempo gebrachte “Shakespeare’s Finest”.
Dit is een verdienstelijke debuutplaat en dus een aangename kennismaking met een geëngageerde muzikant die ons in de toekomst nog heel wat nieuwe verhalen zal aanbrengen via zijn muziek.

(valsam)

 

Artiest info
   
Myspace  

Label : By Land Or By Sea Records
CD Baby