EAMONN MC CORMACK - KINDRED SPIRIT

Eamonn Mc Cormack is een naam die weinigen wat zal zeggen, mezelf inbegrepen moet ik toegeven. Hij werd geboren in Dublin en begon al heel jong met gitaarspelen. Zijn voorbeelden waren vooral Hendrix, landgenoot Rory Gallagher en de Nederlandse band Focus, vanwege het prachtige gitaarspel van Jan Akkerman. Op zestienjarige leeftijd trad hij voor het eerst op en won meteen wedstrijden met het vertolken van eigen materiaal en hij speelde al gauw in enkele Ierse bands, maar vlug daarna vertrok hij voor geruime tijd naar de U.S.A, waar hij zijn gitaarspel volop perfectioneerde door talloze optredens.

Toen hij wat later terugkeerde naar Ierland had hij een eigen herkenbaar geluid gevonden en hij trad voortaan op onder de artiestennaam Samuel Eddy. Drie cd's volgden en in de jaren negentig trad hij non-stop op, meestal op de Europese festivals en in clubs, maar het hoogtepunt voor hem was een optreden op het legendarische Park Pop voor bijna een half miljoen toeschouwers, waar hij het podium deelde met onder meer Robert Plant. Andere jams waren er ondermeer op andere festivals met Rory Gallagher en Jan Akkerman, zoals gezegd, twee van zijn idolen. Ook het Duitse "Rockpalast" deed hij aan.

In 2002 volgden weer een Europese tournee als voorprogramma van Walter Trout, daarna met Poppa Chubby en hij sloot het jaar af met een concert in Amsterdam, als opener voor ZZ. Top. Daarna besloot Eamonn enkele Sabbatjaartjes in te lassen.

Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan, en nu is het tijd om de cd uit te brengen met onder meer de jams uit die periode van de jaren negentig plus een aantal nieuwere nummers opgenomen in 2002 onder de kundige leiding van Paul Thomas bekend van zijn werk met U2 en Phyl Lynott. De cd bevat ondermeer die jams met Rory Gallagher en Jan Akkerman waarvan sprake, plus een nummer "The Grove" met Herman Brood aan de piano. Op "Falsely Accused" neemt Gallagher een paar gitaarsolo's voor zijn rekening, terwijl Akkerman op "Mystica" zijn stempel drukt, meteen één van de beste songs op deze cd, waarvan we de meerderheid van de nummers kunnen beschrijven als bluesrock.

Met zijn powertrio bestaande uit (naast hem) Gerald O'Sullivan op bas en Henk Punter op drums brengt hij op deze "Kindred Spirit" stevige bluessongs die natuurlijk sterk gitaargericht zijn. Voor liefhebbers van dat soort powervolle bluesrock wel een aanrader.

 

(RON)

.

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label: True Talent Records
Dist
r: Parsifal
video