ACRES AND ACRES – ALL NATIONS

“All Nations” van de Amerikaanse groep ‘Acres And Acres’ is het resultaat van de samenwerking tussen een bende vrienden die besloten om zich samen in één ruimte op te sluiten gedurende enkele dagen om er de door bandleiders David Scholten en Kris Pope geschreven folkliedjes op te nemen. Die ruimte was de All Nations-kerk voor christelijk gereformeerde gelovigen in Halifax, vandaar dus de cd-titel. Een locatiekeuze die werd ingegeven door ‘Cowboy Junkies’ die al eerder voor de speciale geluidseffecten van een grote kerkruimte hadden gekozen voor de opname van hun debuutplaat ‘The Trinity Session’.

Deze cd is ook een debuutplaat voor deze groep die ontstaan is in mei 2008 toen de twee leden van de hardrockgroep ‘Down With The Butterfly’ besloten om eens iets heel anders te gaan doen. Voor hun nieuwe project haalden ze de inspiratie bij het werk van artiesten als Daniel Lanois, Wilco en Neil Young wiens album ‘Harvest’ als referentieplaat dienst deed. De doelstelling van ‘Acres And Acres’ is om de gecomponeerde liedjes zo naakt en simpel mogelijk op te nemen zodat de luisteraar zich gemakkelijker kan concentreren op de songteksten waarin ze telkens een nieuw verhaal proberen te vertellen.

De live opname van deze muziek komt de kwaliteit van de plaat ten goede omdat je als toehoorder kan merken dat de songs puur en direct gebracht worden en indien er al eens een klein foutje in de opname is geslopen maakt het deze cd nog sympathieker. De liedjes werden omkleed met een minimale doch prachtige instrumentatie en de subtiel toegevoegde harmony vocals op enkele songs bezorgen het nummer meestal een vollere klankkleur.

Enkele lokale muzikanten uit hometown Halifax dragen hun steentje bij aan dit werkstuk. Zo herkennen wij de naam van zangeres Rose Cousins die meezingt op “From A Forest” , de eerste song op deze cd. Een andere zangeres Amelia Curran zingt mee op “Money” en “Joker”. Ook het damestrio ‘The Ukeladies’ verleent op gospelwijze vocale ondersteuning bij het door David Scholten prachtig gezongen liedje “All He Needs” en voor het nummer “Polar Bear Song”. Bijzonder sfeervol zijn enkele instrumentale interventies van een strijkensemble waardoor een lichtjes sacrale beleving aan die nummers wordt meegeven.

‘Acres And Acres’ is van plan om begin volgend jaar ook nog een dvd uit te brengen met de beelden die gemaakt werden tijdens het opnameproces van “All Nations”. Dit rustgevende low-tempo album kan probleemloos aanbevolen worden als een verrijking voor je platencollectie en zal absoluut fijne bezinningsmomenten opleveren tijdens de beluistering.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label : Nova Scotia
Info
: Killbeat Music