OUTSIDE ROYALTY – ALL NIGHTS OUT

Jongens toch, wat worden we oud. Het is toch al enkele decennia geleden dat we nog helemaal in de ban waren van de muzikale stroming die ‘glamrock’ werd genoemd. De 45 toerenplaten van Gary Glitter, T. Rex, The Sweet en Suzy Quatro werden toen nog grijs gedraaid en het wilde dansen en springen hield ons figuurtje slank (toen nog).

Enige nostalgische overwegingen duiken dezer dagen plots weer op omdat ik sinds enige tijd een nieuw lijdend voorwerp heb gevonden om grijs te draaien. Geen zwarte vinylplaat meer maar wel de zilverkleurige cd “All Nights Out” van het in het Amerikaanse Pittsburgh opgerichte maar sinds 2006 in Londen residerende zestal ‘Outside Royalty’.

Electropop met synthesizers en aan ‘Arcade Fire’ en ‘The Decemberists’ herinnerende opzwepende beats die vocaal aangestuurd wordt door het charismatische zangwerk van Adam Billing wiens stem niet geheel onterecht vergeleken wordt met de jonge Brian Ferry ten tijde van Roxy Music.

Wij horen ook een duidelijke beïnvloeding van Jarvis Cocker (voormalig frontman bij ‘Pulp’) en van ‘Electric Light Orchestra’ maar we willen toch benadrukken dat ‘Outside Royalty’ vooral over een geheel eigen geluid beschikt dat zeer aanstekelijk werkt op de dansgewrichten.

Potentiële superhits volgen elkaar in razendsnel tempo op en de tien songs op “All Nights Out” zijn kwalitatief allemaal ‘outstanding’. Natuurlijk zijn er ook nu ook weer voorkeurtracks zoals de huidige single “Lightbulb (Turning Off)”, “Ohio”, “Palladium” en “My Constitution”, songs die als je ze éénmaal gehoord hebt verslavend hardnekkig onder de huid blijven vastkleven.

De eenvoudige schoonheid van intimistische liedjes als “Falling” en “Voice Beneath The Rubble” zijn haast ongezien en ongehoord in deze tijden van snerpend gitaargeweld en extravagantisme.

Zelf noemen ze hun stijl elektronische kamerrock, wellicht omdat er ook viool (met Rachel Wu) en cello (met Fréderique Legrand) aan te pas komen maar wij verkiezen toch eerder om deze muziek onder de catalogusnoemer ‘hedendaagse pop’ te rangschikken.

“All Nights Out” is een plaat die zo blijft kleven dat we besloten hebben om ze maar meteen toe te voegen aan ons jaarlijstje waaraan we toch al een tijdje aan het werken zijn. Zij die denken om nog beter te kunnen doen dan ‘Outside Royalty’ dienen zich dan ook zeer dringend aan te melden.

Binnen enkele maanden kan je deze groep trouwens live aan het werk zien als voorprogramma tijdens de Europese tournee van ‘The Cranberries’. In de Benelux is dat op 23 maart in de Heineken Music Hall in Amsterdam en op 25 maart in Vorst Nationaal. Dat ‘The Cranberries’ maar heel goed oppassen dat ze niet van het podium geblazen worden door de frisse sound van ‘Outside Royalty’.

(valsam)

OUTSIDE ROYALTY LIVE
in het voorprogramma van The Cranberries

23 mar - Amsterdam - Heineken Music Hal
25 mar - Brussels - Forest National Club (BE)
l

 

 


 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label : Mothlight Records
Distr. :
Bertus