SOUTH CHINA – WASHINGTONS

Soms ontstaan er mooie dingen uit het eenvoudigweg samenvoegen van 2 mensen, zoals bijvoorbeeld de unie tussen een man en een vrouw. Dat kan dan leiden tot een huwelijk of tot een nauw samenwerkingsverband. Voor Jeremy and Jerusha Robinson was beiden van toepassing.

In 2002 trouwden ze en ontstond er meteen ook een muzikale eenheid bij wijze van de groep ‘South China’. In de voorbije 6 jaren maakten ze beiden bovendien ook deel uit van de Americanagroep ‘Brown Bird’.

Voor hun huwelijk waren ze individueel actief in respectievelijk experimentele muziek en klassieke muziek. In hun nieuwe unie groeide een mix van beide muziekgenres uit tot een nieuw geheel, zijnde de typische wat zwaarmoedige sound van ‘South China’.

Jerusha is een geschoolde muzikante die piano en cello speelt en Jeremy bespeelt akoestische en elektrische gitaren naast bariton en accordeon. Als inspiratiebronnen voor hun nieuwe geluid vielen ze terug op klassieke muzikanten als Claude Debussy, Eric Satie en Maurice Ravel en ook op artiesten die zich met experimentele klanken bezig hielden zoals Dirty Three, Yann Tiersen, Aphex Twins en Tom Waits.

Het duo uit het Amerikaanse Biddeford, Maine speelt dromerige en eerder donkere muziek die gevuld wordt door experimentele geluiden afkomstig van allerlei soorten instrumenten of voorwerpen uit de huishoudelijke omgeving. De categorie ‘kamermuziek’ zou misschien wel het meest gepast zijn voor de sound van ‘South China’. Daarbij komt er regelmatig enige vorm van improvisatie om de hoek kijken wat hun muziek niet zo simpel toegankelijk maakt voor de liefhebbers van dagdagelijkse liedjes.

De albumtitel werd geselecteerd op basis van de studiolocatie die zich in Washington Street in Biddeford bevond en waar de negen nummers voor hun debuutplaat het levenslicht zagen.
Als je als luisteraar geen problemen hebt met deze wat moeilijkere muzikale klanken zal je kunnen genieten van songs als “Shiny Their Shoes”, “Squirrel”, “Partridge In A Pear Tree” en het cd-afsluitende “Terryhead”. Maar zelfs dan zal het nog enige vorm van aanpassing en gewenning vereisen want gemakkelijk toegankelijk kan je deze duistere muziek zeker niet noemen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label : Peapod Recordings