TIFT MERRITT – HOME IS LOUD

Ook al is de Sint achteloos uw deur voorbij gewandeld, er is nog hoop: de Kerstman is in aantocht. Zo is deze heruitgave van de in 2005 opgenomen live cd “Home Is Loud” van Americana ster Tift Merritt een prestigieus kleinood dat onder geen enkele kerstboom van de ware liefhebber van het genre mag ontbeken.

Tift Merritt heeft geen voorstelling nodig. Deze extraverte en energieke dame, geboren in Houston Texas, maar opgegroeid in Raleigh, North Carolina, schoot als een komeet naar de top en veroverde al van bij de start van haar carrière al de harten van de country en roots fanaten. Haar tweede album “Tambourine” dat verscheen in 2004 bij Lost Highway kreeg een Grammy nominatie en daarom was het voor de eerste maal in 2005 verschenen “Home Is Loud”, dat Tift in eigen beheer uitbracht in een beperkte oplage, ook als de bliksem uitverkocht.

Deze herwerkte uitgave met prachtige fotocover en één bonustrack is dus zeer goed nieuws voor de fans, die nu allemaal kunnen genieten van de opnames van een energiek concert in haar thuisbasis Raleigh, in het prachtige openluchttheater van het North Carolina Museum Of Art.

In mei 2008 hadden we al het genoegen en de eer om Tift solo aan het werk te zien in een wervelende show in Toogenblik in Haren en in een onvergetelijk interview heeft deze grote artieste voor eeuwig een speciale plaats in ons hart veroverd. Tift is een zeer veelzijdige artieste die de kunst verstaat verschillende stijlen zoals country, rock en soul te versmelten tot één eigen geheel of ze op te tillen naar een hoger niveau. Bovendien is ze een getalenteerde muzikant die zowel piano, gitaar als mondharmonica beheerst. Het is mijn droom om Tift Merritt ooit eens aan het werk te zien met haar volledige band bestaande uit Brad Rice op elektrische gitaar, Greg Readling op pedal steel, Dan Eisenberg op keyboards, Jay Brown op bas en haar geliefde Zeke Hutchins op drums. Je kan je al voorstellen dat ze de tent op zijn kop zette in deze thuismatch voor drieduizend uitzinnige fans. Het enthousiaste applaus en reacties van het publiek zijn dan ook met flarden in de mix gelaten om de live feel te vergroten. “Home Is Loud” is qua stijl een zeer afwisselende plaat. Je hoort Tift Merritt aan het werk in een mix van tien nummers uit haar twee eerste albums “Bramble Rose” en “Tambourine”, in een veelzijdigheid die gaat van diepe ontroering in een superieure uitvoering van “Supposed To Make You Happy”, dat genoeg heeft aan twee stemmen, Tift’s akoestische gitaar en haar mondharmonicaspel, tot een pure Stones rocker met uitzinnig gitaar en pianowerk in “Shadow In The Way”. Het prachtige “Love Made a U Turn”, toont dezelfde soulvolle drive als een legendarische uitvoering van The Band en in het trieste, van heimwee vervulde “Laid A Highway” hoor je een countrydame om U tegen te zeggen. “Neighborhood “ heeft de countryrocktrekjes van een jonge Sheryl Crow en in de toegevoegde bonustrack “Bramble Rose” hoor je Tift in een hartverscheurende countrywals zoals enkel haar grote favoriet Emmylou Harris hem zou kunnen brengen.

Als je “Home Is Loud” hebt beluisterd besef je pas goed tot wat deze jongedame live met haar getalenteerde begeleidingsband in staat is. Het was zeer de moeite om deze plaat opnieuw uit te brengen en zo vervult ze de wens van vele die hard fans die dit document aan hun verzameling kunnen toevoegen en kan ze tevens dienen als eerste hartelijke kennismaking met één van Amerika’s grootste vrouwelijke talenten.

Blowfish

 

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label : Blue Rose Records
Distr. : Sonic Rendezvous