MOTOR CITY HORNS - LOCAL BOYS (CD en DVD)

Voor de liefhebbers van koperblazers zijn de ‘Motor City Horns’ uit Detroit het neusje van de zalm. Niet alleen zijn zij een lust voor het oor, maar zij genereren een levenslust die zelfs een chronische depressielijder zou doen swingen. Elk van hen, - trompettisten, trombonist en saxofonist -, ontwikkelde zijn virtuositeit apart of in groep, in orkest of swingband. Alle vier samen als eenheid stonden zij op het podium o.m. samen met Bob Seger en Clarence Clemons.

Op deze compilatie staan zijzelf in de spotlights naast vele andere gediversifieerde muzikanten, leadzangers en leadzangeressen. Onder de dames bevinden zich de verleidelijke en imponerende Thornetta Davis, de passionele Barbara Payton en de soulvolle Alberta Adams. Onder de heren vind je Michael King, Chris Codish en Yorg Kerasiotis. Johnnie Bassett, die ‘Cadillac Blues’ voor zijn rekening neemt, levert een van de mooiste songs af en is ook Live te zien op de bijhorende DVD.

Daarmee is echter het rijtje niet volledig, want op de vijftien tracks spelen nog heel wat ‘Local Boys’ mee. Ook ‘The Brothers Groove’ doen mee, met de immer goedlachse en geïnspireerde drummer Skeeto Valdez. De muziekgenres variëren van swing en jazz tot rock en soul. Daarnaast zelfs een enkele keer Latin (‘Appolonia’) en rap (‘The Introduction’). Sampling en mengpaneel maken het hier en daar modern funky. Bij de instrumentale nummers valt vooral ‘Cross Section’ op, in de sfeer van St. Germain, geschreven door trompettist Mark Byerly met het hoornarrangement inbegrepen. Ook bij ‘Lucifer’ zet hij zijn ‘Horns’ aan tot een hels crazy blazen.

Maar ook saxofonist Keith Kaminski weet wat componeren is, zoals op ‘Remember Me’, het enige intieme nummer, gevoelvol vertolkt door Alberta Adams. Bovendien maakte hij van Duke Ellington’s zwoele ‘The Mooche’ een van de meest tot de verbeelding sprekende tracks. Blazers en de klarinet van Carl Cafagna voeren a.h.w. een subtiele verleidingsdans uit. Gewoonlijk staat de blazerssectie terzijde. Hier mogen zij nu eens eindelijk in het koperzonnetje staan.

Op de DVD zie je visueel drie van de vijftien nummers Live uitgevoerd in de club Cliff Bell, in Downtown Detroit. Bij ‘Superman Lover’ van Johnny Guitar Watson, waar keyboardspeler Chris Codish ook de leadzang op zich neemt, denk je dat alleen de vrouwtjes de weg downtown naar de club vonden, want zij alleen omringen al dansend zanger Codish. ‘Kissing My Love’ van Bill Withers, wordt powervol gebracht door Thornetta Davis, die tevens de loftrompet zingt van de Motor City Horns, die zij als familie beschouwd. Het derde Live nummer op de DVD is ‘Cadillac Blues’ met hoornarrangement van Kaminski en subliem vertolkt door Johnnie Bassett, alleen hierdoor al de aankoop waard.

Wie op zoek is naar een eindejaarsalbum dat de feestvreugde nog wat kan aanwakkeren moet zich zeker de ‘Motor City Horns’ aanschaffen die op dit album één uur lang de jubelende hoofdgenodigden zijn.

Marcie

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label: Brassjar Music
CD Baby