RITA HOSKING – COME SUNRISE

Wat de 39-jarige Amerikaanse zangeres en moeder van twee kinderen Rita Hosking uit Davis in Californië typeert is haar kenmerkende stem die uitermate geschikt is voor country- en folkliedjes. Er zit die zo herkenbare vibrato in haar stem die van elke song iets triests en emotioneels maakt. Een zangeres als Emmylou Harris heeft dat ook waardoor je een liedje van haar meteen herkent. Als je liedjes dan onderwerpen behandelen als gebroken harten, lief en leed en verlangen kan er nog weinig fout gaan.

Muzikaal hoor je de invloeden uit de Amerikaanse traditionele bluegrass en folk die naadloos perfect gespeeld wordt door haar vaste begeleidingsgroep ‘Cousin Jack’ op ouderwets mooi klinkende instrumenten als viool, pedal steel; dobro, autoharp en accordeon naast de gebruikelijke gitaren, bas en drums. Een volle sound is dan ook het gevolg voor de elf songs op de cd “Come Sunrise” van Rita Hosking.

Maar naast de passende stem en de juiste muzikale sound heb je natuurlijk ook nog goede songs nodig en ook in het schrijven daarvan is Rita Hosking probleemloos geslaagd met als resultaat zeer hedendaags en modern klinkende nummers met toch een traditionele rootsklank.

Hosking werd geboren en groeide op in de buurt van Hatchet Mountain, een bergstreek in Fall River waar ze de liefde voor de bluegrass voor het eerst heeft voelen opwellen. De voorbije jaren treedt ze heel veel op tijdens concerten en festivals in Californië waar haar songs de toehoorders een aangenaam thuisgevoel bezorgen. Ook cd-opnamen volgden als vanzelfsprekend met “Are You Ready?” in 2005, “Silver Stream” in 2007 en nu dus haar derde album “Come Sunrise”.

De inspiratie voor de songs op dit album kwam er nadat ze een optreden bijwoonde van Caroline Herring. Daar zag ze op een cd dat mandolinespeler Rich Brotherton als producer voor Herring had gewerkt en de sound van het album beviel haar wel. Ze zocht meteen contact met Brotherton en vroeg hem of hij ook haar nieuwe plaat wilde produceren.

Enkele bevriende muzikanten werden opgetrommeld waaronder Lloyd Maines (dobro), Warren Hood (viool) en Marty Muse (pedal steel). Ook echtgenoot Sean Feder speelt mee op percussie en zorgt waar nodig voor harmony vocals. In de studio werd al gauw de gepaste sound voor de muziek van dit album gevonden en op vrij korte tijd was “Come Sunrise” opgenomen en klaar om midden 2009 officieel gereleased te worden.

In de pers duiken vergelijkingen op met de vocale prestaties van Gillian Welch en Iris DeMent maar ook de eerder vermelde Emmylou Harris (in “Come Sunrise”), Natalie Merchant (in “Let ‘Em Run”, “Precious Little” en “I’m Going Home”) of Lucinda Williams (in “Montgomery Creek Blues”) zullen zeker door een geoefende luisteraar gekoppeld worden aan dit muzikale meesterwerk van Rita Hosking. Eén van de mooiste songs is het zowat geheel akoestisch gebrachte “Hiding Place” waarin ze een onverbloemde ode brengt aan de eenzaamheid en het zich ergens in een hoekje verbergen voor alles en iedereen om je heen.

De meer uptempo songs in bluegrass of countrystijl op dit album zijn ook wel leuk om te horen maar het sterkst is Rita Hosking toch in de rustige nummers waarin haar speciale stemgeluid wat meer op het voorplan wordt geplaatst. “She’s Waiting” is op die wijze een ijzersterk liedje en ook “Upside Town” zorgt voor enkele zeer aangename minuten luisterplezier.

“Come Sunrise” is al bij al een zeer mooie gearrangeerde en geproduceerde cd van een vrouwelijke singer-songwriter in de fleur van haar leven die via haar songs uitstraalt dat ze heel gelukkig is met haar leven als echtgenote, moeder en vooral als zangeres van haar eigen liedjes. Mooi schijfje, dus.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Info : G Promo PR
CD Baby