MIGUEL ZENÓN – ESTA PLENA

Jazz saxofonist Miguel Zenón heeft zich op enkele jaren tijd opgewerkt naar de kruim van de jazzwereld en dit met uitzonderlijke bewerkingen van de muziek uit zijn geboorteland Puerto Rico. In 2008 werd hij maar liefst bedacht met twee hoogste onderscheidingen in de vorm van een plaats bij het MacArthur Fellowship, ook Genius Award genoemd, en een beurs van het prestigieuze Guggenheim Fellowship. Ook Branford Marsalis is zich goed bewust van de artistieke waarde van Miguel Zenón is en lijfde hem in bij zijn platenlabel.

In “Esta Plena” zet hij de “Plena” stijl in de spotlight, een eeuwenoude Puerto Ricaanse volksmuziekstijl, die terugvalt op de muziek die in Puerto Rico op elke hoek van de straat gespeeld wordt, steunend op verhalende teksten en in het bijzonder begeleid door drie verschillend gestemde trommels, pandero, seguidor en requinto genaamd, die je het best kunt vergelijken met een tamboerijn zonder de rinkelende cimbaaltjes.

Zenón is er met zijn eigen begeleidingsband bestaande uit Luis Perdomo op piano, Hans Glawischnig op akoestische bas en Henry Cole op drums in geslaagd, om samen met de steun van enkele plaatselijke afficionados van de Plena, de jazzy bewerking van deze stijl toegankelijker te maken voor iedereen. Hij deed beroep op drie echte “Pleneros”: Héctor "Tito" Matos, Obanilú Allende en Juan Gutiérrez, die de nummers een reële authenticiteit meegeven met hun roffelende panderos en driestemmige gezangen en ervoor zorgen dat de krachtige, uitgesponnen arrangementen de echte “Plena” feel krijgen.

Het ganse album klinkt tegelijkertijd ritmisch en complex, met veel ruimte voor Zenón’s fraserende, jazzy altsaxpartijen, maar geeft ook dat onweerstaanbaar dansbaar en opgewekt Afro-Latino gevoel dat door gans de Caraïben waait, een natuurlijk gevolg van de kolonisatie. De plaat telt tien nummers, mooi opgesplitst in vijf instrumentale titels en vijf songs waar we de prachtige zangpartijen van de ingeroepen lokale, Puerto Ricaanse sterren mogen bewonderen. Luister maar eens naar de vocalen in “Oyelo” of “Qué Será De Puerto Rico?”, waar deze jongens hun gemeende bezorgdheid uiten over de toekomst van hun geboorteland, de vurige, onweerstaanbaar dansbare nummers als de titeltrack “Esta Plena” of de feestelijke afsluiter “Despedida”. Mooi punt van bezinning en rust in de plaat is de negen minuten durende dromerig weidse pianoballade “Progreso”, waar stap voor stap Zenón’s volledige band een intieme solopartij te beurt valt.

Miguel Zenón is er met “Esta Plena” grandioos in geslaagd om in een moderne latino jazzstudie toch de authenticiteit te bewaren van één van de typische muziekstijlen uit zijn geboorteland. Zo bereikt hij tegelijkertijd een brede waaier van publiek dat zich ofwel kan vinden in het vurig dansbare, de virtuositeit van de jazzmuzikanten of deze unieke volksmuziekstijl van Puerto Rico. Dit is het beste muzikale uithangbord dat Puerto Rico zich kon dromen.

Blowfish

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label: Marsalis Music
Distr.: Universal Music
video