JAY TAMKIN BAND - SORTED

Hoewel hij slechts 22 is, heeft de jonge Engelse gitarist en zanger Jay Tamkin reeds een lange weg afgelegd op een zeer korte periode. Op enkele maanden tijd mochten ze reeds het voorprogramma verzorgen van onder meer Ian Siegal, Sherman Robinson, Chris Farlowe, de opnieuw opgerichte Spooky Tooth, Popa Chubby en zéér onlangs nog Kim Wilson. Jay speelt gitaar, zingt en schrijft alle nummers, bassist is Pete Searle en op drums Nick Ramos Pinto. Zoals zo dikwijls is de muziek van deze jonge gitarist gestoeld op die van SRV en Hendrix, echter met dit verschil, hij maakt het zijn eigen muziek, zonder het verbouwen van veelgehoorde riffs van zijn voorbeelden. Al komt hij éénmaal, met "Troubles" wel verraderlijk dicht in de buurt van Stevie's "Cold Shot", maar hij is niet de enige of eerste die deze riff "geleend" heeft.

Met enkele jazzy "intermissions" laat hij echter duidelijk horen zich te onderscheiden van de rest, zo is "Nice & Jazzy" (Intermission 1) een knap stukje zigeunerswing, echte Hot Club de France, loepzuiver en vingervlug. Met zijn tweede intermission "La Frescura" schildert hij een mooi sfeervol fresco van jazzy akoestische gitaarakkoorden, en weer laat hij horen een voor zijn leeftijd uiterst volleerd gitarist te zijn.

Het merendeel van zijn songs zijn echter funky, moderne bluesrock tracks, en "You Need A Woman" is daar een sterk voorbeeld van. Als Jay nu zijn eigen stijl kan profileren, wat dieper graaft in het bluesverleden en het juk van Stevie Ray wat kan afwerpen, een euvel waaronder menig jonge bluesgitarist gebukt gaat, dan kan hij met zijn band uitgroeien tot een beloftevol powertrio dat de Britse bluesrocktraditie uitstekend kan verder zetten. Met deze "Sorted" heeft hij alleszins al een sterke start gemaakt en zijn naam op de kaart gezet.

(RON)

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label: Rokoko Records
Distr: Inakustik

video