SAM BUSH - CIRCLES AROUND ME

Bluegrass maakt ontegensprekelijk deel uit van de roots van de Amerikaanse muziek omwille van de songs, het experimentele aspect en de gehanteerde beeldspraak. Samen met jazz, country en blues is dit genre als het ware "ingeboren" bij de Amerikaanse bevolking. Je kan wellicht bluegrass het best omschrijven als "mountain soul music" waar zangsolo’s als prachtige harmonieën elkaar afwisselen, dit alles begeleid door akoestische violen, een banjo, een gitaar, een mandoline en een opstaande bas. Bij de instrumentale nummers zorgen de snaarinstrumenten voor de opzwepende ritmes en de geschikte sfeer. Sam Bush behoort tot diegenen die graag de grenzen van het bluegrass-genre verkennen.

20 oktober, 2009 markeert verschillende mijlpalen voor de multi-instrumentalist, drievoudig Grammy winnaar en minzaam, geanimeerde persoonlijkheid Sam Bush. Het was niet alleen de datum waarop hij zijn 25-jarig huwelijk vierde, 20 oktober was eveneens de datum dat zijn 8e solorelease "Circles Around Me", meteen ook zijn zesde voor het Sugar Hill label. Sam was een veelvuldig duetpartner van Emmylou Harris tijdens haar Nash Ramblers periode, maar ook een zeer gerespecteerde side-man voor o.a. Bela Flack, O Brother, Keb Mo...

"Circles Around Me" is zoals de voorgangers "Laps in Seven" (2006) en "King Of My World" (2004), ééntje die we in de categorie bluegrass van de ongewone soort kunnen indelen en dit omwille van zijn gediversifieerde aanpak. Het avontuur wordt door Bush nog steeds met veel plezier opgezocht. Luister maar eens naar de meer traditionele bluegrass met de porch picking in "Diamond Joe" en de Appalachian shuffle "Out on the Ocean", gewoon Bush en band op hun best. Zachtere nummers als "Gold Heart Locket" en de titeltrack, "Circles Around Me" geven Bush de gelegenheid om zijn gevoelig stem te laten horen, een stem die meestal minder belangstelling krijgt omwille van zijn zeer inspirerend mandolinespel. In de karakteristieke instrumentals als "Blue Mountain" en "Junior Heywood" komt dan deze verblindende mandoline best tot uiting en als gitaarspeler Stephen Mougin komt vervoegen is dit heerlijk genieten.

Op het banjo gedreven "Roll on Buddy, Roll On", en de newgrass waltz versie van hun traditional, "Midnight on the Stormy Deep", horen we Del McCoury zingen en op gitaar. Verder wordt deze hechte band van virtuoze muzikanten aangevuld door een aantal sterke gasten, waaronder Edgar Meyer en Jerry Douglas naast natuurlijk de leden van Bush’s band: Scott Vestal, Stephen Mougin, Byron House en Chris Brown.

Op de hele cd valt de soepelheid waarmee gespeeld wordt op, en daarmee samenhangend, het grote gemak waarop in verschillende, niet voor de hand liggende ritmes wordt gespeeld. Daar wordt de muziek heel spannend van. Al met al levert het een juweel van een gevarieerd album op, met alleen maar hoogtepunten, veertien songs die prima passen in het hokje van conservatieve bluegrass. Geen plaat voor puristen, maar als je het avontuur in de bluegrasshoek niet schuwt is dit een absolute aanrader. 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label : Sugar Hill Records