TEN POLE TUDOR – MADE IT THIS FAR

Herinnert u zich nog de vette hit ‘Wunderbar’? U dacht dat dit een carnavalshit was geboren op de bodem van een vuilnisbak in een Duits voetbalstadion onder een paar lagen Bratwurst und Sauerkraut? Neen, neen, neen. Fout. ‘Wunderbar’ is van Ten Pole Tudor, een punkgroep uit de jaren ’80 die een stoel naar links van The Sex Pistols zat, nog altijd erg Brits, maar toch al met een oogje op Amerikaanse rock&roll en rockabilly.

Ed Tudor Pole (zanger, gitarist, songschrijver, zelfverklaard hooligan en estheet) maakte met zijn groep welgeteld twee platen en werd dan door het platenlabel netjes gedumpt. Als we op foto’s en dus schijn mogen afgaan, dan ziet Ed er geen makkelijk te leiden projectiel uit. Maar zelfs dan nog geeft het te denken dat een onmiskenbaar talent als Ed 26 jaar lang door de woestijn moest gaan om nog eens een plaat te kunnen maken. Soit, de plaat is er en ze is de moeite!

Hoewel Ten Pole Tudor 26 jaar lang geen platen uitbracht is Ed wel blijven spelen en schrijven. Hij heeft zelfs –zij het zeer kort- bij The Sex Pistols gespeeld. ‘Made It This Far’ is een verzameling van her en der door de tijd gemaakte opnames. Twee tracks, bijvoorbeeld, werden ten huize Pete Townshend opgenomen. Pete was Ed tegen het lijf gelopen en was, net als u en ik, verwonderd dat die nog steeds bezig was. Resultaat: Pete nodigt Ed uit om in zijn home studio een paar opnames te komen maken. Daar hadden we graag bij geweest.

‘Made It This Far’ bevat een aanstekelijke mix van rockklanken, genre vroege Rolling Stones en Chuck Berry, gemengd met een oer-Brits accent en steeds weer een stukje song dat uitnodigt om mee te zingen, of eerder brullen. Dat Ed zich als hooligan en estheet omschrijft is eigenlijk erg treffend. ‘Made It This Far’ is geen plaat voor liefhebbers van songteksten vol mystieke gedachten, maar wel een verdomd goeie rock&roll-plaat die velen tot voorbeeld kan dienen. Ed is van plan om hierna een nieuw studioalbum te maken. Laat maar komen!


Duke J.

 

Artiest info
   
Myspace  

Label: Angel Air Records