JOHN FOGERTY – COMIN’ DOWN THE ROAD: THE CONCERT AT ROYAL ALBERT HALL (DVD)

Trends en bands komen en gaan, maar John Fogerty blijft altijd bestaan. Na zijn doortocht dit jaar tijdens Blues Peer en zijn laatste album "The Blue Ridge Rangers Rides Again", waaraan o.m. Bruce Springsteen en Don Henley meewerkten is hier zowaar een nieuw levensteken van de grote man/schrijver van vele ‘rock classics’, de man achter de legendarische rockgroep Creedence Clearwater Revival.

John Cameron Fogerty is geboren op 28 mei 1945 in Berkely, California. Hij is vooral bekend geworden als zanger en componist voor de countryrockgroep Creedence Clearwater Revival. Karakteristiek voor hem zijn raspende stem en pakkende gitaar-riffs. John en zijn oudere broer Tom Fogerty vormden een bandje in El Cerrito, Californie, aan het eind van de vijftiger jaren, als Tommy Fogerty and the Blue Velvets. De naam werd, door toedoen van de platenmaatschappij die hen wilde contracteren (Fantasy), veranderd in The Golliwogs in 1964. In 1968 bracht de band hun eerste album uit onder de naam Creedence Clearwater Revival. Deze naam had de band in 1967 aangenomen, kort nadat John uit dienst was gekomen. Op het album stonden ondermeer de covers "Susie Q" en "I Put A Spell On You", dat hun eerste hits werden. Nadien volgde vele hitsingles waaronder "Proud Mary", "Fortunate Son", "Up Around The Bend", "Green River", "Down On The Corner", "Travelin' Band", "Lookin' Out My Back Door", "Bad Moon Rising", en "Who'll Stop The Rain". Door spanning onderling vertrok Tom na het zesde album "Pendulum". De andere bandleden wilden meer invloed in de composities en uitvoering, aangezien John de bepalende factor was. Dit experiment duurde één album, Mardi Gras, en de groep ging in 1973 uit elkaar.

John begon kort daarna een solocarrière. Eerst onder de naam The Blue Ridge Rangers, dat ook de titel is van zijn eerste soloalbum. John speelt op dit album alle instrumenten, en het album bevat covers als "Jambalaya", dat hem hoog in de hitlijsten brengt. Ondanks dit succes weet hij nog niet welke kant hij op wil, en begin 1974 brengt hij twee Rock n Roll getinte songs uit het gezongen "Comin' Down The Road" met op de B-kant het instrumentale "Ricochet". Zijn tweede soloalbum John Fogerty komt uit in 1975. De verkopen vielen tegen, en juridische problemen vertragen de productie van de opvolger. Desondanks wordt het opzwepende "Rockin' All Over the World" een top 40 hit in Amerika. John maakt uiteindelijk in 1976 het album "Hoodoo" af. De single "You Got The Magic" gaat aan de release van het album vooraf, maar verkoopt slecht. Het album, waar alles al van klaar is, wordt geweigerd door de maatschappij Asylum Records aan de vooravond van de release. John Fogerty besluit een huis te bouwen in de buurt van Troy, Oregon en besluit te gaan jagen. Het zou 8 jaar duren voor hij weer muziek ging maken. Volgens interviews later was hij dermate gedesillusioneerd door het besluit van Asylum dat hij geen noot meer kon spelen.

In 1985 brengt hij dan het album "Centerfield" uit bij Warner Bros. Records (dat zijn contract bij Asylum had overgenomen). "Centerfield" brengt hem terug aan de top, net als de single "The Old Man Down The Road". De opvolger van "Centerfield" – "Eye of the Zombie" uit 1986 – was minder succesvol. John ging wel op tournee, maar weigerde nummers uit het oude Creedence tijdperk te spelen. Pas tijdens een concert in Washington DC op 4 juli 1987 speelde hij voor het eerst weer enkele Creedence-nummers. Het was voor het eerst sinds 1972 dat hij deze nummers voor publiek speelde. John vertrok naar Mississippi in 1990 om inspiratie op te doen voor een nieuw album, en bezocht toen ook het graf van blueslegende Robert Johnson. Hij realiseerde zich dat hij eigenlijk zijn hele leven al was beïnvloed door de muziek van Johnson. Hij besloot een nieuw album te gaan maken, en een tournee te gaan houden waarbij de nieuwe nummers zou afwisselen met oude Creedence-hits.

In 1997 kwam John Fogerty pas weer met een nieuw album, dat voor hem ook de markt van de Country zou openen namelijk Blue Moon Swamp. Het album werd zeer goed verkocht, zowel aan de country- als aan de popliefhebbers. Ironisch genoeg zou hij juist voor dit album de Grammy voor beste rock album in 1997 ontvangen. Een live-album van de gelijknamige succesvolle tournee werd ook zeer goed ontvangen en verkocht.
Hij leek terug aan het hitfront, maar niets bleek minder waar. Het zou tot 2004 duren voor hij weer een nieuw album uitbrengt, "Deja Vu (All Over Again)". Het album wordt uitgebracht door DreamWorks Records dat ook al de distributie van alle oude opnames van John had overgenomen van Warner Bros.

De verkoop van Fantasy Records door Concord Records in 2004 beëindigd ook het al 30 jaar durende geschil tussen John en de maatschappij, doordat de nieuwe eigenaren hem een nieuw aanbod doen. Hierdoor keert John in September 2005 terug naar Fantasy Records. Het eerste album bij Fantasy komt in 2005 uit, "The Long Road Home", een album waarop hij niet alleen nieuwe nummers zingt, maar ook oude Creedence hits naar voren brengt. Het jaar erop brengt hij de liveregistratie van zijn tour uit op CD and DVD. John Fogerty heeft in september 2007 een nieuw studioalbum uitgebracht en gaat weer op wereldtournee. Het nieuwe album heet "Revival".

Als onderdeel van de "Revival Tour" trad Fogerty op 19 juni 2008 op in Vorst Nationaal, 20 juni 2008 op in Ahoy Rotterdam en op 24 juni 2008 in de Royal Albert Hall in Londen. Dit laatste concert is nu onder de titel "Coming Down The Road" - met ondertitel "The Concert At Royal Albert Hall" - op dvd uitgebracht. In 1971 trad Fogerty samen met Creedence Clearwater Revival voor het laatst op in deze Royal Albert Hall, 37 jaar later staat hij opnieuw op dit podium. John en zijn band bestaand uit o.a. Kenny Aronoff (drums), Billy Burnette (gitaar) en Jason Mowery spelen een spetterende show van bijna 1 uur en 45 minuten. Flink veel materiaal van CCR komt natuurlijk aan de orde maar ook materiaal van zijn soloplaten als "Rockin’ All Over The World", "Don’t You Wish It Was True" en "Old Man Down The Road". Op de stem van Fogerty zit geen greintje sleet en ook zijn gitaarspel mag er nog steeds wezen, eindelijk is hij weer net zo vitaal in de weer als tijdens zijn hoogtijdagen met CCR. Goed gemutst speelt de band gaandeweg de hele Royal Albert Hall plat. Geen extraatjes op deze dvd maar de zesentwintig nummers hebben dat niet nodig. "Coming Down The Road" is gewoon een spetterend dvd, met meezingbare introotjes en listige gitaarrifjes, een dvd die nadrukkelijk verwijst naar Fogerty’s gloriejaren, maar ook laat horen dat zijn swamp-rock 35 jaar na de hoogtijdagen van CCR nog niets van zijn kracht heeft verloren.


Tracklisting:
01 Comin' Down The Road
02 Born On The Bayou
03 Lookin' Out My Back Door
04 Rambunctious Boy
05 Don't You Wish It Were True
06 My Toot Toot
07 Commotion
08 Creedence Song
09 Ramble Tamble
10 Gunslinger
11 I Will Walk With You
12 Somebody Help Me
13 Broken Down Cowboy
14 Keep On Chooglin'
15 Southern Streamline
16 Blue Ridge Mountain Blues
17 Almost Saturday Night
18 Rock And Roll Girls
19 Down On The Corner
20 Hey Tonight
21 Up Around The Bend
22 The Old Man Down The Road
23 Fortunate Son
24 Travelin' Band
25 Rockin' All Over The World
26 Proud Mary

 

Artiest info
Website  
   

Label: Verve Forecast
Distr.: Universal Music