MARIA MULDAUR - GARDEN OF JOY

Maria Grazia Rosa Domenica D’Amato, beter bekend als Maria Muldaur, haar vorige albums, "Heart of Mine: Maria Muldaur Sings Love Songs of Bob Dylan" (2006), "Naughty, Bawdy, And Blue" (2007) en "Yes We Can!" (2008) kregen reeds een grote respons, en bij het beluisteren van haar nieuwste cd, "Garden Of Joy", willen we Maria alweer niets dan lof toezwaaien. Met de regelmaat van de klok brengt Muldaur nieuwe releases uit. En dat doet ze niet in een bepaalde muziekstijl maar ze verdeeld haar aandacht over diverse muziekstijlen. Ze is een veelzijdige vrouw die zonder problemen blues, jazz, country, r&b, folk, etc. kan vertolken zonder dat je haar daarbij kan betrappen op een onvolkomenheid.

Met haar nieuwe release begeeft ze zich echter terug naar haar wortels toen ze haar eerste stappen maakte in de folk revival van de vroege jaren '60, de tijd waarin ook figuren als Pete Seeger en Bob Dylan gedurfde uitspraken maakten over drukmakende onderwerpen. In die periode startte Maria met The Even Dozen Jug Band, die in 1964 hun eerste titelloze LP uitbrachten. Datzelfde jaar gaat Muldaur naar Cambridge, om niet enkel toe te treden tot de Jim Kweskin Jug Band, maar ook om te trouwen met Geoff. Nadat de band stopte in 1968, verhuisde ze samen naar Woodstock, om de albums "Pottery Pie" en "Sweet Potatoes" uit te brengen en als muzikaal duo te stoppen, eens Geoff de band Better Days vormde met Paul Butterfield.

Maria Muldaur kende haar topjaren in de periode 1973-1974, toen zij met twee excellente platen ("Maria Muldaur" en "Waitress In A Donut Shop") naam maakte. Sindsdien is zij met tussenpozen goede platen blijven maken, maar het oude niveau heeft zij nimmer bereikt. Op Stony Plain Records verscheen haar nieuwe plaat, die er zeker wezen mag. De getekende hoes, met als ondertitel: "Good Time Music For Hard Times!", geeft dadelijk weer wat een sfeermuziek we mogen verwachten.

"Garden Of Joy" is dan ook één van de betere platen van Maria Muldaur sinds haar topplaten. We vergeten natuurlijk niet de Grammy-nominatie voor de albums "Richland Woman Blues" uit 2001 en "Sweet Lovin’ Ol’ Soul" uit 2005. Voor haar nieuwe plaat leende zij twaalf songs, uit het repertoire van anderen, aangevuld met herwerkte traditionals uit vervlogen tijden. Dus geen eigen nummers, maar buitengewoon fraai gearrangeerde composities. De begeleidende muzikanten spelen met opvallende souplesse en met groot gevoel voor de subtiele nuances waar elk van de twaalf songs om vraagt. De kenners likken nu al de vingers af, zeker wanneer zij eenmaal in de winkel aangekomen het indrukwekkende lijstje gasten zien. We hoeven u natuurlijk niet te vertellen dat dat voornemen met goed volk als John Sebastian, David Grisman, Taj Mahal en Dan Hicks, nauwelijks kans van mislukken heeft. Daarbij zijn de hoogtepunten, "The Diplomat" en "Let It Simmer", nieuwe songs met mooie lyrics geschreven door deze laatst vernoemde, Hicks. Muldaur brengt die eerste song in de traditie van de twintiger jaren, daar ze "Let It Simmer" met haar stem meer die bluesy sfeer meegeeft. Hicks geeft anderzijds vocale steun in de medley, "Life’s Two Short/When Elephants Roost In Bamboo Trees". De interactie tussen hem en Muldaur is inderdaad zowel knap als amuserend. Zo ook de meer depressieve songs als "Bank Failure Blues" en "The Panic Is On" worden door deze jug band op een zeer spontaan, maar vooral plezierige manier gebracht. "The Ghost Of The St. Louis Blues" is een ander hoogtepunt op deze plaat, een song met een echt Dixieland sfeertje.

Doordat de nummers met smaak en veel respect voor de originelen uitgevoerd worden, klinkt dit album als een hechte eenheid. Het is echter vooral de hemelse stem van Muldaur die diepe indruk maakt, met haar vleiende stem streelt Maria de trommelvliezen in een programma dat zich muzikaal afspeelt in de ongrijpbare ruimte tussen folk en bluegrass. "Garden Of Joy" is een prima plaat en terecht, want niet alleen beschikt Muldaur over een prachtige stem, ook het gebrachte materiaal is onberispelijk. Laten we het er maar op houden dat "Garden Of Joy" een mooie reis is in het verleden en door ieder folkie, maar ook door ieder bluesliefhebber zeker eens beluisterd moet worden.

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label: Stony Plain Records

Continental Record Services