SHAUN MURPHY - LIVIN' THE BLUES

Shaun Murphy is Livin' The Blues, hetgeen meteen duidelijk wordt bij het beluisteren van haar debuut-cd, die ook deze titel meekreeg. Samen met haar voortreffelijke begeleidingsband brengt ze stomende songs die spontaan herinneringen oproepen aan de blues, funk en gospel van Koko Taylor, Etta James, Big Mama Thornton, Aretha Franklin en Big Maybelle, waarbij ze voornamelijk de dames Taylor en James wil eren met deze nieuwe cd.

Pure soul en een uniek stemgeluid. Zonder enige twijfel is Shaun Murphy de first lady van de hedendaagse blues. Samen met haar begeleiders vormt zij een perfecte combinatie die als een trein over je heen raast. Shaun Murphy werd op jonge leeftijd reeds beïnvloed door blues, R&B en soulmuziek die ze op de radio hoorde en zo kreeg al snel de bluesmicrobe haar te pakken. Ze speelde met enkele muzikanten samen, er ontstonden bands die daarna weer overgingen in andere bands. Later werkte ze samen met bekende en minder bekende goden zoals Eric Clapton, The Moody Blues, John Hiatt, Bruce Hornsby, Meat Loaf en Bob Seger... tot ze in 1993 Little Feat vocaal bijstond met de opname van het album "Ain’t Had Enough Fun". Dit was dan ook meteen de start van haar carrière met deze band, die ze nu na 16 jaar verliet om met haar eigen band te starten.

De Shaun Murphy Band staat dan ook garant voor shuffles en R&B-grooves, dertien tracks gaande van exploderende funkblues tot in gospel gedrenkte R&B. Daarenboven heeft Murphy een aanzienlijk stembereik. Met haar vocale prestaties bewijst ze dat ze stemtechnisch heel wat vaardigheid bezit. Dat deze dame met dit soloproject boven de middelmaat zou uitstijgen weten we al jaren omwille van haar bekendheid bij Little Feat. Vanaf het verschijnen van deze cd kreeg ze dan ook ronduit fantastische recensies in de gespecialiseerde pers.

Heel minutieus koos ze niet voor de handliggende covers, van o.a. Denice Lasalle, Dylan, James Cotton, John Hiatt, Mike Farris ... maar natuurlijk ook songs van boven vermelde dames, zoals Big Maybelle's "Ocean of Tears" en Aretha Franklin's "Taking up Another Man's Place".

Aan deze namen alleen, kunt u merken dat ook Murphy's stijlkeuze heel uitlopend is. Maar elke song geeft ze een eigen bewerking, waarin haar soulvolle stem en meestal ook de vocals van Randy Coleman een prominente rol vertolken. "Livin' The Blues" is geproduceerd door deze Coleman die ook zeer vakkundig de bas bespeeld. Verdere begeleiding is er van Larry Van Loon (keyboards & vocals), Kenne Cramer (gitaar & vocals), Mike Caputy (drums) en Piero Mariani (percusie).

Dat deze zangeres van een hoog niveau is bewijst ze eens te meer met deze debuut-cd waarop Murphy laat horen over een adembenemende stem en een geheel eigen stijl te hebben, en dat ze meerdere stijlen aankan hoort u best uit de betere nummers zoals "It Takes A Lot To Laugh, It Takes A Train To Cry", "Livin’ The Blues" en "Rock And Roll Everynight", ook meteen de songs waar ze vocaal haar stem laat schitteren, zoals alleen de allergrootste vocalisten dat kunnen.


 

Artiest info
Website  
Myspace  

CD Baby

Label: Vision Wall Records

video