KYLA BROXArtiest info
website  
Myspace
 

Label: Pigskin Records
Booking
: Movin’ Music
video

 Kyla Brox heeft de muziek met het bloed meegekregen, haar vader was Victor Brox, die meerdere instrumenten bespeelde en zong in The Ainsley Dunbar Retaliation, en in die hoedanigheid meejamde met artiesten als onder meer Jimi Hendrix, Alexis Corner, Peter Green en Ike en Tina Turner. Kyla's moeder was oorspronkelijk operazangeres en daarna zangeres in the Victor Brox BluesTrain, een band waarin Kyla, als twaalfjarige, ook haar eerste muzikale stappen zette in 1993.

Ook in die periode ontmoette ze reeds Danny Blomeley, een dertienjarige multi-instrumentalist die basgitaar speelde in de Victor Brox Blues Train, die toen met enige zelfspot ook wel regelmatig de "Child Slavery Band" genoemd werd om die reden. In 1998 verliet Danny Engeland voor enkele jaren, om de wereld rond te reizen met zijn gitaar en hij dook regelmatig op als veelgevraagde sessiemuzikant in alle mogelijke genres, want of het nu blues, jazz, wereldmuziek of wat dan ook was, Danny speelde het vlekkeloos en virtuoos.

Toen hij in 2001 terugkeerde van zijn driejarige wereldreis vormde hij onmiddellijk een duo met Kyla. Danny's virtuoze gitaarspel en Kyla's ongelofelijke stemgeluid vormden samen een perfecte combinatie, en ze produceerden daarmee zo 'n "vol" geluid dat het publiek zich regelmatig afvroeg waar de rest van de band zich verborgen hield. Kyla kreeg al vlug de bijnaam "The Voice" in de Engelse bluespers en vertoefde op verschillende covers van onder meer vakbladen als "Blues Matters" en "Blues In Britain". Bovendien volgden snel tv- en radio-optredens, en in 2003 verscheen hun eerste cd "Window" met een gedeelte klassiekers en ongeveer de helft eigen werk.

Ongeveer in die periode richtte ze een eigen band op, met wie er ondertussen ook vijf cd's verschenen zijn: "Beware", "Comin Home", "Gone", de live cd "Live At Matt & Phred's" en de nieuwe "Grey Sky Blue". De muziek van de Kyla Box Band is met beide voeten diep in de blues geworteld, maar ze zijn allesbehalve een doordeweekse 12 maten bluesband. Met haar unieke krachtige stem vermengt Kyla invloeden van zowat alle mogelijke muziekgenres in haar bluesy geluid. Laat ons even een paar van haar cd's van wat dichterbij aanschouwen of liever... aanhoren.

COMING HOME

Coming Home verscheen in 2004, en heeft een tegelijkertijd bluesy, jazzy en funky sound. Eén van de meest opvallendste songs op deze cd is een bewerking van Nina Simone's "Do I Move You", tevens ook het meeste pure bluesgerichte nummer. Prachtig gebracht met die majestueuze stem is het rustige akoestische "Working On Your Love" een compositie van vader Victor.

Kyla speelt ook dwarsfluit, en hoewel dit misschien je voorhoofd laat fronsen over het gebruik ervan in een bluesplaat, vergis je niet, want het brengt enorm veel sfeer bij aan het fragiele "Stargazing", een prachtsong. De combinatie met Kyla's stem geeft een feeëriek resultaat. Een jazzy sfeertje omgeeft ook de hele cd en dat komt extra tot zijn recht in "Thing's I'd Change", met een belangrijke rol voor de baslijnen van Danny.

Op vocaal gebied kan Kyla zich dan nog extra bewijzen in het ingetogen en uiterst sfeervolle "It's Understood", dit is pas wat je noemt een flexibel stemgeluid… waarna leadgitarist Marshall Gill nog even kan schitteren. In de afsluiter "Don't Change Horses" maakt Kyla ons nog een opnieuw duidelijk waarom de bijnaam The Voice zéér terecht is. Na vijf jaar nog steeds een pracht van een plaat!

GONE

Na "Coming home" en de live cd was het in 2008 tijd voor de opvolger "Gone", die een iets meer funky richting insloeg en wat meer rockt dan zijn voorgangers. Misschien wel dank zij het gitaarwerk van de Z.Z top figuur Billy Buckley, of het nu lapsteel of gewone lead is. Hoor hem aan het werk in "Gone". Samen met haar partner, de topbassist Danny Blomeley schreef ze weer een aantal prachtsongs bijeen, die zich meestal meteen onder je hersenpan nestelen.

Een song bijvoorbeeld als het funky "Step" neurie je dagenlang eens je 'm gehoord hebt, door zijn sterke "hook", zo aanstekelijk! "One Step Too Far" is dan weer een nummer dat de vergelijking met het beste van Joss Stone kan doorstaan. Ook hier is, zoals op elke cd van Brox trouwens geen plaats voor "vullers". Elke song staat er, en Kyla Brox is een zangeres die tot de absolute vocale top behoort. Luister naar "Gone" en je weet het meteen. Haar stem heeft alles, power, gevoel, en flexibiliteit zoals we zelden hoorden. Het ultieme bewijs van dit alles krijgen we in de a cappella afsluiter "You Said You'd Be My Sunshine", waar die stem in volle glorie kan schitteren… overdonderend.

GREY SKY BLUE

Haar sterkste cd tot nu toe, en alleszins ook de meest "unplugged" klinkende, want er is geen bas en Danny heeft zich nu volledig op de akoestische gitaar toegelegd. Van het ijzersterke openingnummer "All Breaking Down" met zijn rauwe, ruige sound tot en met de afsluiter "Feel My Pain", bestoken Kyla en Danny ons met voltreffers van een hoog gehalte, en dit nummer na nummer.

Afwisseling troef bovendien, of het nu de ingehouden, intieme sfeer is, zoals in Kasbah of een cover van de bekende jazz getinte bluesballade "Since I Fell For You". Deze song één van mijn lieveling bluesballads - waarvan ik ondertussen meerdere versies in mijn verzameling tel - komt dicht in de buurt van dé ultieme uitvoering wat mij betreft, namelijk Bonnie Raitt's versie. Haar eigen songs hebben rake, soms wat ondeugende teksten en met behulp van Danny Blomeley's gitaar, Tony Marshall's sax en de backing vocals van zus Buffy creëert ze een heerlijk klinkende cd, waarvan de songs ongetwijfeld de meerderheid en het hoogtepunt zullen vormen van haar komende concerten in onze Lage Landen, want degenen die haar live zagen, kunnen niet zwijgen over haar sterke podium présence, net als alle leden van haar band trouwens. Wil je jezelf overtuigen luister dan maar naar andere juweeltjes als "Get Ready" of het fantastische "Shakin' & Stirred".

(RON)

12 december krijg je de kans om je daarvan te overtuigen in Vilvoorde.
Zorg dat je er bij bent zodat je kan genieten van al dit fraais.
Want één ding kunnen we je verzekeren: Brox Rocks!