THEM CROOKED VULTURES – THEM CROOKED VULTURES

Zet drie genieën samen en er ontstaat meestal nog iets genialer. Met die wetenschap in gedachten besloten Josh Homme (voorman van ‘Queens Of The Stone Age’ en ‘Eagles Of Death Metal’), John Paul Jones (bassist van ‘Led Zeppelin’) en Dave Grohl (drummer bij ‘Nirvana’ en momenteel frontman van ‘Foo Fighters’) de koppen bij elkaar te steken en dertien songs te componeren voor hun nieuw gevormde supergroep ‘Them Crooked Vultures’.

Dave Grohl speelde al in 2005 met de idee om deze formatie met z’n drieën op te richten maar door diverse andere projecten was het er tot op heden nog niet van gekomen. Afgelopen zomer werd de titelloze cd opgenomen in een studio in Los Angeles en begin augustus stonden ze voor het eerst als trio op een podium in Chicago. 19 augustus speelden ze onaangekondigd in de ‘Melkweg’ in Amsterdam en één dag later werden ze als verrassingsact opgevoerd op het grote ‘Pukkelpop’-podium in Kiewit, Hasselt. Nog 2 dagen later deden ze dit nog eens netjes over op het ‘Lowlands’-festivalterrein.

Bij die optredens gaven de drie heren blijk van een onnavolgbare en brandende ‘goesting’ om helemaal uit de bol te gaan en sinds die dag was het voor de talloze fans nagelbijtend afwachten tot de cd zou verschijnen. De hype rond ‘Them Crooked Vultures’ deinde zo snel uit dat de band besloot om de songs van het album enkele dagen voor de officiële cd-release al op het internet via YouTube aan de fans aan te bieden.

Maar sinds 17 november is het schijfje nu ook fysisch beschikbaar in de platenzaken en er worden zeer goede verkoopcijfers verwacht. Het album bundelt dus 13 songs waarin er telkens stevig op los wordt gerockt en deze groep snoeihard gitaren, bonkende drumbeats en een uitzinnig basgitaarspelende John Paul Jones laat horen.

Net als bij hun originele groepen besteden deze rockers ook voor deze nummers bijzonder aandacht aan de melodie en de rockende sound. Josh Homme gromt en schreeuwt als in zijn beste dagen en enkele tracks uit dit album zullen later wellicht in de rockgeschiedenis vermeld mogen worden. Onze favoriete nummers zijn opener “No One Loves Me & Neither Do I”, “Mind Eraser, No Chaser”, de eerste single uit deze cd “New Fang”, “Elephants”, “Bandoliers”, “Warsaw On The First Breath You Take After You Give Up” en “Gunman”.

Algemeen kan gesteld worden dat ‘Them Crooked Vultures’ toch vooral als een verlengde van Josh Homme’s ‘Queen Of the Stone Age’ mag beschouwd worden maar er zit bij deze superformatie wel een ‘beest’ achter het drumstel dat samen met een ware legende die basgitaar speelt voor een stevige ritmesectie zorgt. Toch willen we ook even laten weten dat naar onze smaak de songs “Reptiles” en het mysterieuze “Interlude With Ludes” net zo goed niet op deze cd hadden gestaan want ze zorgen voor wat negatieve scores bij een plaat die als ‘klassieker’ de muziekgeschiedenis in zal gaan.

(valsam)


 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label : RCA Records
Distr. : Sony Music