HARRISON KENNEDY - ONE DOG BARKIN’

De in Ontario, geboren Harrison Kennedy was in de Detroit-scène één van de leden van het gezelschap Chairmen Of The Board, dat ooit in het leven geroepen was door het roemruchte songschrijvertrio Holland-Dozier-Holland voor hun label Invictus. Deze populaire groep scoorde begin jaren zeventig een behoorlijk aantal hits. Gedurende die begin jaren verschenen ze ook veelvuldig in allerlei grote TV-shows zoals de Johnny Carson’s Tonight Show en het Engelse Top of the Pops.

Nu, veertig jaar later is onze vriend op de folk-blues toer. Kennedy is zo'n vocale kameleon, zo ééntje met elastiek in zijn strot. Zijn oeuvre loopt van soul tot funk en de laatste jaren ook naar de country blues. Na zijn vorige albums: "Sweet Taste" (2004), "Voice + Story" (2005) en "High Country Blues" (2008), drie albums waarmee hij een Juno Award Nominatie verdiende maar ook verkreeg, gaat Kennedy op zijn nieuwste terug naar de Delta. Waar in het verleden op deze cd's de country blues zeer neutraal staat, ligt "One Dog Barkin' " niet rechtstreeks in het verlengde van de voorganger. Eerder een stukje rauwer, meer basaal en in elk geval zwaarder van toon. Soulvol of loom trekkend, deze hypnotiserende, onbespoten sound en kolossale stem zijn meedogenloos meeslepend. Dit soort Blues schrijf je met een hoofdletter.

Alle nummers klinken wederom vertrouwd maar zijn toch allemaal van de hand van deze Canadees. Kennedy is niet alleen een geboren verteller, hij beschikt ook over een ongemeen soulvol stemgeluid, waarmee hij zowat elk genre aankan. Op "One Dog Barkin' " slalomt hij zo gezwind heen en weer tussen soul en blues. Moest u wat blues licks wegdenken bij "Leading Lady", "What About Forgiving" en "I Can Feel You Leaving", zouden deze songs prachtige soulballads zijn, maar deze songs omschrijven we best als zeer aanstekelijke slow blues waar het vet vanaf druipt. Het is precies deze variatie die van dit schijfje een echte groeiplaat maakt.

Kennedy wordt verder op deze CD uiterst prettig en voldoende op de achtergrond begeleid door Keith "Nappy" Lindsay (keyboards) en Justin Dunlop (bas). Voor de hoogtepunten moet u bij het beluisteren niet wachten, want de vier eerste tracks: de openende titeltrack, het banjo gedreven "Cruise Control", het opzwepende "Them 90's Blues" en het soulvolle "Leading Lady", zijn gewoon aangrijpend en dan weer hartverscheurend mooi. Maar ook bij de twaalf volgende tracks vinden we intens gloeiende liedjes en de drie hoogtepunten: "Healing Power of the Blues", "Ode to Huddie" en "Motor City".

Zij die Kennedy zagen optreden, moeten erkennen dat zijn stijl van spelen niet strookt met de oude bluesmeesters. Kennedy is volgens mij ook één van de weinige bluesmannen die het aandurft af te wijken van de gebaande bluesmuziek paden. "One Dog Barkin' " bevat soms een aanzwellende slide in een aantal songs, waarin hij zijn boodschap in verhaaltjes sterk weet over te brengen, maar het is toch die krachtige strot die ons aangrijpt. Voor de liefhebber van soulvolle blues performances zonder franje denkende aan een Keb’ Mo of een Taj Mahal is dit dan ook een regelrechte aanrader.

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label: Electro Fi Records
Distr: Parsifal
video