DEAN BROWN WITH DENNIS CHAMBERS + WILL LEE – DB III – LIVE IN TOKYO

Met de release van zijn derde album als frontman, zag meester-gitarist Dean Brown één van zijn dromen in vervulling gaan. Hij mocht al bij vorige gelegenheden de studio delen met zijn ultieme ritmesectie van vrienden Dennis Chambers op drums en Will Lee op bas, maar nooit voorheen deelde hij er samen het podium mee.

“Live in Tokyo” werd opgenomen tijdens een driedaags concert The Coton Club in het hartje van deze wereldstad, en de opnames werden zo authentiek mogelijk gehouden tijdens de nabewerking in de studio. De magie en interactie tussen de drie topmuzikanten is in één woord fenomenaal te noemen, alsof ze hun ganse carrière hadden samengespeeld. Je mag ze gerust een dream team noemen, zowel in de vele funky, jazzy grooves als in het eerbetoon aan hun grote jeugdhelden Jimi Hendrix, The Beatles, Jeff Beck of John McLaughlin.

De opnamekwaliteit van dit schijfje is simpelweg superieur te noemen. Dadelijk overvalt je het clubgevoel en krijg je zulk een ruimtelijke indruk dat je je bijna tussen de muzikanten waant. Het trio gaat van start met twee nummers uit Brown's eigen werk "Here", met een kletterende slap bas van Will Lee die de strijd aanbindt met de van wah-wah vervulde sologitaar van Dean Brown in een superfunky "Take This", dat na een voorstelling van de band naadloos overvloeit in "Solid", een nummer dat zijn naam niet gestolen heeft met rockende, dynamische gitaarsolo's en Denis Chambers’ wervelende drumshuffle.

Jimi Hendrix' "Up From The Skies" krijgt een extra portie funk geserveerd, met jazzy, psychedelische zijsprongen in de gitaarpartijen, die mooi de rockende seventies feel trouw blijven. "Breaksong" levert een waar staaltje af van fluweelzachte, kamerjazz, met een strelende, roffel van Dennis Chambers en wordt opgevolgd door de melodieuze fusion nieuwkomer ”Two Numbers”. De intro van het super funky “Camel Hump” is voor de rekening van de prestigieuze ritmesectie, maar mondt uit in een meer dan acht minuten durende, wervelend gevarieerde sologitaarpartij.

Dean Brown brengt eervol hommage aan één van ’s werelds grootste bassisten, wijlen Jaco Pastorius, in “The Battle’s Over (For Jaco)”, een nummer dat overloopt van de dramatiek in lang doorklinkende, pauzerende noten. Het meest unieke arrangement wordt “All You Need Is Love” van The Beatles toebedeelt, in een soulvolle Stax-bewerking, met de duelerende stemmen van Will Lee en Dean Brown als backing, samen met een publiek dat enthousiast meeklapt met de handen.

Dit gevoel gaf deze plaat ons ook: een verdiende staande ovatie voor dit fenomenale trio, dat zijn naam meer dan eer aandoet. Dit geniale album boeit elke draaibeurt meer en meer. Dean Brown leverde met DB III een top album af dat zeker één van de hoogtepunten betekent in zijn meer dan vijfentwintigjarige carrière. Hij gaat zonder twijfel jullie harten veroveren.

Blowfish

 

Artiest info
   
Myspace  

Label: Zyx Music
Distr.: Bertus

video