HOKIE JOINT - THE WAY IT GOES ...SOMETIMES

Hokie Joint is een Engelse band, rondom de charismatische zanger Jojo Burgess en mondharmonicaspeler Giles King (speelde op Ian Siegal’s "Meat & Potatoes"), een band waar ook de hardrockburen erg gecharmeerd door zijn. De onversneden blues op het beslist geslaagde debuut "The Way It Goes…Sometimes" valt namelijk net even iets harder uit dan meestal het geval is in het witte bluesland.

Deze plaat begint alleszins dreigend met de dreunende titeltrack, waarna de band met het hypnotiserende "Mr. Jones" en het springerige "Franklin" een melodieuzere koers vaart. Met die eerste nummers heb je een aardige indruk van dit rauw vijftal uit Colchester, dat graag teert op de platencollectie van hun ouders. Hokie Joint haalt zowel inspiratie uit stokoude Deltablues, maar doet ook denken aan grootmeesters als een Howlin’ Wolf. Deze opgeschoten combinatie van rock, blues en rock-‘n-roll, die al omschreven is als "Taking the Blues to the masses", klinkt dan ook minder gemaakt dan de capriolen van hippe bandjes als The White Stripes en Black Keys.

Geloof het of niet maar "The Way It Goes…Sometimes" klinkt ruig, gevaarlijk en stomend. In een ware Waits-stijl brengt Hokie Joint ruwe blues ten gehore die door de opname erg warm en levendig klinkt. Producer Pete Grisp levert met dit schijfje een meesterwerk af. De geluidsbrij is gestructureerd, op de juiste momenten excessief en dan weer afgelijnd. En dat rockt terwijl de splinters ervan af vliegen. Luister maar eens naar "Chain Me" en laat u overtuigen. Met "Tom Rushen Blues" wagen ze zich aan een nummer van Charley Patton, de enige cover op dit debuut.

En toch slaagt Hokie Joint er in om het nummer in hun jargon om te zetten zodanig dat het zelfs een beetje warm klinkt. Vanaf de eerste minuut dat deze plaat in je speler zit, ben je benieuwd hoe deze gasten live klinken. Tijdens het luisteren naar afsluiter "Lost In The City" droom je al over die rokerige, hete bluesclub waar je ze gaat zien.

Line up:
Vocals: Jojo Burgess
Guitars: Joel Fisk
Harmonica: Giles King
Bass: Fergie Fulton
Drums: Stephen Cutmore

HOKIE JOINT LIVE

01 dec 2009 Utrecht – Tivoli / De Helling (supporting Ian Siegal)
02 dec 2009 Weert – De Bosuil (supporting Ian Siegal)
03 dec 2009 Zoetermeer – De Boerderij (supporting Ian Siegal)
04 dec 2009 Terneuzen – Porgy & Bess
06 dec 2009 Assen – De Witte Bal

 

Artiest info
Myspace  
Label: Cool Buzz  

Interview
video