JOSEPH PARSONS - SLAUGHTERHOUSE LIVE

Joseph Parsons is een zeer bijzondere muzikant die al jaren timmert aan een solide internationale carrière als singer-songwriter. Van oorsprong komt hij uit Philadelphia, maar heeft ook zijn aanhang vooral in Europa, met name in Duitsland en Nederland. In deze landen wordt Parsons door een kleine groep zeer fanatieke fans bijna vereerd, maar bij het grote publiek is deze Parsons, ondanks een handvol bejubelde cd’s, nog altijd volslagen onbekend. Bij Rootstime is hij uiterst geliefd, en we denken dat zijn nieuwe album, "Slaughterhouse Live", absoluut verdient om in bredere kring gehoord te worden. Daarbij staan deze live opnames in een dubbele digipack met 21 songs die reeds eerder op zijn cd's verschenen.

De in Monroe, Louisiana geboren singer-songwriter manifesteert zich op deze liveplaat als een buitengewoon getalenteerd singer-songwriter. Na de zeer succesvolle albums "The Vagabond Tales" uit 2005 en "The Fleury Sessions" uit 2006 verscheen zijn zevende studio cd "Heavens Above" in 2008, en om dit album te promoten smeedde Parsons een compleet nieuwe live band in elkaar, bestaande uit Ross Bellenoit op gitaar/lap steel, Freddi Lubitz op bas en Sven Hansen op drums. Deze heren beklommen samen met Parsons in oktober van dat jaar het podium van het Altes Schlachthaus waar dit live dubbelalbum dan ook is opgenomen.

Zijn muziek valt moeilijk te omschrijven, omdat vreemde eend in de bijt Parsons uit meerdere van elkaar gescheiden bronnen put. Verwacht van Joseph Parsons (vocals, akoestische gitaren, piano, harmonica, percussie) niet een stoffig folkproduct, maar eerder een schijfje waarop elementen uit de beste pop en roots tradities versmolten zijn met hedendaagse rock. En voelbaar is zijn streven de liedjes toegankelijk te houden. Parsons maakt feitelijk dat soort muziek dat het zeker in Duitsland goed doet: degelijk, melodieus en net iets gepolijster dan de gemiddelde singer/songwriter.

Hij is een singer-songwriter met een lekker warme stem met een klein beetje gruis, die best weet zijn donkere teksten namelijk te voorzien van verrassende arrangementen, die hem soms richting pop/rock/folk brengen. De song, "Heavens Above", titeltrack van zijn laatste cd, gaat over de terugkeer van een roughnecker na de orkaan Katrina. Zo'n verhaal over The Big Easy staat dan in contrast met liedjes als "Sitting On Top Of The World" en "Skipping Stone", de meer radiovriendelijke songs. Andere tracks die de luisteraar zullen aanspreken zijn voornamelijk "Shades Of Gray", het ware hoogtepunt van de vorige cd, "Myriad Of Things", "Dume Room", het felle "Shine" en een soulvolle versie van Marvin Gaye's "What's Going On".

"Slaughterhouse Live", Parsons eerste live album in tien jaar, is fraai geproduceerd en zit vol muzikale hoogstandjes, maar de songs staan gelukkig altijd centraal. Songs die ondanks hun diepgang lekker in het gehoor liggen, stuk voor stuk tijdloos klinken, en onderstrepen hoezeer hij op het podium is gegroeid. Vergelijken maken met anderen is eigenlijk zinloos.

JOSEPH PARSONS LIVE
Zondag 20 december 2009 - aanvang: 14:30
Roepaen Podium in Ottersum

Tracks:
CD 1
1. Sun Gonna Shine
2. King Of Baltimore
3. Taken By Surprise
4. Sky Boys
5. Shades Of Gray
6. Children In The Sun
7. Tell Me Hello
8. Sitting On Top Of The World
9. Heavens Above
10. Myriad Of Things

CD 2
1. Good Or Bad (solo)
2. First Sight (solo)
3. Dume Room
4. Shine
5. Skipping Stone
6. Crocodile
7. Memories
8. Another Way Around
9. Falling
10. What's Going On
11. No Disguise

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label : Blue Rose Records
Distr. : Sonic Rendezvous

video