BARZIN - NOTES TO AN ABSENT LOVE

Wij zijn al vele jaren fan van de uit Toronto, Canada afkomstige Barzin (Hosseini). Sinds zijn titelloze debuutplaat uit 2003 en zijn tweede full-cd “My Life In Rooms” uit 2006 kan deze man voor ons echt niets meer fout doen. Toen onlangs Nick Zubeck ons er op wees dat hij samen met Barzin naar België zou afzakken om er diens nieuwe cd voor te stellen hebben we dan ook alles in het werk gesteld om zo snel mogelijk een exemplaar van dit nieuwe schijfje ter bespreking toegestuurd te krijgen. Kwaliteit ontgoochelt namelijk nooit en dat is nu evenzo het geval voor “Notes to An Absent Lover” van Barzin.

De intrieste zang op de negen songs weegt op het gemoed en de stemming van de luisteraar. Net als landgenoten ‘Great Lake Swimmers’ en hun zanger Tony Dekker weet Barzin de gevoelige snaren der emoties vlekkeloos te bespelen. “Nobody Told Me” is het nummer waar de plaat mee begint en is absoluut niet geschikt als je net een einde aan een lange liefdesrelatie zou gemaakt hebben. Levensbedreigend zelfs want de dieperik die dreigt wordt hier nog vele meters verder uitgediept door Barzin. Qua stem heeft hij ook die trieste snik die bijvoorbeeld ook te horen valt bij de reeds eerder genoemde Tony Dekker of bij Jason Merritt (aka Whip), de zanger van de formatie ‘Timesbold’.

De zeer mooi georkestreerde liedjes volgen elkaar in sneltempo op en maakt het ons haast onmogelijk om favoriete songs te vernoemen. “Words Tangled In Blue”, “Soft Summer Girls”, “Queen Jane”, “Lost” en “Stayed Too Long In This Place” zijn nummers waarmee ik met graagte enkele dagen in afzondering wil gaan. Nog sterkere songs zijn het eerder vermelde “Nobody Told Me”, het door een pedal steel intriest gemaakte afscheidsliedje “When It Falls Apart” en het ronduit fantastische “Look What Love Has Turned Us Into”. Dit melancholische meesterwerk werd uitstekend geproduceerd door Don Kerr, de vaste producer van Ron Sexsmith en door Pink Floyd en Lou Reed-producer Jeremy Darby.

Ik zou je nog een tijdje kunnen bezighouden met te vertellen waarom je deze plaat zo snel mogelijk zou moeten gaan kopen. Maar veel beter zou zijn dat je nu vertrekt naar de platenzaak en je daar zelf via een korte voorbeluistering laat overtuigen. “Notes to An Absent Lover” van Barzin mag nu al verzekerd zijn van een plaatsje aan de top van mijn jaarlijstje 2009. Barzin maakt me blij met zijn trieste songs en dat is een heerlijk gevoel.

(valsam)
"There is no way to point at the strongest songs on 'Notes To An Absent Love' from the Canadian merchant in dreams, tears and grieve calle Barzin. An impeccable collection of the saddest songs ever which will make the listeners happy and which do support everyone in love troubles with a great feeling of understanding and relief. A real wow-record and probably one of the best records made in 2009."
- www.rootstime.be


 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label: Monotreme Records
Info
: Hemifran