CHICAGO BOB NELSON - TELL ME MAMA

Chicago Bob Nelson’s singing and playing is in prime form; he plays the Blues the way it was meant to be played-from the heart.


Geboren in Bogalusa, Louisiana als Robert Lee Nelson, wordt deze pekzwarte klassebak al gauw ondergedompeld in de invloeden van Jimmy Reed, Sonny Boy Williamson en Slim Harp. Laatstgenoemde gaf hem z'n eerste blueslessen - net als Lazy Lester dat deed - en nam hem regelmatig mee op tournee. Begin de jaren '60 speelde hij in Chicago de pannen van het dak, wat Muddy Waters inspireerde hem de bijnaam Chicago Bob te geven. In deze periode was hij in het gezelschap te zien van Muddy Waters, Buddy Guy, Earl Hooker en Howlin' Wolf. Als hij in '65 naar Boston verhuist, wordt hij vaste begeleider van Luther Johnson, en wordt er Europees getoerd. Zo stond hij op het Newport Folk Festival met Koko Taylor, Muddy Waters en Freddie King. Als Luther Johnson overlijdt, trekt Chicago Bob naar Atlanta waar hij in de groep The Heartfixers met Tinsley Ellis speelt. Tussen '80 en '85 komen van deze groep ook twee LP's uit. Ander werk als "Just Your Fool", "Comin' Back Strong" en "Hit Your Love Runner" vormt de overgang naar de jaren negentig.

Bob’s vorige albums als "Hit & Run Lover" (1992), "Back to Bogalusa" (1996), "Just Your Fool" (1997) en "Flyin' Too High" (2006) zijn allemaal uitstekende platen bestaande uit elektrische Chicago blues. Niet verwonderlijk als je jaren speelde in John Lee Hooker’s Coast to Coast Blues Band en bijna met iedereen jamde in Chicago. Zijn nieuwste album "Tell Me Mama" is daarentegen down-home akoestische blues waar we naast Chicago Bob's krachtig harmonicaspel en zijn expressieve, diepdonkere stem Ross Pead, aka Peadboy, horen op gitaar. Op hun eigen manier zijn ze wel even spannend als aantrekkelijk en te samen brengen zij Delta en Chicago Blues van de bovenste plank.

Deze mensen zijn natuurlijk zelf weergaloos op hun instrument, dus dit is Blues op en top. De tracks zijn op zich vol van variatie, voor zover dat kan in de Chicago en Delta blues. Klasse gewoon, maar wel voor de liefhebber. Tot vandaag heeft Chicago Bob een belangrijke hand in het levend houden van oude bluessongs. Daarbij draagt hij het gewicht van het genre met een geweldige naturel, en dat hij behoort tot de belangrijkste bluesmannen uit de jaren '60, bewijst hij met dit album dat door Music Maker op de markt is gebracht.

Want met name van deze jaren '60 leverde vele bluesmannen klassieker na klassieker af, songs die door deze grootheden uit de blueswereld werden geschreven. "Tell Me Mama" bevat dan ook alle hoogtepunten uit die jaren. "Good Morning Little Schoolgirl", "Rats in My Kitchen", "I'm Just a Bad Boy", "I'm Going to the Valley", "Sugar Mama" ... noem maar op, ze passeren hier allen. Hierbij is echter wel een fraai evenwicht gevonden tussen bekende en minder bekende nummers waarop hij prachtig en genuanceerd de bluesharp speelt. Daarnaast zingt hij op een onopvallende manier heel goed. De covers van al deze groten worden hier op een zeer verrassende ingetogen manier gebracht dat ik er me er zelf op betrapte dat ik voor het eerst zat te luisteren naar de tekst van deze klassiekers. Dat betekent de grote klasse. Een betere kennismaking met het werk van deze invloedrijke bluesman is er niet.


 

Artiest info
   
Myspace  

Label: Music Maker