THE REVEREND HORTON HEAT – LAUGHIN’ AND CRYIN’

“Laughin’ And Cryin’” is de meest recente worp van het uit Dallas, Texas afkomstige rockabilly trio ‘The Reverend Horton Heat’, een band gevormd rond zanger en gitarist Jim Heath en met Jimbo Wallace op bas en Paul Simmons op drums.

De net 50-jaar geworden Jim Heath richtte deze formatie op in 1985 na een avondje uit voor een optreden van ‘The Blasters’ en hij heeft sindsdien een hele reeks muzikanten zien komen en gaan. Het geluid van ‘The Reverend Horton Heat’ wordt algemeen omschreven als op country gebaseerde punkrockabilly met vooral een grote portie swing. Geen te complexe dingen voor deze kerels maar vooral fun voor henzelf en voor het publiek dat naar hun optredens komt kijken. Daarbij wordt meestal niet op een decibelletje meer of minder gekeken en de energie die van het trio uitstraalt vloeit net als grote druppels zweet doorheen de massa die zich ook al in het nat pleegt te dansen voor het podium.

In de songteksten wordt de nadruk gelegd op humor en op plezier maken. Zo schreef Jim Heath een song met de titel “Where In The Hell Did You Go With My Toothbrush” vlak nadat zijn vrouw hem definitief had verlaten. Cynische humor en weinig ruimte voor echte treurnis, dus.

Meerdere nummers van deze band werden gebruikt voor nationale tv-commercials (o.a. voor Levi’s Jeans) en hun liedjes doken ook op in enkele succesfilms en in video games. Dat Jim Heath mettertijd een echte beroemdheid is geworden mag blijken uit het feit dat de legendarische gitaarbouwer Gretsch een gitaar naar hem vernoemd heeft uitgebracht.

“Laughin’ And Cryin’” is het tiende studioalbum van ‘The Reverend Horton Heat’ die in de voorbije jaren van een cultband uitgroeide tot een Amerikaans monument in het rockabilly genre. Deze cd komt er na “We Three Kings” uit 2005 en een vrij lange stilte van 4 jaren waarin er tussendoor wel nog een verzamelplaat “20th Century Masters – The Millennium Collection” werd uitgebracht met hun bekendste liedjes.

Deze nieuwe schijf bevat 14 liedjes die we ook alweer niet te serieus dienen op te vatten, getuige songtitels als “Oh God! Doesn’t Work In Vegas”, “Just Let Me Hold My Paycheck”, “Beer Holder” en “Please Don’t Take The Baby To The Liquor Store”. Lekkere swing krijgen we voorgeschoteld in het instrumentale “Oh By Jingo!” en pure punkrock and roll in “River Ran Dry”.

Onze favoriete song is echter het Tex-Mex deuntje op speed “Ain’t No Saguaro In Texas” met prachtige Flaco Jimenez-schatplichtige accordeonklanken. De zuiverste rockabilly horen we in “Drinkin’ And Smokin’ Cigarettes”, “Rural Point Of View” en “Death Metal Guys”. Er is zelfs een naar Roy Orbison-ballads neigende liefdesliedje met “Aw, The Humanity” en een countryrocker-dijenkletser in “There’s A Little Bit Of Everything In Texas”. De instrumentale cd-afsluiter “Spacewalk” draait dan weer rond een bluesy twanggitaar die het geluid van deze song komt aansturen.

Verwacht geen nieuw wereldwonder van ‘The Reverend Horton Heat’ maar als je uit zou zijn op een uurtje ‘fun and joy’ met deze vooral naar de swinging ’50 and golden ’60 refererende muziek dan mag je zeker overgaan tot de aanschaf van “Laughin’ And Cryin’”. Je zal het je absoluut niet beklagen.

(valsam)

REVEREND HORTON HEAT (us) + DEADBOLT (us)
TRIX - Borgerhout - vrijdag 26 maart 2010 - 19u00

 

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label : Yep Roc Records
Distr.: Munich Records

video