CORINNE WEST - THE PROMISE

Corinne West is zonder twijfel getalenteerd, want behalve een gevoelvolle zangeres, ontpopt zij zich bovendien als een fantasievolle dichteres. Haar melodische songs lijken de geesten van lucht, rivieren en bergen wakker te maken die haar vergezellen op deze ‘The Promise’. Dit is al het derde album van deze beloftevolle singer-songwriter, die aan inspiratie geen gebrek heeft. In de acht door haar geschreven nummers lijkt zij haar vleugels uit te slaan om de tocht zowel naar binnen als naar verre einders aan te vatten.

Haar verleden wees al in die richting. Eerst bezocht zij met haar grootvader de honky-tonks. Als zestienjarige stapte zij in een omgebouwde schoolbus waar zij zich vervoegde bij nomadische artiesten/activisten. Nu schrijft zij in een afgelegen dorp in Californië prachtige melodieën die zij met warme gloed vertolkt. Zij producete zelf dit album samen met slidegitarist Doug Cox. Behalve hij spelen nog zeven andere muzikanten mee, die met mandoline, piano, viool en drum het feeërieke van Corinne’s songs nog meer uitlichten. Bassist Rene Worst voegt jazzy sound toe aan enkele songs.

De beeldtaal van Corinne lijkt op de poëzie van Sylvia Plath, alsof zij in de tourbus steeds in dichtbundels zat te grasduinen. Toch is haar lyriek uitgesproken persoonlijk. ‘Lily Ann’ met mandoline en het meditatieve ‘Turn The Wheel’ zijn van een fragiele schoonheid. In ‘Pollen’ hoor je contrasterende ritmes wanneer nostalgie opgaat in ophitsende felheid op een klankentapijt van viool, drum en bas. ‘Whisky Poet’ met delicate gitaar- en vioolbegeleiding ontspringt als een ballade uit een oude geheime bron. Vooral het melancholische ‘The Stranger’ waarin naast contrabas ook piano hoorbaar, komt over als dansen op een gesponnen zilverdraad. Huiveringwekkend mooi is tenslotte de gevoelssong ‘The River’s Fool’, mysterieus opgebouwd, waarin viool en mandoline hun weg zoeken, meegesleurd door een onderstroom van tragiek. De invallende trompet klinkt daarbij als een taptoe. Alleen de cover ‘Everybody’s Talkin’, meer jazzy, ontsnapt wat aan die intensiteit van gevoelens.

Corinne’s songs voelen aan als een zomerbriesje, maar dan met wervelende aanzuigkracht door de onderhuidse passie aan de songteksten meegegeven. Wanneer Corinne samen met alle instrumentalisten aan het levenswiel draait, zet zij ook haar dromen in beweging samen met deze van de luisteraars. En die dromen maken van ‘The Promise’ een breekbaar kleinood.

Marcie

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label: Make Records