ALISON O’DONNELL – HEY HEY HIPPY WITCH

De Ierse folkzangeres Alison O’Donnell begon op amper 15-jarige leeftijd als vocaliste bij de cult folkgroep ‘Mellow Candle’. De groep speelde in de jaren ’70 in Ierland en het Verenigde Koninkrijk voorprogramma’s voor bands als Genesis, The Chieftains en Steeleye Span.

Daarna verhuisde ze naar het Zuid-Afrikaanse Johannesburg waar ze als zangeres bij de traditionele folkgroep ‘Flibbertigibbet’ optrad en ze baatte er ook een club uit waar lokale artiesten hun anti-apartheid liedjes en performances konden brengen.

In de jaren ‘80 sloot ze zich aan bij de jazzformatie ‘Earthlings’ die vanuit Londen opereerde en waarvoor ze ook eigen liedjes mocht schrijven. Daarna dook ze een periode op in Brussel waar ze een pantomime show rond het sprookje ‘De Schone slaapster’ uitwerkte.

In 2001 trok Alison O’Donnell terug naar Dublin waar ze regelmatig in traditionele folkmuziekclubs optrad en ze zich op genealogie - de geschiedenis van de afkomst - ging toeleggen. In de periode van 2006 tot 2008 verschenen er enkele cd’s waaraan ze in teamverband met andere artiesten had meegewerkt. De ep “The Fabric Of Folk” met Steven Collins was het laatste wapenfeit tot aan de actuele release van haar eerste echte soloplaat “Hey Hey Hippy Witch”.

Op dit nieuwe album staan 13 songs - waaronder twee bonustracks - die ze allemaal zelf of met een co-auteur geschreven heeft. Voor de opnamen werd er met een hele reeks Ierse traditionele folkartiesten samengewerkt zoals Dave Colohan, Gavin Prior, Michael Tyack en Margaret Ayre.

De nummers hebben zowel een klassieke als een traditionele basis en de krachtige stem van Alison O’Donnell brengt de melodieuze songs op een heel typerende wijze. Originele en betekenisvolle teksten die gebracht worden op typische Ierse folkmuziek waarbij sporadisch onconventionele instrumenten als sitar, funkgitaar of Hammondorgel gehanteerd worden. Voor de liefhebbers van traditionele folkmuziek kunnen we dit album aanbevelen met een eervolle vermelding voor de liedjes “The Plant & The Page”, “Come Unto Me”, “March Of The Strawberry Blondes” en de bonustrack “To The Brow Of The Hill (And Back) uit 2008. Als folk niet jullie ding zou zijn mag je dit werkje overslaan.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label : Floating World Records
Distr.
: Bertus