JOEL RAFAEL - THE SONGS OF WOODY GUTHRIE VOL. 1 & 2

De Amerikaanse singer/songwriter Joel Rafael is een in Chicago geboren volgeling van Woody Guthrie die eerder ook al aanwezig was op het tweede deel van het Pete Seeger tribuutalbum "If I Had A Song: The Songs Of Pete Seeger vol. 2".

Na het eerder verschenen "Woodeye" (2003) met eerder een soort van ‘greatest hits’-selectie uit het songboek van Woody Guthrie is het deze keer de beurt aan de opvolger die meteen de titel “Woodyboye” meekreeg met de ondertitel "Songs Of Woody Guthrie (And Tales Worth Telling) Volume II", en waar we weer kunnen van zeggen dat dit weer een buitengewoon imponerende cd is. Voor de ware verzamelaars onder jullie werden beide cd’s nu samengebundeld in een mooi pakketje dat voor de fans als collector’s item binnenkort niet zou misstaan als cadeautje onder de kerstboom.

Joel Rafael heeft zich gedurende de voorbije jaren alleen maar verder ontwikkeld en hij veroverde intussen de allures van een gerespecteerd singer-songwriter; overigens zonder dat dit ten koste is gegaan van de originaliteit en de spontaniteit van zijn songs. Deze evolutie uit zich vooral in het diverse karakter van "Woodyboye", want deze cd gaat werkelijk alle kanten op. Folk is nog altijd het belangrijkste ingrediënt van de muziek van Joel Rafael, want dit nieuwe album bevat dan ook weer die prachtige Guthrie-composities. Tevens zijn er vier songs waarbij de tekst van Woody Guthrie door Joel Rafael van muziek werd voorzien, zoals o.a. in "Ramblin’ Reckless Hobo" en "Love Thyself".

"Woodeye" hoorde al bij de cd's die we zeker zouden meenemen op een vakantietrip maar heeft er nu een zware concurrent bij gekregen in de vorm van Rafael's nieuwste album "Woodyboye". Een zeer geduchte concurrent want de nieuwste cd van deze bijzondere singer-songwriter komt van bij de eerste beluistering al aardig dicht in de buurt van zijn voorganger. Iedereen die de cd's van Joel Rafael kent weet dat deze nog weken, zo niet maanden, door kan groeien.

Grote kans dat je bijzonder aangenaam verrast wordt door nummers als "This Train Is Bound for Glory" of zijn kindvriendelijk "Way Over Yonder In The Minor Key" (muziek van Billy Bragg) of "Stepstone" waar Rafael vocale ondersteuning krijgt van Jimmy LaFave, Arlo Guthrie en Jackson Browne. Joel Rafael weet aan zijn songbook één eigen nummer "Sierra Blanca Massacre" toe te voegen, een gesproken historische les in Guthrie's sociale traditie.

Er is dus een 'grote kans' dat "Woodyboye" snel zal uitgroeien tot zijn beste cd.

Wat dit album zo bijzonder maakt zijn de gasten die er op meespelen. Zo horen we o.a.Van Dyke Parks op piano, Matt Cartsonis (o.a. Warren Zevon) op banjo en mandola. Ook zingen Jennifer Warnes, the Burns Sisters, en de reeds aangehaalde rasartiesten Jackson Browne, Arlo Guthrie en Jimmy LaFave op verschillende nummers mee.
"Woodyboye" is een indrukwekkende serie liedjes die als onderwerp meestal de zelfkant van de Amerikaanse samenleving hebben. Liedjes die vol gevoel worden gezongen en zo doorleefd klinken als goede folk moet klinken. Bijgestaan door prima muzikanten, waaronder zijn dochter Jamaica (vocals en viool), Carl Johnson (gitaren), Will Landin (bas) en Mauricio Lewak (percussie), bewijst Joel Rafael dat hij een hele grote muzikant is, of althans zou moeten zijn. Aanrader!

“’The Songs Of Woody Guthrie Vol. 1 & 2’ is an obligatory collector’s item for all fans of one of the most extraordinary songwriters ever that once has set the historical roots for the folk music. This fantastic tribute of love and admiration by Joel Rafael and a selective group of great musicians like Jackson Browne, Jennifer Warnes, Billy Bragg, Pete Seeger, Van Dyke Parks, Jimmy LaFave, etc. deserves a central place in everyone’s music collection”. – www.rootstime.be

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label: Inside Recordings
Info
: Hemifran