WISHBONE ASH - 40TH ANNIVERSARY - LIVE IN LONDON

De Engelse rockgroep Wishbone Ash werd aan het begin van de jaren zeventig vooral bekend, dankzij de dubbeluitgevoerde gitaarsolo’s. Wishbone Ash werd in 1969 opgericht door bassist Martin Turner en drummer Steve Upton. Met de gitaristen Andy Powell en Ted Turner begon Wishbone Ash aan een intensieve tour door het Engelse clubcircuit. In 1970 verscheen hun titelloze debuutalbum, een album dat stevige rockmuziek liet horen, waarin de twee gitaristen een hoofdrol opeisten. "Argus" (1972) werd door het Engelse muziekblad Melody Maker tot album van het jaar uitgeroepen. Gitarist Laurie Wisefield verving in 1974 Ted Turner. Wishbone Ash toerde in het midden van de jaren zeventig intensief door de Verenigde Staten van Amerika. "There’s the Rub" (1974) werd in Miami opgenomen. Gaandeweg nam Wishbone Ash meer melodieuze rockballades op het repertoire.

Met de albums "Just Testing" (1979) en "Live dates volume two" (1980) kwam de grote populariteit van Wishbone Ash uit de beginjaren van de groep niet terug. Martin Turner hield het voor gezien en werd vervangen door bassist John Wetton. Na korte tijd werd Wetton echter weer vervangen door Trevor Bolder. Vanaf 1983 maakte bassist en zanger Marvin Spence deel uit van Wishbone Ash. Inderdaad deze band draait al jaren in wisselende bezetting mee en twee jaar geleden was van de Wishbone Ash' originele line-up alleen Andy Powell nog present op de dvd "Live In Hamburg" (2007) en het 18e studioalbum "The Power of Eternity" (2007).

Deze maand brachten zij de cd/dvd "Live In Londen" uit, om het 40 jarig bestaan te vieren. De opnames gebeurden in de Shepherd's Bush Empire, met naast Andy Powell een bezetting bestaande uit drummer Ray Weston, bassist Bob Skeat en gitarist Muddy Manninen. Gebleven is echter het tweestemmig gitaarwerk en hoewel het hoogtepunt van de band al decennia achter ons ligt, knalt opener van CD1, "Blind Eye" gelijk er uit. Goede drive, goede solo’s en gewoon een goed nummer. Het belooft veel voor de rest van deze dubbelaar, die verder bestaat uit ijzersterke nummers en klassiekers afgewisseld met wat minder materiaal.

Bij het horen van deze sterkere nummers, zoals: de opener "The King Will Come" van CD2 en de drie prachtige afsluiters van deze CD, "Phoenix", "Jailbait" en "Blowin' Free" kunnen we de lijn gemakkelijk doortrekken met hun prachtige platen uit de begin jaren zeventig, denkende aan: “Wishbone Ash” (1970), “Pilgrimage” (1971), “Argus” (1972), “Four” (1973), “Live dates” (1974), “There’s the rub” (1974), “Locked in” (1976) en “New England” (1976).

Kortom: Deze roemruchte band is inmiddels uit de Popencyclopedie verdwenen, maar dat neemt niet weg dat veel rockers nog met smart hebben gewacht op een uitgave als deze "Live In Londen".


TRACKS:
* Blind Eye
* Runaway
* Right or Wrong
* Growing Up
* Sometime World
* Rainstorm
* The Way of the World
* Everybody Needs a Friend (with Mark Birch)
* The King Will Come
* Cell of Fame (with Mervyn "Spam" Spence)
* Almighty Blues (with Ben Granfelt)
* Faith, Hope and Love (with Ben Granfelt)
* Engine Overheat
* Phoenix
* Jailbait
* Blowin' Free

WISHBONE ASH LIVE IN NEDERLAND
14 jan 2010 - Mezz - Breda
15 jan 2010 - De Kelder - Amersfoort
16 jan 2010 - De Pul - Uden
17 jan 2010 - Paradiso - Amsterdam

 

 

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label: Golden Core
Distr
.: ZYX Music
video