GREENPEACE (Joni Mitchell / Phil Ochs / James Taylor) – AMCHITKA

Amchitka is een vulkanisch eiland in de Aleoeten-eilandenreeks in de buurt van Alaska waar officieel geen mensen wonen. Amerika heeft op dit eiland drie atoomproeven uitgevoerd in de vroege jaren zeventig waardoor er een golf van verontwaardiging en ongerustheid ontstond bij de Amerikaanse en Canadese milieuorganisaties. Het leidde uiteindelijk tot de oprichting van ‘Greenpeace’ dat zich specialiseerde in het beschermen van mens, dier en milieu en later zwaar bleef reageren op alle atoomproeven in de gehele wereld.

Eén van de allereerste acties die door ‘Greenpeace’ medeoprichter Irving Stowe werd uitgevoerd was de organisatie van een concert in het ‘Pacific Coliseum’ in het Canadese Vancouver op 16 oktober 1970 als protest tegen de kernproeven. 10.000 mensen woonden het snel geïmproviseerde concert bij en op de planken gaven de rijzende sterren aan het muziekfirmament Joni Mitchell, James Taylor en Phil Ochs het beste van zichzelf voor het goede doel.

De opbrengst van het concert financierde de aanschaf van de eerste boot “ The Greenpeace” waarmee de milieuactivisten via een expeditie op zee ten strijde trokken tegen de politieke beslissingsmachten. Toenmalig president Nixon dreef zijn wil echter door en liet de activisten oppakken. Maar ‘Greenpeace’ was geboren en staat er 40 jaar later nog steeds om de belangen van de mensheid te verdedigen als wereldwijde milieuorganisatie.

Het concert zelf dan is een verzameling van bekende en onuitgegeven songs van de drie talentvolle muzikanten die van op het podium hun ongenoegen over de kernproeven uitschreeuwden voor een sympathiserende en meeprotesterende massa.

Op de eerste cd staat het concert van protestzanger Phil Ochs met acht liedjes waaronder “Chords Of Fame”, “I Ain’t Marching Anymore”, “Joe Hill” en “No More Songs” en de toen 22-jarige James Taylor met zeven songs uit zijn toen net verschenen millionseller “Sweet Baby James” met o.a. “Fire And Rain”, “Carolina On My Mind”, “Something In The Way She Moves” en “You Can Close Your Eyes”.

De tweede cd wordt vol gezongen door Joni Mitchell met tien songs waaronder een duet met James Taylor van de Bob Dylan-klassieker “Mr. Tambourine Man” en een mix van haar hit “Big Yellow Taxi” met Larry Williams’ klassieker “Bony Maroni”. Joni Mitchell had toen net haar derde cd “Ladies Of The Canyon” uitgebracht en stond aan de vooravond van een indrukwekkende carrière als folkzangeres. Met de toen nog zeer prille meisjesstem zingt ze als een engel in “Cactus Tree”, “Hunter”, “For Free”, “Woodstock” en “The Circle Game”.

Dit legendarische concert werd nu op twee cd’s in een ‘remastered version’ geregistreerd en door ‘Greenpeace’ uitgebracht, samen met een 48 bladzijden tellende documentaire vol fotomateriaal uit die periode. U kan deze unieke cd-box bestellen voor € 13,37 + verzendingskosten bij de Belgische en Nederlandse tak van ‘Greenpeace’.

De tijdloze boodschap dat het altijd mogelijk zal zijn om een verandering in het politieke denken te forceren is de belangrijkste conclusie van deze bijna 40 jaar na de feiten gelanceerde live concertregistraties. Verplicht voer voor verzamelaars van memorabele live concertregistraties.

(valsam)
“This registration of the legendary concert ‘Amchitka’ in October 1970 is the timeless message that it will always be possible to change the political decision making process in a peaceful way. 40 years later this positive message is still true ... more than ever.” – www.rootstime.be

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label : Greenpeace
Info : Hemifran