JACKIE OATES – HYPERBOREANS

In het Britse Exeter woont zangeres en instrumentaliste Jackie Oates. Begin vorig jaar trad ze voor het eerst in de schijnwerpers met haar debuutplaat “The Violet Hour”, een traditionele folkplaat met Ierse rootsmuziek. Tot dan was ze een eerder anoniem lid van de groep ‘Rachel Unthank & The Winterset’ die net genomineerd was voor een Mercury-award.

Dat ze daarmee een weloverwogen en gerechtvaardigde keuze had gemaakt bewees het succes van die cd waarmee ze in de top tien van de beste folkplaten uit 2008 genoteerd stond. Zoals steeds is het dan moeilijk om een evenwaardige opvolger klaar te stomen.

Het pas gereleasde album “Hyperboreans” zal voor deze bevestiging moeten zorgen. Dat werd opnieuw een cd met voornamelijk in een hedendaags kleedje gestoken Ierse traditionals die Jackie Oates herarrangeerde. De productie van het album lag in handen van haar broer Jim Moray en één van de beroemdste muzikanten is de Schotse gitarist, zanger en songschrijver Alasdair Roberts die meteen ook de titeltrack aanbracht voor deze cd.

De ‘Hyperboreans’ waren een mythische groep bewoners van een utopisch land. Zij inspireerden Alasdair Roberts tot het schrijven van deze song. Een andere opvallende track uit deze cd is de song “Birthday” die voor het eerst op ‘Life’s Too Good’, de debuutplaat van de Ijslandse groep The Sugarcubes te horen was. Jackie Oates geeft hier een geheel eigen interpretatie aan dit nummer. Afsluitend koos ze voor een song van stadsgenoot en zanger Dave Woods waarvan ze “May The Kindness” op mooie wijze heeft gecoverd.

Andere aan te bevelen tracks zijn “The Pleasant Month Of May” en “Young Leonard”, beiden oeroude traditionals in een hedendaags kleedje gestoken voor deze cd. “The Butcher’s Boy’ is een klassieke murder ballad die Jackie Oates hier in duet met Alasdair Roberts brengt. Tot slot kunnen we ook “Past Caring” aanbevelen, een gedicht van de Australische dichter en schrijver Henry Lawson dat op muziek werd gezet en hier een moderne interpretatie meekrijgt.

Jackie Oates bespeelt zelf snaarinstrumenten als cello, de vijfsnarige viola, een octaafviool en een ‘shruti box’ wat een traditioneel Indisch windinstrument blijkt te zijn. Andere minder conventionele instrumenten op deze cd zijn de melodeon, de lier en de bouzouki. Daarnaast wordt er ook regelmatig naar het klassieke strijkerensemble gegrepen en wordt ook de akoestische gitaar en de piano voor enkele songs van stal gehaald.

“Hyperboreans” is een zeer traditionele rootsplaat waarmee je in onze contreien enkel een in dit genre geïnteresseerde publiek zal weten te bereiken. Als je tot die groep mocht horen zal je in deze cd een aangenaam uurtje vertier terugvinden. Voor de anderen is dit waarschijnlijk ouderwets en vervelend materiaal en hen willen we dan ook liever doorverwijzen naar ander werk dat we eveneens op deze site voor jullie bespreken.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label : Unearthed / One Little Indian
Distr. : Bertus